onsdag, november 29, 2006

Arbeit (m)acht frei

Moderaterna vill utse Sveriges bästa arbetare. En tävling, som aftonbladet skriver, för tankarna till Sovjetunionen och kommunistkina.

Mycket smaklöst, men det känns inte ologiskt att m väljer att se på arbetet på det här sättet. Hoppas bara att synen på arbete förändras snart.

Människan ska arbeta för att leva, inte leva för att arbeta.

söndag, november 26, 2006

Miljöpartiet mot löneökningar

I gårdagens Skånska daglbadet stod det att politikerna i Region Skåne skulle få rejäl löneförhöjning. Regionsstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein, skulle få 30 procent mer än sin företrädare. Det stod också att alla partier var eniga om beslutet.

Så är inte fallet. Åkesson kommenterar.

Raka besked, tack

Göran Persson i Stjärnshov ska avgå som partiledare för socialdemokraterna i mars. Dessvärre verkar ingen efterträda honom. Samtliga påtänkta kandidater har nämligen tackat nej, nej och nej.

Nu är det ju inte så, i det här fallet, att ett nej verkligen betyder nej. Vilket gör det lite rörigt för oss som är vana vid att man ska säga som man känner. Antagligen är alla som nämnts intresserade av uppdraget (jag reserverar mig lite för Wallström, inte helt 100 på att hon vill lämna ett mer välbetalt och intressant arbete i en mer anonym miljö för att bli söndergranskad och sönderpressad). Problemet är att de inte får säga det.

Jag tycker att det är ett riktigt dåligt tillvägagångssätt. Lägg istället korten på bordet, kandidera öppet och håll sedan val. Svårare än så behöver det inte vara. Och nej, det är inte fult att vilja ha uppdrag.

MUF valde ny ordförande igår, och det gick ju bra. Trots att det inte blev valberedningens förslag.

fredag, november 24, 2006

Medlemsmöte

Igår kväll hade mp Malmö medlemsmöte. Budgeten för 2007 beslutades om, vilket var roligt eftersom vi får mer pengar nästa år än 2006. Bland annat ska Grön Ungdom få kraftigt ökat stöd, vilket känns jätteroligt.

Det som tog mest tid på mötet var dock att fylla alla poster vi fått i förhandlingarna med s och v. Här har vi verkligen ökat, de gröna finns representerade i samtliga stadsdelar och i alla nämnder. 5 av dessa kommer vara andra vice ordförande.

Jag blev vald som ordinarie ledamot till servicenämnden. Det ska bli mycket intressant!

onsdag, november 22, 2006

Oväntat stöd

Volvos VD Leif Johansson vill höja skatten på bensin och diesel.

Ansvarig minister Anders Carlgren (c) säger dock "det är inte vår inriktning".

Att ett personbilsföretag är mer radikalt än ett parti som vill kalla sig "grönt" när det gäller miljöfrågor, känns... som upp-och-ner-vända-världen. I begreppets rätta bemärkelse.

Förslag på nästa reklamslogan:

"Volvo- när du får oväntat stöd"

tisdag, november 21, 2006

Bra Maud

Tomas har redan skrivit om detta. Och han har så rätt, det är så bra! Precis vad jag tycker.

* Låt staten stå för grundtryggheten.
* Låt människor som vill ha mer än grundtrygghet stå för detta själva.
* Skilj facken från a-kassorna.
* Låt facken ägna sig åt sin kärnverksamhet, d v s vara ett stöd för sina medlemmar.

måndag, november 20, 2006

Åkesson bloggar

Politikern som fick mitt kryss i valet till Region Skåne, Anders Åkesson, har skaffat sig en blogg idag. Jätteroligt, ska bli intressant att följa det gröna regionrådets arbete.

Rasmus kompisar

"Kan du inte komma är det viktigt att du meddelar detta på telefon...annars är platsen förbrukad."

Så står det i kallelsen som går ut till de som ska börja på SFI i Malmö. SFI betyder "Svenska för invandrare". De är nyanlända och kan ingen svenska. Kallelsen till SFI är endast på svenska... Sydsvenskan skriver om det.

Min systers sambo försöker komma in på SFI. Jag förstår faktiskt inte hur det skulle gå om inte hon, som är svensktalande, hade hjälpt till. Jag varnade i början för att det kunde vara lite kämpigt, jag brukar själv hamna mellan myndigheternas stolar ibland. Priset var väl när de gick till en myndighet, och fick svar att de var tvungna att ringa för att boka tid. De fick låna telefonen i receptionen, så de kunde ringa till rummet bredvid. Och då fick de sin tid bokad.

Han har hittills lärt känna skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, invandrarservice och några till. Eller "Rsamus kompisar", som han börjat kalla dem.

fredag, november 17, 2006

Regeringens Latteliberal?

Efter att jag skrev om den nya MUF-ordföranden, och det nya (eller snattade enligt Anna) begreppet Latteliberal, så har jag börjat fundera lite. Definitionen var ungefär:

"Latteliberalerna vill inte se något systemskifte. De gillar ordning och reda i skolan, fler jobb, mer poliser och de skräms inte personligen så mycket av arbetslöshet att de backar inför sänkt a-kassa. Däremot kanske de hade reagerat mot sänkt sjukersättning, och definitivt varit tveksamma till kortad föräldraledighet. Frånvaro av jämställdhetsbonus eller pappamånader hade varit otänkbar."

Den självklara följdfrågan är given.

Vem är regeringens egen Latteliberal?

De nominerade är:

* Sven Otto Littorin
* Jan Björklund
* Nyamko Sabuni
* Andreas Carlgren
* Göran Hägglund


Det är bara att rösta under "kommentarer".

torsdag, november 16, 2006

Den svenska linjen?

"Världen borde satsa lika mycket pengar på miljön, som man nu gör på krig." Det sa Kofi Annan i sitt sista tal som generalsekretare för FN. "Klimatförändringarna hotar även freden och säkerheten", fastslog Kofi Annan enligt AFP.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (c) var på plats i Nairobi. Han säger till TT att han ser Kofi Annans ord som en "stark utmaning".

"Sverige vill anta den utmaningen", sade miljöministern.

Ska Sverige anta utminaningen, så måste även Sveriges regering göra det. Inte bara miljöministern.

onsdag, november 15, 2006

Ingen Latteliberal

Idag presenterade sig Moderata Ungdomsförbundets nye ordförande, Mattias Thorsson, på DN Debatt.

Bland annat introducerar han ett nytt begrepp i den svenska politiken: "Latteliberal".

Thorsson förklarar det så här:

"Det är svårt att hitta något bättre sätt att beskriva den grupp väljare som i huvudsak gav oss den här valsegern, de nya moderaterna, än latteliberaler, lagom idémässigt utspädda. Vissa kanske röstade på socialdemokraterna förra gången, de flesta på ett annat borgerligt parti. Men det är människor som inte identifierar sig som moderater, med värderingar som spretar åt alla håll - åtminstone utifrån ett traditionellt politiskt sätt att se det - och som gav oss chansen därför att de gillade förändringen till de nya moderaterna och ogillade Göran Persson."

"Vi ska få dem (latteliberalerna, min anm) att välja oss för att vi har rätt, inte bara när de tycker att vi är bäst".

En sak har dock Thorsson alldeles rätt i:

"Den här valrörelsen har visat att Sverige behöver ett idéskifte."

Så sant som det är sagt.

Dagens lunch

Att beställa lunch var inte helt okomplicerat idag. Jag fick förklara tre gånger innan de förstod vad jag ville. Att det ska vara så svårt att förstå: "Vegatarisk hamburgare med bacon, pommes och dricka".

tisdag, november 14, 2006

Fotbollsgalan

Jag sökte på "Fredrik Ljungberg" på Wikipedia, och fann massor av information. Skostorleken är 42. Om någon undrade.

Jag sökte för att kolla om de hunnit uppdatera hans senaste pris- Guldbollen, priset till Sveriges bäste fotbollsspelare, som delas ut varje år. Det hade inte uppdaterats.

Jag tycker inte att Ljungberg var en värdig vinnare. Jag hade gett det till Tobias Linderoth.

Den svenska fotbollsgalan måste för övrigt vara den sämsta i Europa. Pris delas ut i olika kategorier, men ingen struktur finns. För att få Guldbollen eller Diamantbollen måste man vara svensk. Schysst. Men för att bli "Årets back/målvakt/mittfältare/anfallare" så kan man ha spelat i Allsvenskan, och vara utländsk medborgare. Men man kan också ha spelat utomlands, men då måste man vara svensk igen.

Varför inte dela ut Guldboll och Diamantboll till de bästa svenska spelarna. Sen ge pris för de som varit bäst i Allsvenskan. Det året det införs kommer jag kolla på den töntiga galan.

lördag, november 11, 2006

Framtidens melodi

Efter att låten "Everything I do (I do it for you)" vunnit tävlingen som 1900-talets bästa mellanstiadietryckare, infinner sig tanken hur det kommer se ut i framtidens äldreboenden. Idag kommer ofta dansband till ställena och spelar gamla klassiker. Kommer 2050, året jag ska fylla 76, bli året då rullstolarna måste göras om för att de gamla nostalgikerna ska kunna dansa tryckare?

fredag, november 10, 2006

Dagens sms

"SÄPO-chefen har utrett vilka befogenheter SÄPO skall ha. Han ser ingen risk för att SÄPO missbrukar sina befogenheter. YEAH!"

torsdag, november 09, 2006

Skatteparadiset Sverige

I veckan uttalade finansminister Borg att han vill se högre minimiskatter på alkohol i EU. Jag blev lika överaskad som imponerad. Många brukar annars hävda att "Sverige måste anpassa sig till europeisk nivå". Och ta Tyskland och Tjeckien som exempel.

Vad inte många vet är att vi redan idag, i Sverige, har ganska låg skatt på alkohol jämfört med andra EU-länder. Vi ligger lägre än Estland på starksprit, exempelvis. Jo, det är sant. Om man väger det mot den samlade köpkraften i landet. Vilket man definitivt måste göra.

Att höja minimiskatten är dock ett steg i rätt riktning. Uttalandet läggs på positiva-saker-av-nya-regeringen-högen.

onsdag, november 08, 2006

Småpengar

En kompis till mig röstade nej i EMU-valet. Anledningen var att det var så jobbigt med en- och två-centsmynt, vilket han hade haft mycket besvär med på den grkiska ön Kos. Ett I-landsproblem, kan tyckas. Och många skulle säga att det var en dålig anledning att rösta nej. Särskilt eftersom det inte skulle vara aktuellt att ha de valörerna för Sveriges del.

Ett par moderater vill avskaffa 50-öringen. Min vän kanske kommer ut som moderat till nästa val...

tisdag, november 07, 2006

Lägg ner militären

Birger Schlaug skriver på Aftonbladet debatt idag. Och han skriver så bra.

Försvaret kostar oss skattebetalare 40 000 miljoner per år. Helt i onödan. Satsa pengarna på skolan och äldreomosrgen istället.

måndag, november 06, 2006

849 personer

849 personer. Så många är hemlösa i Malmö. Det är skrämmande många. Jag hittade uppgiften på Malmö stads hemsida.

Ökningen är 155 personer sedan förra året. 111 av dessa bor i Södra Innerstaden. Det finns många problem att lösa för den nya majoriteten i Malmö.

GU-rör föreslagen till Republikanska föreningen

Grön Ungdoms språkrör Alexander Chamberland är föreslagen som styrelseledamot i Republikanska föreningen.

Deras årsmöte är den 12 november. Lycka till, Alexander!

söndag, november 05, 2006

Avskaffa dödstraffet

Saddam Hussein dömdes idag till döden. Rättegången har varit mycket turbulent och dragit ut på tiden.

Han är anklagad för mycket grova brott. Stora grupper firade idag när dödsdomen kom. Det är inte konstigt, med tanke på vad som skett. Men ändå beklagligt, eftersom våld aldrig kommer kunna stoppas med mer våld.

Det känns skönt att utrikesministern fördömer dödsstraff- ovillkorligen.

”Sveriges och Europeiska unionens inställning i den frågan är väl känd och vårt avståndstagande från dödsstraffet gäller utan undantag.”

Även Amnesty fördömmer domen

fredag, november 03, 2006

Klimathotet- gör något nu!

Aftonbladet kör en kampanj om klimathotet. Vi måste lägga om våra sätt att leva. Inga inrikesflygningar, exempelvis.

Meterologerna Pär Holmgren och Anders Nylund
försöker övertyga om att alla har ansvar:

– Det gäller att få gemene man att se hur det hänger ihop. Det är inte Bushs eller Reinfeldts eller Perssons fel att det här händer nu. Det handlar om att det är för många människor på den här planeten som lever som vi lever, säger Pär Holmgren

Rätt och fel. Alla har ansvar, definitivt. Men människor som är ledare har extra ansvar för åt vilket håll utvecklingen går. Det är dags för dessa ledare att ta sitt ansvar.

torsdag, november 02, 2006

Fimp-pant?

Vissa motioner sticker ut ur mängden. Vad sägs om pant på cigarettfimpar?

Som Mats Pertoft skriver:
Resultatet skulle bli renare och mera välstädade gator och torg i våra samhällen samt friskare människor. Och vem vill inte ha det?!

onsdag, november 01, 2006

Mandatperioden inledd

För två och en halv timme sedan inleddes den nya mandatperioden i Malmö. Det nya kommunfullmäktige samlades för upprop.

Det är en stor skillnad mot förra perioden. Nu finns det en politisk klar majoritet, vilket det inte gjort innan. Det finns en överenskommelse, som partierna är nöjda med. Än så länge, ska väl poängteras. Här finns beskrivningen på Malmö stads hemsida.

Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd mp:

-Utvecklingen av Malmö till en hållbar stad står i fokus i detta samarbete. Vi avser att stärka Malmös ställning som ett föredöme i frågor kring hållbar utveckling, stadsekologi, konsumentfrågor, folkhälsa och trafikmiljö. Att barn- och ungdomsperspektivet prioriteras gör oss särskilt nöjda.

Jag tror att det kommer bli ett bra samarbete, och att Malmö kommer utvecklas till det bättre.

Expressen gillar mp

Expressens ledare skriver idag om att ett "bättre miljöpartiet". Trots att vi knappast ändrat politiken det minsta på de 6-7 veckorna som gått sedan valet. Expressen gillar att vi vill införa en miljöbilspremie (ja, centern ville det innan valet, men det finns inte med i budgeten) och stödja regeringens förslag om arbetskraftsinvandring.

Gnestabloggen

I kmmunen Gnesta i Sörmland fick Miljöpartiet 7 procent i valet. Till synes oförklarligt, eftersom angränsande kommuner inte visar något liknande.

Kanske är den här bloggen en del av förklaringen. Klart läsvärd, om man är lite insnöad på kommunpolitik.

En grön budget, gråa ex

Miljöpartiet de Gröna la på måndagen sin första egna gröna budgetmotion på åtta år. Resultatet? Fantastiskt. Det är en politik för de sämst ställda i samhället. Garantipensionen höjs med 1000 kronor, studiebidraget med 900. Momsänkning på etanol, höjd bensinskatt med 25 öre. Höjt grundavdrag för alla som tjänar mindre än 300.000 om året. Och man drar ner på försvaret.

Samtidigt satsar man vidare på fruårssuccén, vilket varken s eller v gör. De båda grå samarbetspartierna dumpar dessutom skatteväxlingen. Frågan jag vill ställa är: Vart tog det "gröna" vänsterpartiet, liksom "det gröna folkhemmet" som socialdemokraterna körde med, vägen?

Det är skönt att se att det finns ett parti som prioriterar de mest utsatta, som drar ner på motorvägssatsningar och försvar, och istället går in för att möta den riktiga framtidsutmaningen, energiomställningen.

Motionen finns här.

Tekniska problem

Bloggen (eller min bärbara mac?) har inte funkat som jag vill de senaste dagarna. Nu ska den dock vara sitt gamla jag igen.