måndag, juli 31, 2006

Förvirrade- väljare eller partiledningar?

Som Johan skrev om igår. Poliiker tycker det är konstigt att folk inte vet vilket parti de ska välja. När valmanifesten
läggs fram på de här sätten.

söndag, juli 30, 2006

Krigshetsande SSU:are

Det som händer i Mellanöstern är hemskt. De gröna i Malmö ville demonstrera mot bomber och krig, och för fred. Det blev kaotiskt, men Wallner skrev en mycket bra förklaring till vad vi tycker i alla fall.

Vissa är mer onyanserade. Min gamle kommunfullmäktigekollega från Söderhamn, Sergio, exempelvis. "Det är dags för världen att förklara krig mot Israel och USA!" skriver han på sin blogg. Som att mer krig är det världen behöver. Sergio var fram till början av sommaren distriksordförande för SSU Gävleborg. Jag tycker man kan vänta sig betydligt mer genomtänkta uttalanden från en politiker i hans ställning.

lördag, juli 29, 2006

God save the Carola

Det här är allvarligt. Nära 19 av 20 tror att polisen behandlar fortkörare olika, som exempelvis Carola. Man ska vara skeptisk mot internetundersökningar, men det är sällan så här stor majoritet.

Det är inte värdigt en rättstat.



Klicka här för att se ställningen

fredag, juli 28, 2006

Nytt parti

I de allra flesta fall är jag för valfrihet. Jag kan hoppa att välja mellan 700 pensionsfonder eller 50 olika elbolag, men när det gäller politik så är jag evigt tacksam att man kan välja och vraka.

Rekordmånga partier ställer upp i valet. Jag har inte kollat det med siffror, men det är rekordmånga nya det pratas om som om det har en chans att komma in i riksdagen. Och det är ju det som är viktigt.

Jag var nyss inne ocgh såg att ytterliggare ett ska ställa upp. Partiet ska ha kvinnofrågor högst upp på dagordningen, men är inte en utbrytardel av F!.

Jag tycker det är kul. Tänk er debatten Leijonborg-Rosing, särskilt efter fp-ledarens lilla "skämt" i helgen.

Läs om det nya partiet här.

torsdag, juli 27, 2006

Utanförskap som mål

Sverigedemokraterna är fascinerande. De utger sig för att vara ett parti vilket som helst, förutom att "de tycker som folk gör mest". Vilket alltså inte andra partier skulle göra. Ibland kommer dock konstiga saker fram, förutom dom konstigheter som kommer hela tiden. Detta stod att läsa på Sverigedemokraternas hemsida:

"Mot bakgrund av vad vi redan sett från andra länder så kommer vi, efter vissa lagändringar i Sverige, kunna:

* dra in medborgarskap för invandrare som fått dem på felaktiga grunder;
* utvisa kriminella invandrare;
* undvika integration av flyktingar och därmed underlätta återvandring;
* införa ett tillfälligt totalstopp för all invandring;
* arbeta för assimilering av de invandrare som har avsikten och förmågan att bli svenskar;
* skapa incitament för återflytt av invandrare som inte har för avsikt att assimileras i det svenska samhället."

Den tredje punkten är mest intressant. Sverigedemokraternas mål är alltså inte "integration" (förvisso ett flummigt uttryck). Man ska undvika detta för att "underlätta återvandring".

Den femte är i och för sig speciell också... "Avsikt och förmåga att bli svensk". Hur ska man veta om ett spädbarn har avsikt och förmåga att bli svensk?

onsdag, juli 26, 2006

Vad vill folkpartiet?

För några dagar sedan lanserade Sabuni (fp) att alla högstadietjejer ska gynundersökas, för att kolla så att de inte har blivit könsstympade. Verkningslöst och kränkande, kan man tycka. Problemet är naturligtvis stort för de som drabbas, men det löses inte genom detta. Folkpartiet brukar dock inte försöka se rötterna på problemen, så egentligen borde man inte bli förvånad. Nu uttalar sig dock den integrationspolitiske talesmannen Rojas om frågan. Bara flickor från "riskområden" ska kollas. Som tur är finns Birgitta Ohlsson som en rätt så förnuftig motvikt. Partiledare Leijonborg kallar det hela för en intern debatt...

Jag skulle vilja läsa en bok. En bok med titeln "Vad vilja fokpartiet?".

Kristen självmotsägelse

Det är inte inne att vara konsekvent. Jag kom på det på pendeltåget när jag läste Metro imorse. Kristdemokraterna brukar prata om att familjen ska bestämma saker istället för politikerna. Alltså när de tror att en majoritet av familjerna vill samma sak som Kristdemokraterna. När det faktiskt finns familjer som vill andra saker än vad Kristdemokraterna vill, då tycker nämligen Kd att politikerna ska bestämma. Inte familjen.

Ja, det handlar om att gayfamiljer inte är mogna att bestämma om de ska gifta sig. Det är bättre att Göran eller Göran bestämmer sånt.

måndag, juli 24, 2006

Helt hysteriskt

Löpet på Aftonbladet lyder idag "SYSTEMBOLAGET SÄNKER PRISERNA VI HAR HELA LISTAN". Det var inte ljug, det var sant. Det var bara det att det inte betyder så mycket. 1 krona billigare för en stor flaska Explorer. 10-20 öre mindre för öl. Men det är väl bra, antar jag, för nu blev det dubbelt upp: Ingen sänkning av skatten men billigare öl. Görans bättre hälft är säkert nöjd.

torsdag, juli 20, 2006

En bra motvikt

För mig är det tydligt att centerpartiet är det politiska parti som har gjort den största political-extreme-makeovern de senaste åren i Sverige. I hård konkurrens, ska tilläggas. Fp är god tvåa. Men det är också skönt att det finns motvikter i dessa partier, och nyss blev jag glad när jag läste om motvikten till Federley.

För övrigt tycker jag det är fantastiskt bra gjort av samme Bassem att erbjuda sina tjänster. Det behövs politiker som inte bara snackar, utan gör saker. Visar civilkurage. Oavsett partifärg.

tisdag, juli 18, 2006

Nån som tänkt på det?

Jag tillhör dem som stör mig på ordet "vänsterkartellen". "Vänsterkartellen" är socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Det beror på att vi samarbetar om Sveriges statsbudget.

Ordet "kartell" är ett negativt ord. Det betyder att det är en sammanslutning av intressen som går ihop för att tjäna på något, på bekostnad av alla andra.

Borgarna hävdar att "vänsterkartellen" är splittrad. Kan inte någon mer än Ebba Witt-Brattström fatta att det är en självmotsägelse med en splittrad kartell? Begrepp blir inte nödvändigtvis starkare för att man använder superlativ. Förutom om man låter bli att fundera på vad det betyder förstås.

måndag, juli 17, 2006

Satsa i rätt läge

Efter insatsen på S+M så är nu oddset nere i 251 gånger pengarna...

onsdag, juli 12, 2006

(s) och (m) = sant?

Under almedalsveckan träffade jag Douglas Roos, vd för Ladbrokes. Jag frågade då vad jag skulle få för odds på en regering bestående av socialdemokraterna och moderaterna. Han svarade att han inte visste, men att han skulle kolla upp det. Dagen efter frågade jag igen, och då sa han att det skulle komma upp på måndagen efter.

Oddset blev satt till 1001 gånger pengarna. Jag har startat ett konto och lagt in 100 kronor på s+m. Det kan bli 101.000 kronor. Då har man iallafall råd att fly landet...

Evilin närmar sig

Om 15 minuter landar min syster Evilin på svensk mark, efter ett års frånaro i Sydamerika, främst den argentinska staden La Plata. Det ska bli trevligt att träffa henne på fredag!

tisdag, juli 11, 2006

Zizou-dataspel

Alla vi som tycker att våld är bättre på dataspel än i verkligheten hittar en primitiv variant här.

För övrigt så känns det löjligt när den franska antirasistorganisationen SOS-Racisme vill försvara Zidanes tilltag med att han blev provocerad.

måndag, juli 10, 2006

Jag vet varför jag inte gillar Norrland, längre

Det är inne med att rationalisera, outsourza verksamhet för att ägna sig åt kärnverksamheten. Vad borde Spendrups kärnverksamhet vara? Göra billig öl? Visst, det görs i mängder. Propagera i alkoholpolitiska frågor för att kunna göra ännu billigare öl? Nja, tveksamt om det hör till kärnverksamheten. Möjligen något att göra om ett bra tillfälle ges. Men, nu har Spendrups bestämt att de ska stödja Tullvalet, en organisation som jobbar för ett nej till Trängselavgifter i Stockholm.

Jag skrev ett mail till infomaster@spendrups.se och frågade så här:

"Jag är otroligt upprörd över att ni stödjer "Tullvalet", som ska propagera för nej till trängselavgifter. Jag tänker från och med nu sluta köpa era produkter, och tänker försöka övertyga min omgivning att göra detsamma.

Jag tycker att ni ska ägna er kraft åt att göra det ni är bra på, Norrlands guld till exempel, och inte ta ställning och sponsra ena sidan i en kontroversiell politisk fråga. Usch!

/Rasmus Ling
Malmö"

Och fick några minuter senare svaret:

"Tack för ditt mail om Spendrups engagemang angående trängselskatterna i Stockholm.

Vi står bakom Stockholms Handelskammare med medlemmar ur Stockholms näringsliv syn gällande trängselskatten. Vi tycker att skatterna är för höga i Sverige och ser hellre att trafiklederna i Stockholm - i form av en ringled - byggs ut.

Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av trängselskatten, men vi upplever att Essingeleden är mer belastad än tidigare och det försvårar och försenar vår framkomlighet till stan.

Trots att vi tydligt berättar var vi står i olika frågor hoppas jag att du även i fortsättningen ska kunna uppskatta våra produkter.

Med vänlig hälsning och önskan om ett fortsatt vackert sommarväder,


Katarina Jansson
Informatör
Spendrups Bryggeri AB"

1. Det verkar som att Näringslivet bestämmer vad Spendrups ska tycka.
2. Det är lustigt att Spendrups tycker att "skatterna är för höga". Att ölskatten ogillas förstår jag, men varför ska Spendrups tycka till om kommunalskatten i Lomma?
3. Det är konstigt att det tar längre tid att komma in i stan med 25 procent mindre trafik (till och med Axén Ohlin, moderatopposition i Stockholm, har erkänt det. Men hon gillar det ändå inte. Ärligt).

lördag, juli 08, 2006

Statistiska problem

På sätt och vis är det märkligt hur olika man kan se på samma sak. Eller okej, jag kan förstå att man kan tycka olika hruvida en fotbollsmatch var bra eller dålig, trots att man sett samma match. Eller om det går bra för Sverige, som ju också är ett och samma land. Men det är svårt att vara oense om hur många mål det blivit i en fotbollsmatch. På samma sätt borde man komma överens om hur man ska räkna arbetslöshet. Hur stor den är borde man inte kunna vara oense om, egentligen.

Det verkar iallafall som att socialdemokraterna inte klarar den viktigafyraprocentspärren. 5,1% är det tydligen nu, enligt regeringens förlängda arm AMS.

torsdag, juli 06, 2006

Skärpning 4:an

Förutom dåliga fotbollskommentatorer, för mycket reklam, irriterande dålig text-tv med mera så har TV4 lyckats göra bort sig igen. Läs här.

Meterolog Anders Nylund beskriver de biologiska skillnader som finns mellan könen med citatet "killar och tjejer har olika sätt att bada. En tjej i bikini går kanske ut i vattnet lite försiktigare. Jag slängde mig ut och doppar mig snabbt."

Det är faktiskt ett riktigt roligt citat, om det bara inte låg något allvar i det...

Försenad mp-rapport

Ligger efter i rapporteringen känner jag. Det blir lätt problem när det inte är uppkoppling på så många ställen. Nåväl, jag ska berätta lite om de största händelserna på miljöpartiet dag i Almedalen.

Klockan 12 hade språkrören kallat till presskonferens. Som av en händelse hade de borgerliga partierna presskonferens klockan 11, och berättade att de alla vill avskaffa fastighetsskatten. Något som varit Kristdemokraternas och Villaägarnas profilfråga tidigare. 30 miljarder kostar det, och de berättar inte hur det ska finansieras.
Nåväl, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gick ut med ett helt nytt förslag. Föräldrar ska få ett extra bidrag för att gå ner i arbetstid när barnen är små, max 3 år. Bidraget är 1500 kr, ska skattas och är pensionsgrundande. Föräldern måste gå ner till åtminstone 75 procent, och det bästa, båda föräldrarna kan göra det samtidigt!
Reformen kostar 2 miljarder, trots det är det hårdare press på miljöpartiet att visa hur finansieringen ska gå till. Det kanske är förväntningarna som är högre på det ansvarsfulla partiet, på samma sätt som att kraven är hårdare på en 15-åring än en 5-åring?

Talen var helt okej, ska erkänna att jag inte lyssnade helt uppmärksamt hela tiden. Däremot kändes det mycket bra på After speech. Det går ut på att partiledaren får en öl och ska svara på kluriga frågor av två utfrågare inför typ alla svenska journalister (som också kan dricka öl). Peter företrädde, och han gjorde det mycket bra. Han gör sig bättre i sådana sammanhang än från en större scen, tycker jag.

Nu är jag hemma igen. Lite trist, Gotland och Visby var kanon!

tisdag, juli 04, 2006

Noll koll, ministern

Tempt är högt i Visby. Har hunnit med ett par intressanta seminarier även idag. Det mest spännande var alkoholskattedebatten. Deltagare var Carin Götblad, länspolismästare i Stockholms län, vice chefen på tullverket i Skåne (namnet glömt...) samt kombattanterna Thomas Bodström och Johan Pehrsson (ordförande i justitieutskottet, folkpartist). De sistnämnda diskuterade huruvida det var bäst att sänka skatten eller sänka skatten... Eller nej, det var oense om det statliga företaget Vin och sprit ska säljas ut. Annars var de överens om att de inte var överens, frågan är närmast om vad.

I slutet fick publiken fråga panelen. Jag ställde frågon om vad mer som krävs, än att hindra tillgången på smuggelsprit, för att ungdomar ska göra något annat än att kröka. Att låta bli att lägga ner alla frritidsgårdar, exempelvis. Pehrsson svarade att hon vill att de sämst ställda ska få mer pengar. Förutom att det inte är sant, så är det heller ingen lösning på det problemet. Skärpning, justitiepampar, welcome to reality.

Mardröm

Tänk om Göran får som han vill, vilket han brukar få i sitt parti. Huga. I och för sig vet jag inte vem som vore värst. Det står nog mellan Nuder och Bodström.

Alliansen överens

Läste precis att Alliansen vill avskaffa fastighetsskatten, och sersätta den med en kommunal avgift. Hur det ska finansieras framgick inte. Jag har inga principella invändningar, förutom att den borde tas ut som skatt kommunalt, inte som avgift.

Frågan är bara vad Kristdemokraterna ska börja köra med nu, för att klara fyraprocentspärren..?

måndag, juli 03, 2006

Almedalen

Visby är väldigt varmt och soligt. Och det är massor med människor överallt. Speciellt SSU-kids. Har sett två bhögskoledebatter, Mikaela och Karolina skötte sig kanonbra. Och så såg jag en del av Cogitos seminarium "Miljöns motkrafter". Johan Norberg borde ha suttit i panelen, han hade iallafall en del kluriga frågor. Varav en del värda att ta på allvar.

söndag, juli 02, 2006

Att "erbjudas" DNA-test

Igår skrev Barbro Holmberg på Aktuella frågor i Sydsvenskan. Igår trädde nämligen en ny lag i kraft. "Från och med idag kan Migrationsverket erbjuda DNA-test när personer med uppehållstillstånd vill återförenas med sin familj i Sverige."

För de flesta är ordet "erbjudande" någonting positivt. Man kan få tillfälle att handla en skiva extra billigt, till exempel. Detta erbjudande handlar om att man ska bli tvungen att DNA-testa sig. Utan test får man vända vid gränsen.

Enligt migrationsministern finns det bra föregångare: "De flesta länder i EU har redan idag möjlighet att erbjuda DNA-test vid familjeåterförening. Erfarenheten från Norge och Finland visar att de flesta som använde sig av möjligheten kunde styrka släktskap. Men det visade sig också att ett ganska stort antal antingen drog tillbaka sin ansökan eller inte dök upp vid provtagningen."

Det är alltså det bästa som kan hända, att ansökan dras tillbaka.

Det är faktiskt inte många politiker jag känner förakt för. Jag kommer faktiskt inte på någon annan. Men jag gillar inte Barbro, utan att ha träffat henne.

Jag skrev ett mail till migrationsministern med några frågor angående hennes inlägg i Sydsvenskan, som jag ska lägga ut på bloggen snart.

lördag, juli 01, 2006

Bilister struntar i begränsningar

Läsarfråga på Aftonbladet:

Hur snabbt kör du på 110-väg?
Ställningen just nu:
Strax under 110 (6.8 %)
110 (28.5 %)
Ca 130 (50.2 %)
Över 130 (14.5 %)



--------------------------------------------------------------------------------
Totalt har 6407 personer röstat.
Omröstningen startade 2006-06-29 10:14


Jag vet att man ska ta internetundersökningar med en full näve salt, men egna erfarenheter pekar på liknande resultat.

Det är förvisso inte på vägar med 110-gräns som de flesta olyckor sker. Men när 65% kör minst 20 km/h för snabbt, då är något fel.
Jag tycker det borde införas automatisk anpassade hastighetsgränser på de större vägarna. Vid dåligt väglag kanske 80 är högsta tillåtna hastighet, vid perfekt väglag kanske 130 är det.

Det är viktigt att de regler som finns respekteras, och ett sånt system skulle nog vara mer effektivt både i olycksaspekt och ekonomiskt. Jag ska fråga Karin Svensson Smith när jag träffar henne på Gotland.