torsdag, september 27, 2007

Fullspäckad helg

Imorgon är det redovisning i första delkursen i skolan, Statsvetenskapen, där min fantastiska grupp gjort ett fantiskt grupparbete om globaliseringens effekter. Ska bli ett intressant seminarie.

Sedan bär det iväg till Uppsala för umgänge med gamla kompisar. Ska bli ännu roligare.

På lördag och söndag bär det av till Stockholm för två dagars möte med Riksvalberedningen. Det ska bli mycket intressant.

Men nu är det innebandy.

Göran Persson och jag

Ett av få tillfällen då det personliga verkligen är politiskt är när arvoden och ersättningsregler för politiker ska diskuteras.

Som alla hört, tror jag, jag känner inte att en länkning är befogad, så ska det utredas huruvida före detta statsministern Göran Persson fuskar. Han tar ut full statsrådspension, 121.000 kronor i månaden. Detta belopp ska göras en avräkning av ifall GP tjänar några pengar civilt.

Han har ju skaffat ett nytt jobb, som konsult. Han kringår reglerna genom att inte ta ut någon lön ännu, utan ska ta ut pengar från bolaget när pensionen sänks. Han hävdar också att man inte kan se intjänade pengar från Almedlanen som inkomst (!). Apropå nyspråk.

Persson lär det inte gå nån nöd på. Men andra som inte passar in i heltid- dagtid-mallen och är fritidspolitiker har det inte lika lätt.

Man har rätt till arvode och förlorad arbetsinkomst. Problemet är att den förlorade arbetsinkomsten ofta räknas som del av helårsinkomsten. Alla de som är timvikarier eller jobbar på bemanningsföretag, har stora problem att få ut någon ersättning. Att styrka bortfallet är svårt. Studenter som jobbar extra drabbas kanske allra hårdast, eftersom de också missar studietid som aldrig kan fås igen, och inte betalas för heller.

Det borde gå att ordna enkelt. Avskaffa ersättningen för förlorad arbetsinkomst helt. Låt istället arvodet ligga på en nivå som täcker inkomstbortfall för en medelinkomsttagare, och eventuellt nån hundralapp extra.

För Göran Perssons vidkommande har jag varken råd att ge eller nåt att hopp i sikte.

tisdag, september 25, 2007

Trafikprat i nämnden

På dagens möte med servicenämnden diskuterades Malmös trafiksäkerhetsprogram, som vi skulle ge ett remissvar på.

På gruppmötet attackerade en socialdemokrat den svenska politiken som hela tiden ger sig på hastighetsbegränsningarna, vilket ledamoten menade var felaktigt, då endast "typ en och en halv procent av alla trafikolyckor beror på hastigheten".

Ledamoten medgav kort därefter att uttalandet saknade grund i verkligheten, eftersom typ alla olyckor beror på för hög hastighet.

På själva nämndmötet så hade en moderat, tillika vice ordförande i nämnden, en lång utläggning om hur många är "miljöknuttar" på ett sätt, genom att vilja begränsa hastigheter, begränsa trafikvolymen, medan samma "miljöknuttar" inte tänkte på miljön när de inte vill bygga fler parkeringsplatser eller ha vägbulor för att minska hastigheterna. Allt för att "de som bor lite utanför staden ska få komma in, eftersom alla faktiskt inte bor i city".

Suck. Det blir inte bättre luft för att man har fler parkeringsplatser. Att ha dyrare parkeringsplatser, och på andra sätt styra trafikflödet, är det ända som funkar. Och visst, vägbulor kanske inte är optimalt, det finns bättre sätt som avsmalningar av vägar och cirkulationsplatser som fungerar bättre.

Slutligen, de flesta som bor i city saknar faktiskt bil. Det är bilar från Malmös utkanter som förstör luften inne i stan. Det finns utmärkta alternativ att ta sig in.

måndag, september 24, 2007

Rättssäkerhet är kommunistförmynderi?

Körkortsproven kan komma att bli privata, skriver Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Det är regeringen som vill göra något åt långa väntetider på att köra upp. Om det är lång tid eller inte kan man ju diskutera, en och en halv månad i genomsnitt.


I vanliga fall brukar alla vara överens om att myndighetsutövning inte bör läggas ut på entraprenad. Det finns undantag, fackliga a-kassor exempelvis. Men lyckligtvis är dessa undantag få, och är snarare på väg att gå åt ett rättssäkert håll än ett godtyckligt.


Men nu är man alltså på väg att lägga ansvaret för körkortsproven på körskolorna. Och det är så dumt det bara kan bli. Ungefär lika dumt som att ge Spendrups uppdraget att utfärda alkoholtillstånd. Kort sagt, man bör hålla en organisation utanför myndighetens kontrollfunktion, om man har det direkta vinstintresset över det man ska kontrollera.


Dessutom blir det såklart än svårare att se till så att kraven är lika i hela det område körkortet ska gälla.


Bilprovning är kommunistförmynderi säger han sur och tvär, sjunger Doktor Kosmos med en skön sarkasm. Regeringen verkar ha tagit det till sig.

söndag, september 23, 2007

Att nå läsare med en klatschig rubrik

"Sverigedemokraterna går hem hos männen" skriver dagstidningarna. Partiet är "närapå" tredje störst bland män, och att nära inte räknas varken på Fångarna på fortet eller verkligheten i övrigt är inget som bekymrar rubriksättarna. Att Sverigedemokraterna har ynka 1,4 procent bland de kvinnliga deltagarna i opinionsundersökningen är inte lika intressant att ta upp.

Statsvetaren Anders Dannerstedt, Lunds Universitet, fäller den högst vågade kommentaren i valet 2010 är det fullt möjligt att de (Sverigedemokraterna) kommer över riksdagsspärren på fyra procent.

Ja. Det är fullt möjligt. Ett parti som finns i hälften av landets kommunfullmäktigen har självfallet chans att även nå riksdagen.

Men är det verkligen så spännande? Sd har inte gjort några avsevärda framsteg på sistone, de ligger och sprattlar kring 3-3,5 procent i varenda mätning. Och tja, skulle det få 4,3 procent och faktiskt ta sig in i riksdagen, so what? Det är deras politik som är farlig, inte de själva.

Gullandet med Sd måste sluta. Man måste få diskutera valsystem utan att genast blanda in sd:s eventuella gynnande eller missgynnande, vilket skedde återigen på DN debatt härom veckan. Man behöver inte frukta sd som parti, men man måste avsky deras politik. Och man måste avdramatisera deras mjölgihet att nå riksdagen 2010. Det kan lyckas, men de kan också misslyckas. Men, de kan även lyckas med sin politik utan att nå opinionsframgångar, och det är betydligt allvarligare.

lördag, september 22, 2007

Deltidsstämpling

I samband med att höstbudgeten lades fram i veckan så var Nyheterna ute på en arbetsplats, IKEA, och pratade med ett par anställda. Frågorna rörde det nya förslaget att begränsa möjligheterna att deltidsstämpla, något man idag får göra de timmar som understiger 40 arbetade timmar i veckan (om man uppfyller en lång rad kriterier jag inte orkar skriva om här nu).

Denna möjlighet ska tas bort. Regeringen tror att människor sätter i system att "bara" jobba 30 timmar i veckan, och stämpla upp ytterliggare 10. Trots att det självklart för de allra flesta inte är på det sättet, utan av enklare anledningar som att man inte får så många timmar man man vill ha på vårdboendet eller ICA Supermarket.

För IKEA är det enkelt. I vanliga fall behövs ett visst antal arbetare. Vid vissa tidpunkter, som vid dåligt väder, behövs fler som arbetar. Då är det praktiskt att kunna erbjuda några att ta ett extra pass, eller stanna lite längre.

Det behöver inte vara fel. Såvida inte också IKEA sätter det i system. Vid vissa lägen kan både företagen och extraanställda gynnas.

Nu ska man inte kunna det längre. Ytterliggare minskad rörlighet och trygghet blir resultatet.

torsdag, september 20, 2007

Rena Rappakaljan

Någon som kommer ihåg hur namndiskussion kring trängselavgiften/trängselskatten/biltullen gick hårda innan de prövades i Stockholm 2006?

Miljöpartiet och andra förespråkare tyckte att "avgift" var ett bättre namn, inte bara för att avgift låter mindre negativt än "skatt", utan också för att man menade att det var en avgift man betalade för att få något tillbaka, i det här fallet utrymme, till skillnad från en skatt som man inte betalar för något specifikt ändamål.

Nu är det den borgerliga alliansen, trängselskattens (ja, okej då) före detta största belackare, som leker med ord och begrepp, som måste få alla ortodoxa svenska akademien-älskare att gråta blod.

Kommunal fastighetsavgift. Det är det nya namnet på fastighetsskatten. Det var nämligen både för dyrt att avskaffa den, dessutom var det dålig politik. Simsallabim. Man byter namn på den. Voila!

Är det inte en kommunal avgift? Jag levde själv i den villfarelsen ett tag, och tyckte det lät bra. Jag är nämligen en varm anhängare av fler kommunla avgifter/skatter, på statens bekostnad. Så fel jag hade, så naiv jag var.

Det är ingen flexibel avgift som kommunerna får bestämma över det handlar om. Max 6000 kronor per hus. Högst 0,75 procent av fastighetsvärdet. Pensionärer undantas. Punkt. Staten bestämmer, du och din kommun lyder.

Inte heller går intäkterna till kommunerna. Eller jo, men motsvarande del av kommunernas statsbidrag dras av från summan. För kommunerna spelar det ingensomhelst roll. Det är som att få en löneökning på 200 kronor, men bli tvingad att köpa godis åt grannen för 200. Hur meningsfullt känns det?

Kommunal avgift. I nästa upplaga av Rappakalja så måste begreppet finnas med.

Nu öppnas äntligen gränserna

Igår skrev Aftonbladet om en mycket trevlig nyhet för svensk fotboll: Svenska fotbollsförbundet slopar reglerna kring hur många utländska spelare varje lag får ställa upp med i match.

Idag är det fri rörlighet inom EU/ESS-området, men det har funnits en begränsning av icke EU/EES-spelare till max tre stycken per lag och match. Att ha en startelva av greker, spanjorer, danskar, skottar, engelsmän och portugiser har varit okej, men inte ett lag bestående av 7 malmöiter och 4 chilenare, exempelvis.

Förändringen är givetvis enbart positiv. Det kommer leda till en hårdare konkurrens, bättre spelare, större möjligheter för svenska lag att hävda sig i Europa, bättre fotboll vilket ger större publik, intresse och intäkter.

Vissa väljer såklart, som alltid, att se allt i svart och problem. Man är orolig för att unga inhemska talanger kommer få svårt att ta plats i sina lag, och att det kommer få långsiktiga negativa konsekvenser för landslaget. Det är givetvis en korkad och trångsynt inställning.

Vi kommer aldrig få ett bra svenskt landslag om inte våra spelare på egna meriter ens kan ta plats i allsvenskan. Tvärtom får de större chans att utvecklas och bli bättre ju bättre spelarna i deras omgivning är. Vissa tror också att "kortsiktiga billiga importer" kommer gå före "långsiktig utveckling", läs "klubbarna kommer värva lovande afrikanska spelare istället för att satsa på spelare från klubbens ungdomslag". Vilket också är ett felaktigt resonemang.

Nästan alla spelare som slår igenom i allsvenskan och får chansen i en bättre liga, eller bättre betald liga, tar den. Det gäller såväl unga som äldre. Att satsa "långsiktigt" för svenska klubbar finns inte, i bemärkelsen satsa på samma spelare i minst fem år.

Ta Malmö FF. 2004 tog laget SM-guld. Idag, tre år senare, finns tre spelare kvar från truppen. Och två av dessa spelade bara halva säsongen, då de kom som nyförvärv samma sommar (Yksel Osmanovski och Daniel Andersson). Niklas Skoog är den enda som är kvar från starten av guldsäsongen 2004.

Argumenten mot obegränsad arbetskradftsinvandring är alltså desamma som den vanliga arbetsmarknaden. Och argumentationen haltar onekligen. Fortsätt öppna gränserna!

tisdag, september 18, 2007

Smutsig luft, och fp-populisterna igen

Jag har skaffat ett lite halvlöjligt extraknäck, trafikräknare åt gatukontoret. Man står stilla längs en cykelväg och klickar på en knapp när en cyklist svischar förbi. Ganska långtråkigt, ganska kallt, mycket tidigt (klockan 06 börjas det).

Men framförallt märker man hur alldeles för många bilar förgiftar staden både morgon, middag och kväll. Tur att alla partier tar frågan på allvar. Eller?

Dagens folkpartietförslag: Utred att bygga ett nytt badhus! Hur man kom på det? Jo, Sydsvenskan skrev om frågan igår, det tillochmed erkänner man. Komma på nånting eget? Neje.

Att partier låter sig styras av media torde vara lika illa som att media låter sig styras av politiker.

måndag, september 17, 2007

Aftonbladetfrågan

Aftonbladet har varje dag en internetfråga. Dagens fråga lyder

Föräldrar: Vet om att dina barn dricker alkohol?
Ja, det vat jag
Nej, ingen aning

Det finns alltså ingen möjlighet att faktiskt ha barn som inte dricker alkohol...

fredag, september 14, 2007

Bilister utan koll

Jag tycker att ett kriterium för att ta körkort borde vara att ha cyklat i stadstrafik. Idag finns bestämmelser om obligatorisk halkkörning, som man måste prova för att veta hur det är, om man hamnar i en sådan situation när det är på riktigt. På samma sätt borde de som ska få körkort för bil ha erfarenhet av hur det är att på cykel ta sig fram bland stora bussar, lastbilar, personbilar, alla med mer eller mindre stressade chaufförer.

När en bil nonchalant kör om en cyklist i hög fart och alldeles precis då måste trycka ut spolarvätska över rutan, är han då medveten om att det inte bara kommer över rutan, utan lika mycket över den stackars cyklisten?! Jag tror inte det. Men det är en av många saker som bilisten faktiskt borde vara högst medveten om, men som inte är så lätt att lägga märke till under skalet av aluminium.

Jag ska för övrigt skriva in mig på en trafikskola i dagarna. Det ska bli intressant.

torsdag, september 13, 2007

Förvånad

På en Gittan-konferens, miljöpartiets interna community, så skrev jag om olika kulturarrangemang, och nämnde teater och poker i samma mening. Poker som kultur, alltså. Men ingen har anmärkt på det. Ännu. Jag blev allt lite förvånad.

Den perfekte handelsministern?



Jag tycker det är bra att media granskar makthavare, inklusive tillträdande ministrar. Men att prata om en minister i blåsväder för att ha byggt till 45 kvadratmeter extra, på ett redan gigantiskt hus, är möjligen fel. Men den saken gör knappast Ewa Björling (m) olämplig som handelsminister.

Någonstans tycker de flesta att politiker ska vara som "folk är mest". Nu påstår jag inte att de flesta har en villa med sjöutsikt för 4,6 miljoner, men de allra flesta har någon gång gjort något som antingen är olagligt i någon mening, eller omoraliskt i någons ögon. Självklart finns det gränser, man kan ju inte bete sig hursomhelst. Det måste finnas en balans.

Det som missas i granskningen är ju politiken. Jag hörde någon kommentar från Ewa Björling om att hennes ambitioner var att försöka införa färre tullar mellan EU och Afrika. Utmärkt. Men sen? Visst måste handelsministern ha mål och visioner utöver det?

När det blir viktigare att ha politiker oskyldiga som vita lamm än politiker med visioner och vilja att göra något, så tror jag, faktiskt, att vi får sämre politiker. Jag tror också att avståndet mellan politiker och väljare ökar.
Politik kommer aldrig bli intressant genom coola personligheter. Konkurrensen är, tack och lov, alldeles för hård i musik-, sport- och mediavärlden. Politiken blir intressant genom de vägval man kan göra. Om detta borde handelsministerns tillträde handla om, och inte hennes lyxiga villa.

tisdag, september 11, 2007

Dödens grupp

Idag inleddes VM i damfotboll för Sveriges del, med ett oavgjort resultat mot Nigeria. De övriga i Sveriges grupp, Nordkorea och USA, spelade ett par timmar innan också oavgjort, 2-2.
Det var inget bra resultat för Sverige, man hade behövt en premiärvinst eftersom USA och Nordkorea väntas vara bättre än Nigeria.

Media har kallat gruppen med de fyra länderna för "Dödens grupp". Troligtvis på grund av den hårda komkurrensen om vilka som ska gå vidare. Eller?

Nigeria, Nordkorea och USA har en annan sak än damfotboll gemensamt. Kanske är det Amnestys sammanställning av dödarländerna som avses med "Dödens grupp"?

Och om värdlandet, Kina, skriver Amnesty:


Baserat på offentliga rapporter beräknar Amnesty att minst 1 010 människor
har avrättats i Kina under 2006, detta är dock bara toppen på ett isberg, det
finns beräkningar från trovärdiga källor att mellan 7 500 och 8 000 människor
avrättades under 2006.

måndag, september 10, 2007

En frivillig arbetsmiljölag

Arbetsmarknadsministern skriver idag på Aftonbladets debattsida om att det behövs ett "nytänkande" i arbetsmiljöpolitiken. Att en god arbetsmiljö kan bli ett konkurrensmedel. Han vill därför införa ett smiley-system, där företag med god arbetsmiljö ska belönas av de rationella goda konsumenterna.

Visst låter det hippt. Han är ju så positiv, Littorin. Men som Josefin Brink (v) skrev i ETC förra veckan:

Arbetsmiljölagen är inte en frivillig gimmick som man kan välja att ha som
affärskoncept eller inte beroende på vilken profil man vill ha på sitt företag.
Det är en tvingande lagstiftning som kommit till i syfte att A) skydda de
anställda och B) spara pengar – arbetsskador, arbetsrelaterad ohälsa och
dödsfall i arbetet kostar samhället enorma summor pengar varje år.


Och det är ju faktiskt därför som lagen finns till. Att den finns till är sedan inte tillräckligt, den måste ju såklart också följas om det ska vara nån poäng. Att ersätta en tillsynsmyndighet med ett smiley-system är... inte hållbart.

Annars kan man ju som Brink skriver införa smiley-systemet på andra områden:

* Ge folk som inte dömts för snatteri en korg med en smiley på, att lägga sina varor i
* Ge 15-åringar utan trimmade moppar smiley´s att klistra på
* Ge fotbollssupportrar som inte sprungit in på planen en knapp att sätta på sina tröjor
* Ge folk som inte laddar ner musik ett märke att sätta på sin dator. Nej, skippa det förresten.

Ser hon pålitlig ut?


Folkpartiet i Malmö är liksom sitt riksdito ett oerhört populistiskt parti. Man gillar att ställa krav, ja, utom på sig själva förstås. Där har man inga krav alls. Man kan tycka lite hursomhelst, huvudsaken att man blir citerad i Sydsvenskan, eller ännu hellre med på bild.

För att lyckas med det, i den hårda konkurrensen, så måste man sticka ut. Helst ställa krav på andra ingen tänkt på, som att förbjuda olika språk eller kräva att fritidsnämnden ska läggas ner.

Nu har man kommit på en genialisk idé. Man ska vara emot Malmö Stads planer på att bygga en tågdepå i Glostorp, som ligger i utkanten av Malmö.

Anledningen, och nu spekulrerar jag fritt, är att Miljöpartiet är för den här satsningen, medan det finns en lokal opinion i området kring Glostorp som naturligtvis anser att depån ska ligga någon annanstans. Därför försöker man hastigt och senkommet angripa miljöpartiet för sitt ställningstagande.

Tyvärr har folkpartiet populisterna glömt bort att man redan haft ett antal chanser på sig att i ett tidigare skede säga vad man tycker i frågan. I kommunstyrelsen och planeringsberedningen. Där har man dock inte sagt ett dyft. Då visste man nämligen inte att det skulle kunna bli en fråga där man hade chansen att komma in i tidningen med. Angripa miljöpartiet i en miljöfråga? Genialiskt.


Det vore kul att veta om frågan har diskuterats på ett medlemsmöte inom folkpartiet. Jag skulle gissa på nej. De Gröna har däremot tagit ställning i frågan på möte med alla sina nämndsledamöter närvarande.

Personligen har jag tvekat ganska länge, men har slutligen kommit fram till att det är det bästa alternativet, om än dålig kommunal planering.

Kommunfullmäktigedebatten i frågan hölls den 30 augusti och kan ses här, mellan Anders Rubin (s) och Ewa Bertz. Miljöpartiets pressmeddelande i frågan finns här.

söndag, september 09, 2007

Avslöjande på gång?

Jag har gjort en intressant upptäckt. I bästa fall är det rentav ett så kallat scoop. I sämsta fall är det bedrövlig politik. Den som lever får se.

Skönt att det är måndag imorgon. Känns jobbigt att behöva vänta till dess.

lördag, september 08, 2007

Liberalt landsmöte

Ögnade igenom Beslut i korthet från folkpartiets landsmöte (hur många namn på högsta beslutande organ finns det?), och hittade både sött och surt:


- Jan Björklund väljs till ny partiordförande för Folkpartiet liberalerna.

Inte så oväntat, precis. Men lite tråkigt. Om man nu inte gillar tydliga politiska skillnader, vilket också har sina fördelar.

+ Landsmötet beslutade att svenska ambassader ska vara öppna för den demokratiska oppositionen i diktaturer så att den kan tillgodogöra sig information via internet, böcker och tidningar som annars är censurerade eller förbjudna.

Låter som en utmärkt idé.

+/- Landsmötet beslutade att i fortsättningen fortfarande heta Folkpartiet liberalerna. Hela partinamnet ska kommuniceras även externt.

Beslutet på förra landsmötet var att "liberalerna" oftare skulle användas externt, som en kompromiss av att inte partiet endast skulle heta "liberalerna". Jag har sällan hört det användas, får se hur det blir denna gång.

+ Landsmötet beslutade att folkpartiet liberalerna ska skapa en offensiv och distinkt miljöprofil där havsmiljöfrågorna ingår.

Låter som en utmärkt idé. Att ställa miljökrav är att bry sig, som man brukar säga. Men man kan ju undra varför bara havsmiljön behöver ingå?

+ Landsmötet beslutade att ett nationellt register över individer som har djurbörbud bör införas.

En jättebra idé som jag inte kan påminna mig har diskuterats på någon mp-kongress. Om inte så är det självklart något vi ska ta till oss. Men folkpartiet vill fortfarande avskaffa djurskyddsmyndigheten. Eller?

- Landsmötet beslutade att Folkpartiet ska verka för en ny folkomrösning om euron under nästa mandatperiod.

Vissa folkpartister ville införa euron utan folkomröstning, vilket iochförsig varit komiskt. Vissa kanske då skulle ta sig friheten att bedriva på för utträde ur EU utan föregående folkomröstning? Att rösta en gång till om euron kan man kanske göra, men isåfall efter en omröstning om konstitutionen.

+ Landsmötet beslutade att verka för att Europaparlamentet självt ska få bestämma var det vill ha sitt säte.

Jag tycker Warsawa verkar vara en bra plats. Men klart dom ska bestämma det själva.

- Landsmötet beslutade att Folkpartiet ska verka för att 9:e maj blir allmän helgdag samt att den europeiska flaggan ska användas mer.

Jag vill avskaffa de röda dagarna i almanackan. Och EU borde ta fram en fräckare flagga, den mörkblåa är riktigt ugly.

+ Landsmötet beslutade att ta avstånd från heteronormativitet och att arbeta för lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Man kan nästan tro att Birgitta Ohlsson varit i farten?

+ Landsmötet beslutade att folkpartiet liberalerna ska verka för att kommunarrest ska kunna införas i grova fall av kvinnofridskränkning. Vi ska också verka för att Sverige få en stalking-lagstiftning.

Som jag tidigare skrivit så är det en av få kravliberala förslag som faktiskt har en poäng.

onsdag, september 05, 2007

Snacka om nyheter

Visst är man imponerad över den sammansvetsade alliansen och dess regering. Tredje moderata avhoppet på mindre än ett år.

De första två var visserligen exceptionella. Att försvarsministern avgår ett par veckor innan statsbudgeten ska presenteras, är en helt annan sak.

Man kanske har varit så måna om att svetsa ihop partierna sinsemellan, att man glömt de splittringar som finns inom partierna? Samma sak kan komma att hända i en rödgrön regering.

För övrigt är det roligt för den ivriga bävern att ha fått löneförhöjning. Nån som pratade om måttliga lönekrav av inflationsskäl?

För övrigt tycker jag att alla ska få klä sig som de vill. Gärna i blågula fotbollströjor.

Rekordtid

10 km på löpband, 47 minuter och 26 sekunder, och det kändes inte ens jobbigt. Att inte röka känns bara bättre och bättre. Över ett halvår sen nu.

Makt och tid med barn

För en och en halv vecka skrev jag att miljöpartiet måste diskutera vad vi egentligen menar med utvidgat kommunalt självstyre, eftersom meningen Lagar som inskränker det kommunala självstyret ska i huvudsak syfta till attgarantera medborgarens rättigheter, demokratiska såväl som sociala, gentemot kommunen knappast säger nånting, om man inte definierat det närmare.

Miljöpartiets riksdagsgrupp har exempelvis tagit ställning mot att tillåta kommuner att införa vårdnadsbidrag. Här kan man verkligen tala om en sosseanpassning som man inte ens får betalt för.

Miljöpartiets alternativ till vårdnadsbidrag är bättre än regeringens (jag skrev om det redan förra sommaren). Båda föräldrarna kan ta ut det, man kan vara kvar på arbetsmarknaden och behåller därmed både en egen inkomst och det sociala som de flesta arbeten medför, och det skattas och har därmed en fördelningsaspekt.

Men det vore en ännu bättre åtgärd att sänka arbetstiden.

Att hindra kommuner från att använda sina egna pengar till dåliga reformer, kan aldrig vara miljöpartiets riksdagsgrupps sak att ha åsikter om. Det bästa vore om kommunerna helt fritt kunde införa vilken sorts vårdnadsbidrag de ville, eller helt låta bli. För man kan ju undra varför just 3000 kronor står skrivet i sten?

tisdag, september 04, 2007

Diskriminering är alltid diskriminering

Via Johan Hellström hittade jag ett utspel från den blivande folkpartiledaren Jan Björklund: Avskaffa åldersdiskrimineringen!

Det är kul, och helt rätt. Björklund fokuserar tyvärr bara uppåt, hur viktigt det är med flexibla åldersgränser vid pensionering och dylikt. Det är viktigt, men det finns gränser även åt andra hållet.

Varför har man en gräns på 18 år för körkort, när människor är så olika mogna, och säkerligen olika lämpade att köra bil, iden åldern? Slopa åldersgränsen, säger jag. Höj kraven istället. Samma sak gäller liknande gränser som när man ska börja/sluta skolan, börja jobba, och väljas till förtroendeuppdrag.

Vissa gränser kommer behöva behållas, som en strikt myndighetsålder. Men förhoppningsvis inte några andra.

MKB höjer blint

Det kommunala fastighetsbolaget MKB vill höja hyrorna i Malmö med i genomsnitt 14,3 procent per år, enligt Sydsvenskan. Det motsvarar ungefär 1000 kronor i månaden för en trerumslägenhet. 35 procent av lägenhetsbeståndet är för övrigt just trerummare. För den något vanligare tvårummaren, 36 procent, blir höjningen ca 700 kronor i månaden.

Anledningen är att det ska rustas och investeras. Förra året använes 345 miljoner kronor till investeringar. Om det är för lite eller inte kan jag inte svara på utan betydligt mer ingående material än vad som framgår av hemsidan, särskilt eftersom inga årsredovisningar ligger ute på webben.

Framgår gör dock att förra årets vinst blev 129 miljoner kronor, och att omsättningen var 1,32 miljarder. Vinsten är därmed hela 9,8 procent av omsättningen, vilket får räknas vara en mycket stor andel (som jämförelse har HSB 7,5 procent).

Jag har mailat och bett om att få 2005 och 2006 års redovisningar från bolaget. För mig verkar det konstigt att ett bolag som går så mycket plus är tvungna att höja hyran så mycket.

Hade det varit ett privat bolag hade raktionen kunnat vara "bristande konkurrens". Kanske är det så även med ett offentligt bostadsbolag, som står för en knapp tredjedel av stadens bostäder? Om inte den politiska styrningen nu finns.

Ska skriva mer om det här när jag kollat lite fler siffror närmare.

måndag, september 03, 2007

Att vara tillräckligt gammal

Visst blir man imponerad. En kille som just börjat nionde klass går in i startelvan i ett IFK Göteborg som spelar för SM-guld. 15 år gammal. Eller ung. Nicklas Bärkroth. Får man nog höra flera gånger.

Och just det, i nästa val, EU-parlamentsvalet om två år, är Nicklas fortfarande för ung för att rösta. Men man måste ju "låta barn vara barn". Eller?

söndag, september 02, 2007

Att skylla på nån annan

Att skylla allt som är dåligt på politiska motståndare är synnerligen vanligt. Men Maud Olofsson tog ändå priset alldeles nyss i Agenda. Påståendet "25 procent av de centerpartistiska kommunalråden tycker att centerpartiet inte tillmötesgår landsbygdens behov tillräckligt".

Enligt Maud Olofsson är det socialdemokraternas fel. Hmm.

Nya moderater

Via Jakop Dalunde hittade jag en artikel om unga politiker i DN Stockholm, där Pontus Magnusson Jansson var med bland andra. Vilket var kul, men det jag började fundera över är att om det är så att det är moderaterna som på senare tid varit det parti som varit bäst på förnyelse?

Enligt artikeln så är 12 av de 19 yngsta kommunfullmäktigeledamöterna i Stockholms län från moderaterna. Sydsvenskan har tidigare gjort en liknande framställning i 9 av de skånska småkommunerna.

Man måste såklart betänka att det inte är en helt rättvis bild, då moderaterna är ett mycket större parti än exempelvis miljöpartiet. Det kan också bero på att partiet på många ställen gjorde en uppryckning i valet 2006, och då fick nya platser att besätta. Det blir ju helt klart en smidigare generationsväxling om man slipper peta folk från befintliga platser.

Icke desto mindre verkar moderaterna vara en förebild, inte minst för socialdemokraterna och andra borgerliga partier.

Borgare mot EMU

Precis som Max så tycker jag att det är himlans intressant att moderata ungdomsförbundet bytt fot i frågan om svenskt medlemskap i EMU. MUF vill alltså att Sverige ska stå utanför numera.

En annan ståndpunkt man intog var att legalisera hämbränning av sprit för eget bruk, som ett led i att avskaffa alkoholmonopolet. Allt för att öka den personliga friheten.

Hade varit intressant att jämföra vad som hade fått flest bifall på en miljöpartietkongress. Ja till EMU eller legalisering av hembränning? Jag skulle gissa på det senare.

Friidrotts-VM, en kort summering

Friidrotts-VM blev ett fiasko. Åtminstone ur svensk medaljsynvinkel. Men tävlingen har långtifrån kantats av några exceptionella resultat i övrigt. Exempelvis var vinnartiden på 5000 m herrar den sämsta genom VM-historien.

Kajsa Bergqvist rev ut sig på 1,97. Hon har varit mycket skadad och var inte alls favorit, men det kändes som att hon skulle ha tagit åtminstone den höjden, det såg ju så bra ut innan.

Susanna Kallur kom fyra i sitt 100 m häck-lopp, och hon skulle ju ha tagit en medalj. Men hon slog personligt rekord, så det var ju gott nog. Det är ingen skam att förlora mot bättre konkurrenter.

Stefan Holm var en besvikelse. Han skulle ha tagit medalj, men rev också ut sig för tidigt.

Och så Mustafa Muhammed. Fyra. Slagen av tre kenyaner. Tidigare i sommar slog han det 31 år gamla svenska rekordet på 3000 m hinder. Så fort lyckades han inte nu. Synd. Han hade jag mest av alla unnat en medalj.

Carolina Klüft vann som vanlig. Slog dessutom både personligt rekord och nytt europarekord. Hon är helt sjukt bra.

Men Stefan Holm har den bästa hemsidan.

lördag, september 01, 2007

Muhammedbilder i Nerikes Allehanda

För några dagar sedan publicerade Nerikes Allehanda tecknade bilder föreställande profeten Muhammed. Jag har inte sett dem och kan inte säga huruvida de var kränkande, men själva menar de att så inte var fallet. Främst genom att de klargör sin inställning till de omtalade karikatyrbilderna av Muhammed i den danska tidningen Jyllands-Posten förra året:

Den danska regeringen klarade inte att göra två saker samtidigt. Den borde på ett tidigt stadium ha sagt att karikatyrerna i Jyllands-Posten var osmakliga och dåliga, samtidigt som den klargjorde att det är tillåtet att göra osmakliga och plumpa karikatyrer i en demokrati.

Vilket är precis vad jag hela tiden hävdat, och som även Mehmet Kaplan skriver i ett pressmeddelande.

Tryckfrihet är viktigt, tidningar ska få publicera vad de vill. Men det är fanimej politikers skyldighet att ta avstånd från saker som publiceras, om det är något uppenbart kränkande.

Tryckfrihet innebär inte att man inte har rätt att protestera. Inte heller mot tidningar.