måndag, september 15, 2008

Johans konstiga resonemang

Johan Hellström listar på sin blogg hittills fyra skäl till varför han ska rösta ja i miljöpartiets omröstning, anser du att miljöpartiet ska förorda att Sverige ska lämna EU?. Det är i mitt tycke något märkliga skäl som framställs.

  1. Statsbildningen
    Förvisso Johans bästa argument, likväl så har EU gjort mycket bra för att utveckla olika regioner, särskilt sådana över nationsgränser, som Öresundsregionen.
  2. Miljön

    Johan argumenterar utifrån att EU är ett hinder för enskilda medlemsländer att bedriva en så hård miljöpolitik som de annars skulle ha gjort. Visserligen så borde enskilda länder verkligen ha rätt att "gå före" på vissa områden än idag, i frågor som rör den inre markanden, men därifrån till att tro att frågor löser sig av sig själv, om man inte alls har gemensamma förhandlingar eller regelverk, är mer än lovligt naivt. Att gå ur EU för att att miljöpolitiken i EU och Sverige sedan kommer bli bättre, tror jag är ett felaktigt resonemang.
  3. Det är inget utträdeskrav

    Johan menar att det faktum att omröstningen inte behandlar något "krav", är anledning att rösta ja till att fortsätta förorda utträde. Han menar vidare att om frågan g'ällt det, så hade han röstat nehj, eftersom han är emot krav-politik. Det är förstås ett oerhört tunt argument. Jag ska rösta nej i omröstningen, men inte utifrån att det då handlar om ett krav att vara medlem. Det handlar om vad man vill, inte vad man kräver. Och detta oavsett om rösten blir nej eller ja.
  4. Tidpunkten

    Johan Hellström menar att det är en felaktig tidpunkt att partiet ska ändra politik, när valet till EU-parlamentet går av stapeln i juni. Jag menar att tidpunkten är den optimala. Det är givetvis inför ett val en sådan sak ska avgöras, verkligen inte direkt efter. Att skjuta upp de som vissa menat, till 2011, vore givetvis ännu sämre.

Det ska bli mycket spännande om tre veckor, när resultatet blir klart. Jag tror de flesta av medlemmarna kommer tycka som jag.