lördag, december 30, 2006

Bra och dåligt, Gott och blandat

En sak jag verkligen blivit bra på under 2006 är att träna rätt så regelbundet, med få undantag varje vecka. Numera kan jag springa jättelångt och lyfta lite tyngre vikter än tidigare. Det hoppas jag att jag kommer fortsätta med även 2007. Idag blev det 40 minuter utomhusjogging, sånt är skönt.

För övrigt tycker jag det är makabert av Aftonbladet av visa bilder på avrättningar. Jag gillar yttrandefrihet, men för fan skärp till er. Hela grejen med Saddam känns ovärdigt. Han borde naturligtvis ha blivit åtalad för fler av de brott han gjorde, och inte bara dådet 1982. Usch.

torsdag, december 28, 2006

Sorg



Tommy Sandlin är död. Han blev bara 62 år gammal.

Han var en nyskapare, som blev lagledare vid blott 23 års ålder. Jag blev väldigt glad över hans autograf för tio år sedan. Jag beundrade honom av flera anledningar.

Vila i frid.

Overaskelse

Jag trodde jag skulle till posten och hämta tråkiga handlingar, men jag fick en glad överaskning, den gulliga Förbundsstyrelsen hade skickat rättvisemärkt choklad med godjulönskningar. Så glad jag blev!

onsdag, december 27, 2006

Det finns nåt bra i alla partier

Det är inte ofta jag håller med Kristdemokraterna, men slumpen gör väl att det händer då och då också.

Jag tycker inte att jag brukar drabbas av moralpanik, men jag skulle inte vilja se någon bekant/kompis/lillasyskon/annan heller hur de går till väga inför sin sexdebut.

tisdag, december 26, 2006

Rättelse

Rättelse, jag gjorde ett misstag. Jerker håller på Chelsea, ingenting annat. Men jag har inte förstått vilken koppling Chelsea har till Skåne. Nån som har en aning?

söndag, december 24, 2006

God jul!

Önskar jag alla.

Det enda jag inte tycker att någon ska missa är Tage Danielssons historia om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Här kan man läsa det, om man missar programmet.

Tage är en av mina absoluta favoritet. Som citatet:


"Nej, låt oss införa sexton timmars arbetsdag
varav sex på jobbet
och resten i hemmet eller var som helst
i egen regi.
dessa tio arbetstimmar
som förr kallades fritid (utom för husmödrar)
skulle, tillsammans med de sex timmarna på jobbet,
utgöra förhandlingsbasen för nästa års avtalsrörelse.
- ur "Semestertankar på jobbet III" 25 juli 1975"



Eller

"Grundvalen för det svenska samhället är iblandekonomi. Ibland går det, ibland går det inte alls."

lördag, december 23, 2006

Dålig ledare i ETC

Dagens ETC brukar vara en läsvärd tidning, men jag blev lite sur över den här artikeln.
Johan Ehrenberg skriver
I debatten efteråt var vi rätt många, på min högra sida stod Anders Wijkman från kristdemokraterna (och fd moderat och fd Röda Korset chef) och på min vänstra sida stod Rolf Nilsson, ordförande i de hemlösas föreningen. När jag fick ordet sa jag att jag trodde att hemlöshet berodde på politik. På utförsäljningar till bostadsrätter och på att man inte byggt lägenheter. När Wijkman fick frågan sa han att det var en komplicerad sak. Han kunde faktiskt inte fatta varför vi hade hemlösa i ett så rikt land. Han pratade om utanförskap och sjukdomar och hjälpinsatser men… han hade faktiskt frågat de ansvariga för han kunde inte förstå… Då avbröt Rolf Nilsson och sa:
– I de kommuner där det inte finns bostadsbrist finns det inga hemlösa.
– Vad menar du? sa Anders.
– I de kommuner där man har lägenheter får de hemlösa nånstans att bo.


Problemet är bara att det inte är sant. Jag tycker Rolf Nilsson gör jättemånga bra saker, men han har bara ett perspektiv; Stockholms hemlösa. Inte hemlösa någon annanstans. Och det är helt okej, så länge han inte utser sig till språkrör för grupper han uppenbarligen inte kan tala för.

socialstyrelsens lägesbeskrivning kan man läsa om saken. Bland annat står det:

Undersökningen visar att det fanns hemlösa personer i 86 procent av landets kommuner under vecka 17, 2005.

Och nej, 86 procent av landets kommuner har inte bostadsbrist (källa)! Tvärtom hade Anders Wijkman helt rätt, hemlöshet är en komplicerad fråga som man inte kan få ett enkelt svar på. Sen att det beror på politik, gör det inte enklare för det.

tisdag, december 19, 2006

Far och flyg inte

Idag ska jag åka till Uppsala igen. Träffa gamla kompisar jag ser alldeles för sällan. Precis som förra gången jag skulle åka dit, så blir jag sur. Men den här gången var det ännu värre: Över 1000 kronor per resa, totalt över 2000 kronor hade jag fårr lägga ut med tåg. Flyget kostar 940 kr tur och retur.

Som Anna skrev igår så vill ju regeringen sänka utsläppen av växthusgaser. Men de vet inte hur.

Flygskatten hade varit ett myrsteg i rätt riktning. Men fortfarande hade subventioneringen varit kraftig. Då hade Malmö-Stockholm t/r kostat 1150 ungefär. Tänk om även flygbolagen skulle betala för sina egna kostnader. Då skulle regeringen lätt nå sitt mål, och inte behöva vänta till 2020 dessutom.

Jobben kommer, jobben går

Ibland händer det saker man knappt tror är sant. Som imorse, när jag läste dagens aktuella fråga i Sydsvenskan. Jag tror det är första gången jag känt "wow, Pär Nuder har rätt".

De som var med i valrörelsen känner lätt igen ett uttryck som ”Vi ser nu hur arbetslösheten sjunker och jobben kommer på bred front.” Jobben, kommer, jobben kommer!

Alla, från Göran Persson till vilken SSU:are som helst har sagt detta. Svaret från den borgerliga sidan har varit hånande.

Problemet är att citatet ovan inte är s-märkt. Det var arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin som sa det. Och Pär Nuder har rätt. Det är inte den borgerliga regeringens politik som lett till det.

Möjligen finns det något i Rosenbad som gör att man ser sanningen, som ingen annan ser. Och det är det som nu Littorin blivit varse. Jobben kommer. Huh.

måndag, december 18, 2006

Miljöpartist bäst i världen

Den brasilianska fotbollspelaren, tillika miljöpartisten, Marta har blivit utsedd till världens bästa.

Jag hävdar inte att det här var anledningen till utmärkelsen...

Jerker Swanstein är röd

Anders Åkesson har haft en följetång på sin blogg, där man ska gissa vilket klubbemblem regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m) har som skärmsläckare på sin mobiltelefon.

Den första ledtråden var: "Ett välkänt lag".
Den andra och tredje ledtråden var "engelskt fotbollslag" och "skånsk anknytning", varpå jag gissade på Manchester United (den skånska anknytningen hade då varit Henke Larsson).

Det var dock fel, men har jag knäckt det. Ett lag som är vidare i Champions League visar nämligen att det är antingen Liverpool, Arsenal eller Chelsea. Jag vet svaret.

Swanstein är smygröding.

Dagens citat

Vad är hetare än Riksbankens reporänta...?
Inte mycket! I dag är den på 3.00% och många bedömare tror att den kommer att höjas ytterligare, det tror vi också, vad tror Du? Vad handlar det om? Vad kommer Riksbankens reporänta att vara vid midsommar 2007?

söndag, december 17, 2006

SCB-mätning

I SCB:s mätning får miljöpartiet 6,3 procent i valkretsen Malmö stad. En liten, icke statistiskt säkertställd uppgång sedan valet. Frågan var dock "bästa parti?" och inte "vad skulle du rösta på?". Även om inte jag förstår den skillnaden...

Övriga partier:
s 31,3
v 6,9
c 3,5
fp 8,3
m 34,0
kd 2,8
övriga 6,9

lördag, december 16, 2006

Avgång

Anna Sjödin skriver idag på DN Debatt att hon avgår som SSU:s ordförande. Det är inte oväntat. Dock så framkommer två nyheter för mig i artikeln:

* "Jag ville aldrig bli SSU-ordförande. Det vet alla som känner mig."

Jag känner inte Anna Sjödin. Men det känns närmare min verklighet att hon skulle säga "jag ville aldrig avgå som SSU-ordförande".

* "Jag tror inte heller på att man kan göra karriär i politiken."

Hmm, kolla upp den här länken, Anna. Man kan visst göra politisk karriär om man varit SSU:s ordförande...

torsdag, december 14, 2006

Moraliska argument

För en månad sedan skrev Lena Sundström en krönika om prostitution. Hon var naturligtvis emot det. Inget fel i det, men jag störde mig riktigt mycket på en sak, nämligen :

Det handlar inte om moralism. Tvärtom. Jag har inget emot dionysisk extas, jag tycker att sex är så roligt att jag är villig att ha det alldeles gratis.

Jo, det handlar om moralism. Men en ståndpunkt är inte automatiskt fel, bara för att den handlar om moral. Snarare tvärtom.

Jag blev dock sugen att läsa Annelis rekommenderade bok. En provokativ titel om inte annat. "Porr, horor och feminister". Även denna lär behandla moraliska aspekter, var så säkra.

Namninsamling

Skriv på här för att folkomröstningen angående trängselavgifter i Stockholm ska gälla, d v s att pengarna som kommer in ska gå till kollektivtrafiken, och inte till byggen av motorleder.

onsdag, december 13, 2006

Skvaller

En källa i SSU:s förbundsstyrelse väntar tydligen på ett avhopp.

Spännande.

Dyra resor

Ingen har missat att Christer Fuglesang är ute i rymden (i bemärkelsen utanför jorden). Jag är glad för hans skull. Det gör dock inte att det är en bra satsning. Kostnaden för rymdstationen ISS är hela 900 miljarder kronor. Och detta, ska man komma ihåg, bekostas med skattemedel.

Är det en lyckad satsning när en människa på jorden drabbas av HIV var åttonde sekund?

tisdag, december 12, 2006

Uppdaterade sämre odds

Att favoriterna säger nej spelar föga roll för de som gissar vem som ska bli s-ledare. Jag hittade själv de gamla siffrorna på hur det stode till.

Numera är oddesen följande (på Ladbrokes, siffrorna anger eventuell vinst i decimalform)

Mona Sahlin (2,20)
Carin Jämtin (3,25)
Margot Wallström (3,25)
Pär Nuder (8,0)
Ulrica Messing (9,0)
Wanja Lundby-Wedin (11,0)
Tomas Östros (15,0)
Tomas Bodström (17,0)
---
Annika Billström (1001,0)
Bosse Ringholm (1001,0)


Förra gången rekommenderade jag "Ulrica Messing till 51 är dock ingen dum satsning. Margot Wallström ligger på 13 gånger pengarna, och får tillsammans med Carin Jämtin (17 gånger pengarna) räknas till bästa spel."

Skulle jag säga nåt nu så är det väl: Too late boy's and girls. Men vill man prompt satsa så är Lundby-Wedin och Bodström bästa spel vad jag kan se. 17 oktober skrev jag "Tomas Bodström är favorit tillsammans med Wanja Lundby-wedin, 2.75. alldeles för lågt." Det är iallafall bättre nu.

lördag, december 09, 2006

torsdag, december 07, 2006

MUF-veggie

Moderata Ungdomsförbundets nye ordförande kommer ut på sin blogg: Han är vegetarian. Något som inte är lika frekvent inom MUF som inom Grön Ungdom (vilket jag hävdar med bestämdhet utan att behöva hänvisa till någon källa).

Han lugnar dock sina medlemmar:

Och bara om ni undrar. Såklart är jag för djurförsök och annat. Enda vägen att få fram effektiva mediciner.

Någon kanske ska upplysa Wykman om de djurförsök som inte har med medicinsk forskning att göra...

onsdag, december 06, 2006

Sista dagen

Ska strax gå hem från sista dagen på jobbet. Har precis bjudit de underbara arbetskamraterna på glögg och glass. Det känns lite vemodigt. Det har varit 7 roliga, krävande och intressanta månader. September var, hör och häpna, värst.

Vems villkor?

Vems villkor? är en kampanj för att fattiga länder själva ska få bestämma på vilket sätt de vill utvecklas. Exemeplvis genom att det inte ska finnas krav på specifika lagar, eller hur stor andel av ett lands BNP som ska gå till offentlig verksamhet, som skolor.

Jag tycker det känns skönt att se att Grön Ungdom ställer sig bakom kampanjen. Tråkigt dock att det är det enda ungdomsförbundet. Sergio brukar ofta prata om fattigdomsbekämpning. Varför är inte SSU med i kampanjen?

Syndikalister i Aktuellt

Aktuellt visade igår kväll ett inslag om SAC Syndikalisterna. Enligt de själva var det allt annat än objektivt. Utan att veta detaljer så måste jag ändå erkänna att jag misstänker att Aktuellt har vissa poänger.

Jag tycker att det finns flera positiva saker med SAC. Det viktigaste för mig är att de är fristående från partipolitiken. Själv skulle jag aldrig nånsin gå med i något LO-förbund p g a deras starka s-koppling. Att de är fristående gör att de kan ta konflikter med alla, och inte som LO bara med borgerliga arbetsgivare.

En annan bra sak är att de faktiskt har en vision om lokal demokrati. De lokala samordningsorganisationerna (LS) är fria att lokalt skriva vilka avtal de vill, utan påverkan uppifrån.

Tyvärr har också jag känt, även innan aktuelltinslaget, att SAC på senare år tar konflikter för konflikternas skull, snarare än för att få igenom bra förändringar. Att blockera ett café i Lund med ett par anställda känns inte seriöst.

tisdag, december 05, 2006

Ny blogg

Dagens sms

Om du ska in på internet idag kan jag starkt rekommendera en ganska ny sida; www.joannling.blogg.se. Hihi, kika ;)

Min lillasyster har alltså börjat blogga.

Svikna vallöften (del 1?)

På tåget bläddrade jag hastigt igenom Alliansens gemensamma valmanifest. På en minut hittade jag det första brutna vallöftet.

Ett Globaliseringsråd skulle inrättas, och har så gjorts. Representanter från näringslivet, facken, kulturen och vetenskapen (vilka nu det är) skulle ingå. Och arbetet skulle ledas av statsministern eller finansminsistern. Ordförande för Globaliseringsrådet blev Lars Leijonborg.

Ja, egentligen en skitsak. Men varför skriver man in sådana detaljer i ett valmanifest? Och särskilt om man strunar i att följa det en månad senare.

måndag, december 04, 2006

Välj sysselsättning, Kungen

En lobby-organisation jag gillar är Världsnaturfonden (WWF). De gör många bra saker, som det här uttalandet i fredags, angående det urvattnade REACH-förslaget (en gemensam kemikalielagstiftning inom EU).

WWF är partipolitiskt och religiöst obundet. Det är nästan alla ideella organisationer i Sverige, så långt väl alltså. Men, det är naturligtvis ändå en politisk organisation. Miljö är politik. Liksom alla andra frågor som berör flera personer.

Det som är problematiskt med WWF är att Sveriges monark, Carl XVI Gustav, är ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd. Förtroenderådet är sedan de som utser styrelsen.

Enligt Regeringsformen i Sverige ska inte kungen ha någon politisk makt. Han ska överhuvudtaget inte blanda sig i politik. Därför väljer han själv att inte rösta i allmänna val. Allt detta bör vara en självklarhet, om man nu vill ha kvar ett föråldrat styrelseskick som monarkin.

Som jag skrev, jag tycker WWF gör ett bra arbete. Och jag är glad för att kungen gillar miljöarbete snarare än skogsskövling. Men det gäller principen. Kungen ska inte syssla med politik. Inte ens miljöpolitik.

Kungen får välja, ämbetet eller politiskt arbete!

fredag, december 01, 2006

Henke Larsson

En grupp människor som snabbt måste anpassa sig till nya situationer är fotbollssupportrarna. Ja, i viss mån supportrar i andra sporter också.

Från att ha varit Helsingborgsspelare går nu Henke Larsson till Manchester United.

Lycka till!

S inför språkrör?

För första gången sedan valet låter sig f d statsminister Göran Persson idag sig intervjuas i DN.

Det intressantaste som sägs av Persson, angående den nya s-ledaren, är:

Miljöpartiet har varit ganska framgångsrikt med sitt dubbla ledarskap, det trodde vi inte skulle gå. Det är kanske så att socialdemokratin ska snegla på miljöpartiet, vad vet jag. Man ska inte utesluta det, säger han.