Vad är egentligen ett plusjobb? Det låter onekligen som något positivt, som ett extraknäck ungefär. "Nej på söndag kan jag inte hänga med, jag ska plusjobba lite då", kan man tänka sig någon säga. Det är en lek med ord, sanningen är någon annan. Ett plusjobb är ett vanligt jobb, man jobbar mellan 8 och 16 ungefär. Men man har sämre lön och ingen anställningstrygghet. Man får heller ingen rätt till a-kassa efter att man haft sitt plusjobb. Det är ett av socialdemokraternas sätt att dölja arbetslöshet. Utan att tänka på människorna som göms bakom statistiken.
"Medfinansiering i sjukförsäkringen", betyder på svenska att arbetsgivaren betalar en stor del av vad det kostar när ens personal blir sjuk. Det kan vara både rätt och fel. Det handlar ju naturligtvis om hur det går till när personen blir sjuk. Att bryta benet på skidsemestern torde väl höra till det som ligger utanför arbetsgivarens ansvar, kan man (jag) tycka. Dock är det ofta svårt att säga exakt många gånger. Idag så betalar arbetsgivaren sjuklönen de två första veckorna, oavsett vad sjukdomen beror på.
Turordningsreglerna innebär att den som jobbat längst på en arbetsplats ska ha kvar jobbet längst, om personal måste sägas upp. Den som fick jobbet senast får gå först. Tanken är att den som jobbat längst också är äldst, vilket för övrigt inte alltid stämmer. Man utgår från att den som är äldst har svårast att få nytt jobb, och att det är lätt för den yngre. Jag tycker det systemet är fel. Det skapar otrygghet för äldre som inte vågar byta jobb. Ifall de byter är det ju de som får gå först om den nya arbetsplatsen i sin tur måste säga upp folk vid dåliga tider.
Det behövs en ny politik i en ny tid. Men den kan fortfarande vara solidarisk!
onsdag, juni 28, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar