Varför påstår borgerliga politiker att "det måste löna sig att arbeta" som att det inte redan gjorde det? Jag känner massor med människor som är beredda att gå över lik för att få ett arbete, och ändå säger man att "incitamenten" för att arbeta måste bli högre! Den lägsta a-kassan, alfakassan, är på ca 4500 i månaden efter skatt. Den som de allra flesta ungdomar har.
Det var debatt idag på Heleneholmsgymnasiet. Tyvärr fick jag reda på det lite sent, igår kväll, men jag tyckte det gick hyggligt. Det var väldigt roligt iallafall, även om det är jobbigt att koncentrera sig två timmar utan paus. Valrörelse I lovi'n it!
Bassem hade för övrigt debattens roligaste jämförelse, med falafel och friskolor. Konkurrens är bra, var buskapet. Japp, så länge det är konkurrens på rätt nivå, säger jag. Konkurrens ger utslagning, och konkurrens mellan människor kan därför leda till utslagning av människor. Inte bra.
tisdag, april 18, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Hejsan Rasmus.
Naturligtvis har du en poäng, det är inte så att det inte lönar sig att arbeta för alla, framförallt inte dem som lever på alfakassa/socialbidrag och dylikt. Det är därför inte heller en slump att vi inte väljer att dra ner på dessa bidragen, utan på de inkomstrelaterade försäkringarna.
Något som väl borde tilltala en sann miljöpartist med tanke på era idéer om medborgarlön, samma bidragsnivå för alla.
Du frågade inte Bassem om han saknade det gröna partiet?
Erik: Medborgarlönsidén som mp har (obs inte samma som min) går inte ut på att alla ska få lika mycket bidrag, utan den är en garant för att människor ska ha en minimuminkomst, och den ska trappas ned ju mer man tjänar. Jag tror inte på ett system där man gör det ännu sämre för de som är sjuka.
ohan: Han verkar inte längta, han trivs nog bättre där han är nu, tror jag :)
Rasmus, naturligtvis kan man lägga upp medborgarlönen på olika sätt. Man kan t.ex. ge alla en vissa summa pengar för att undvika byråkrati, eller också kan man bestämma att bara de som behöver pengarna ska få dem (och den lönen eller bidraget minskas då i takt med att man jobbar, eller också har man det som någon form av skatteavdrag).
Grundtanken är densamma, inga inkomstrelaterade försäkringar utan en basnivå som alla är berättigade till.
Om ni vill ha kvar a-kassa etc. förstår jag överhuvudtaget inte skillnaden mellan er syn på medborgarlön och dagens system med inkomstrelaterade försäkringar och socialbidrag för dem som inte har rätt till det.
den lägsta ersättningen från alfakassan blir ca. 3800 kr per månad efter skatt! (dvs om du INTE haft ett välbetalt jobb innan i de månader som krävs för att komma med på arbetsvillkoret)!
//en som vet :)
Erik: Idag står staten för ca 80-85% av pengarna i a-kassorna. Men inför man ett trygghetssystem för alla så kan man ju ändå ha a-kassor som är finansierade av fackmedlemmarna själva. Då skulle antagligen fler engagera sig öht i facket, vilket skulle göra dom lite demokratiska åtminstone.
Skicka en kommentar