torsdag, september 28, 2006

Usch, Sydsvenskan

"Inget gott som inte har nåt ont med sig"

Så skriver Sydsvenskan om att Jonas Sjöstedt (v), konstaterat att Sverigedemokraterna är större än Vänsterpartiet i Skåne.

Jag blir förbannad. Inte minst när det gäller Sydsvenskans rapportering av Sverigedemokraterna. Jag sökte på "Sverigedemokraterna" på hemsidan, och försökte hitta någon politisk rapportering eller analys. Inte en träff. Massor med taktik/strategi/opinionsmätnings-journalistik, men inte ett jota om deras politik!

Wallner skriver om SD:s 33-punktsprogram. Det antogs på riksårsmötet 2005.

Varför har ingen tidning skrivit en rad om detta innan valet?

tisdag, september 26, 2006

Utmaning antagen

Jag ska svara på en utmaning från Anders Wallner. Från 12 september.


4 arbeten jag har haft i mitt liv:
Vikarierande vårdbiträde i omgångar, tidningsutdelare, telefonförsäljare (nej, inget kul), valassistent/kanslist på Grön Ungdom riks.

4 filmer jag kan se om och om igen:
Nattbuss 807, Vuxna människor, Full metal jacket, Life of Brian.

4 ställen jag har bott i:
Östersund, Söderhamn, Malmö. Räknas 3 veckors språkkurs som att bo?

4 tv-serier jag gärna ser:
South Park. Sen är det nog ingen mer.

4 ställen jag vill åka till:
Rom, Cuba, LA och Strömsund.


4 personer jag vill träffa:
Tage Danielsson, Vilhelm Moberg,

4 webbsidor jag besöker dagligen:
helgon.net, aftonbladet.se, hotmail.com, anderswallner.se

4 ställen där jag trivs:
Hemma, i en bastu, i en pub, i en park om det är vackert väder.

4 personer jag vill utmana att svara på enkäten:
Nej, jag hoppar nog det.

Kommunen

83 kryss i kommunvalet. Över förväntan!

torsdag, september 21, 2006

Över hundragränsen

Personkryssen verkar vara färdigräknade.

27 + 78 personkryss = 105.

Över hundra, jag är nöjd.

Jubilar

Idag fyller Sveriges gröna parti Miljöpartiet 25 år. Grattis!

onsdag, september 20, 2006

Helt rätt, Henrik Bredberg

"På sikt kan Sverige ha två, tre, kanske fyra partier. Ett blått och ett rött. Eller ett liberalt, ett socialdemokratiskt, ett konservativt och ett grönt. Varför inte?"

Henrik Bredberg skriver under Opinion idag.

Det är bara att hålla med honom för en gångs skull. Fyra tydliga ideologiska alternativ vore perfekt för den svenska politiken.

tisdag, september 19, 2006

Övriga resultat

Något att glädja sig år angående valet: Unika partiet ligger på 104 röster i riksdagsvalet. Vikingapartiet från Malmö fick en röst- jag skulle tro att det är partiledaren som gav den. Kvinnokraft- ett kristet parti jag mötte i Almedalen, ligger på 51 röster.

Aktuell ställning finns här.

måndag, september 18, 2006

Dystert

Ja, det känns tungt. Riktigt tungt. Jag tror inte att någonting kommer bli bättre i högerkartellens Sverige. Förhoppningsvis kan det mesiga facket agera mot alltför dåliga idéer, som dom inte kan mot socialdemokratiska partiet. Vi fick iallafall majoritet i Malmö, det är kanon!

söndag, september 17, 2006

Rysare!

Vallokalerna stänger om tre timmar och 15 minuter. Det känns ohyggligt jämnt. Delat ut valsedlar fyra timmar, och ska nu kolla på Manchester United-Arsenal på Pub 25. Det lär bli ungefär lika hårt, men resultatet visar sig snabbare åtminstone. Imorgon vet vi resultatet i båda...

fredag, september 15, 2006

Intressanta odds

Fler odds från Ladbrokes:

Att:
Miljöpartiet blir större än vänsterpartiet i Malmö: 1,7 ggr pengarna

Trängselskatt införs i Stockholm Stad: 1,25 ggr pengarna
Trängselskatt införs inte i Stockholm Stad: 3,75 ggr pengarna

Trängselskatt införs i Malmö Stad: 6,5 ggr pengarna
Trängselskatt införs inte i Malmö Stad: 1,1 ggr pengarna

Göran Holm sitter kvar som kommunalråd i Vellinge: 1,4 ggr pengarna

Mp i Kalix ökar sitt valresultat från 2002 (43,6%): 6 ggr pengarna

Peter Eriksson får fler kryss än Maria Wetterstrand: 6 ggr pengarna


Odds är ett bättre mätinstrument än opinionsundersökningar.

torsdag, september 14, 2006

Insändare idag

Grön eller grå politik?


Det finns dom som på fullaste allvar säger att det finns två alternativ när vi går till val på söndag. Valet skulle då stå mellan socialdemokraterna och moderaterna. Inget kunde vara mer felaktigt. I viktiga frågor som arbetstidsförkortning, flyktingamnesti, utvecklat friår, fortsatt grön skatteväxling, rotationsprincip för politiker, djurskyddspolitik, avveckling av vapenexporten och en sänkning av rösträttsåldern, står de båda gråa partierna hur eniga som helst. Mot dessa betongpartier står ett grönt alternativ, Miljöpartiet. I de uppräknade frågorna tycker vi annorlunda än s och m.

Valet på söndag handlar inte om statsministern kommer heta Göran eller Fredrik, valet handlar om huruvida politiken kommer ha en grön eller grå inriktning. När de två största partierna i Sverige samtidigt är de mest konservativa så är det inte konstigt att en del ser politiken som meningslös.

Men det är den inte! Rösta istället grönt på söndag, för ett Sverige där demokrati och delaktighet har ett egenvärde, där vi satsar resurserna på de som behöver mest stöd, där vi satsar pengar på människor istället för motorvägar och skrytbyggen!

Rasmus Ling
riksdagskandidat Miljöpartiet de Gröna

Medigymnasiet och en demokratisk skatt

Debatt på Mediegymnasiet i Malmö igår eftermiddag. Det kändes som den bästa hittills. Skönt att få prata efter folkpartisten Allan Widman och berätta att problemen i skolan inte löses genom betyg i ordning och uppförande, utan genom mer resurser till skolan.

Det ser ut att bli ja till trängselavgifter, om man ska tro opinionsundersökningarna. Isåfall måste det hädanefter bli kallat "Sveriges mest demokratiska skatt". Riksdagar har genom historien beslutat om skatter på inköp (moms), fastigheter, inkomster, sprit, tobak och gud vet allt, men har aldrig, aldrig frågat folket. När det då ska införas en för ren luft och framkomlighet, så är det "odemokratiskt". Men nu har stockholmarna chansen att säga radikalt JA!

onsdag, september 13, 2006

Jag har röstat

På väg hem från jobbet igår röstade jag. För mig var partivalet enkelt, som i alla val utom kyrkovalet 2000- då jag röstade blankt- la jag min röst på de Gröna. Den svåra frågan var vilka som skulle få mitt kryss. Det föll på Anders Åkesson till regionfullmäktige, förhoppningsvis ett blivande landstingsråd, Johanna Öfverbeck till kommunfullmäktige, och Rasmus Ling till riksdagen. 4 dagar kvar, allt kan hända, verkar det som.

Wetterstrand var för övrigt ypperlig tydlig i gårdagens utfrågning i TV4. Är vi i majoritet så ska vi vara en del av regeringen, svårare än så är det inte. Lars Ohly stammade nåt om att politiken är viktigast. Men bara så länge den stödjer betongdemokraterna, s och mp stödjer han inte. Oavsett politken alltså, i det fallet. Ohly är inkonsekvent, hycklande och driver den värsta dörrmattspolitik Sverige någonsin skådat. Jag gillar honom inte.

tisdag, september 12, 2006

Slutspurt!

Fem dagar kvar till valet! Bloggande prioriteras inte särskilt, det är ett farande fram och tillbaka som gäller, från morgon till kväll. Det gröna budskapet ska nå så många som möjligt, och jag känner att vi har medvind. Var på Katedralskolan i Lund idag, och i mitt avslutninganförande pekade jag på hur skillnaderna mellan blocken ser ut: Alliansen vill att "det ska löna sig att arbeta", genom att sänka skatten för de som har ett jobb. Vi gröna, och även vänstersidan, tycker att de utan jobb är de som resurserna måste satsas på. Jag pekade på våra förslag för att skapa fler jobb, något som är nödvändig med miljöomställningen och en bättre skola.

Fem dagar kvar. Nu kör vi järnet och vinner 8 procent!

fredag, september 08, 2006

Rösta på en åsikt istället

Från Ungt val.

Frågan är:

Vad påverkar dig mest i ditt val av parti när du ska rösta?

Valstugor
Tv-debatter
Affischer
Reklamutskick
Partiernas hemsidor
Familj och vänner
Annat
Osäker/Vet ej
Jag ska eller får inte rösta
___________________________________________

De som röstar efter partiernas åsikter då?

torsdag, september 07, 2006

Kör mot grönt istället

Är det den framtida justitieministern som borde vara ute och cykla, istället? Lite lugnare.

Råby

Var och pratade på Råby Ungdomshem igår kväll. Olika boenden, ungdomar under utredning, LVU (lag om vård av unga) och LSU (lag om sluten ungdomsvård).
Det var mycket intressant. Det kom några raka frågor: "Kan man lita på vad ni säger?". "Ja, jag säger vad jag tycker. Men jag kan inte garantera att det kommer bli precis så. Mycket i livet handlar om att ge och ta, kompromissa".

Men den bästa frågan var kanske "varför heter eran medlemstidning Nisse Hult?". Jag blev nästan svarslös...

onsdag, september 06, 2006

Liberala odds

På Ladbrokes är oddset på att Leijonborg avgår före valet 3 gånger pengarna. Att LUF:s ordförande Fredrik Malm tar över ger 501 gånger pengarna, och att nästa justitieminister blir en folkpartist 41 gånger pengarna.

Långsiktighet

Igår fick jag reda på en rolig sak. Min första skolpresentation var för fyra år sedan. En mellanstadieskola i Vågbro, Söderhamn. Flera partier var där olika tider. Jag minns att det var väldigt roligt, då de hade så många bra frågor, och ifrågasatte så mycket.
Miljöpartiet vann skolvalet den gången. Det handlar inte bara om att rösta långsiktigt, man måste tänka långsiktigt överhuvudtaget.

måndag, september 04, 2006

Hårdare tag, folkpartiet?

Folkpartiet vill:
• Att det är domstolen som alltid fattar beslutet om buggning ska få användas.


Så har inte skett i det här fallet.

• Buggning ska få användas vid förundersökning av brott som har ett minimistraff om fängelse i minst fyra år, t.ex. terroristbrott, mord, dråp, och grova rån.

Nej, ingen förundersökning ligger till grund, bortsett från detta då såklart. Och det är knappast fyra års fängelse.

• Buggning ska även (om straffvärdet bedöms vara högre än fyra år ) kunna tillämpas vid förundersökning av andra allvarliga brott, som grova narkotikabrott, människohandel, koppleri och grova sexualbrott.
Nej, inte heller detta är uppfyllt.

• Buggning ska endast få avse en plats där det finns särskild anledning att anta att den misstänkte kommer att vara. Om det rör sig om en tredje persons bostad ställs ännu högre krav. Advokatkontor, läkarmottagningar, socialkontor och lokaler där det förekommer själavård, m.fl. lokaler undantas från buggning.

Detta ser dock ut att vara uppfyllt. Det finns anledning att tro att socialdemokrater befinner sig på en intern server. Och politiska lokaler ser inte ut att vara undantagna från övervakning.


• En parlamentarisk nämnd ska följa användningen av bl.a. buggning. Användningen av sådana tvångsmedel ska redovisas i en årlig skrivelse till riksdagen.

Vi väntar nu på skrivelsen till riksdagen...

• En person som varit utsatt för buggning ska informeras i efterhand. Den som avlyssnats felaktigt kan få skadestånd.

Är det rimligt att personerna för veta det via medierna? Och när kommer räkningen från Liberalerna?

Lag och rätt är en av folkpartiets viktigaste frågor. Vill du läsa mer om hur vi vill göra Sverige säkrare och se rapporter, motioner och faktablad om ämnet? Gå till Våra viktigaste områden - Lag och rätt.

"Det börjar odlas en kultur inom socialdemokratin, där man sätter sig över de demokratiska reglerna". Så sa Leijonborg när förtalsmailen skickades till Reinfeldt. Dags för lite självkritik?

Källa

lördag, september 02, 2006

Presstödshalvering?

Det diskuteras alldeles för lite maktfrågor i valrörelsen. När det sedan kommer något så rör det sig om något horribelt.

En halvering av presstödet vore förödande. Det behövs större medial mångfald, inte mindre.

Men det är klart, ska man införa "jobbavdraget" som kostar 45 miljarder så måste det sparas in nånstans...