I Sverige råder det konstant brist på blod inom sjukvården. Innan midsommar var det lagret så dåligt på Malmö Allmänna Sjukhus att operationer fick ställas in. Nästan aldrig är lagret så stort som man egentligen vill ha det, 1500 påsar. Situationen är likanande i nästan hela landet.
Genom kanpanjer och olika lockbeten försöker man spela på människors goda vilja att gå och lämna blod. Biobiljetter, gratis parkering, fika osv. Ibland blir det lite bättre, ibland gör det ingen skillnad.
Ett enkelt politiskt beslut skulle få problemet att upphöra. Kanske skulle också fler liv kunna räddas. Nämligen att man inför en plikt på att lämna blod, säg två gånger om året.
Självklart ska de nuvarande reglerna för att få lämna blod vara kvar (detaljer kan man diskutera, jag är inte ute efter debatten om homosexuella som givare). Det får inte tummas på kvaliteten, och ingen givare får utsättas för risker.
Det innebär givetvis att det i praktiken kommer vara väldigt enkelt att undslippa, om man verkligen inte vill ge blod. Den som vill kommer kunna hävda att den nyligen haft sex med ny partner, varit utomlands, eller bara förkyld.
Men det kommer vara ett mycket marginellt problem. Givetvis så kommer betydligt fler att lämna blod om de faktiskt blir kallade, än om det är något man kan gå och göra för en biobiljett och en kopp kaffe.
Är det inte ett alltför stort ingrepp i privatlivet då? Nej, jag tycker inte det. I Sverige har vi gratis akutsjukvård, om jag eller du blir skadad i en trafikolycka så kommer vi att få ta del av blod någon annan gett, för att rädda vårt eget liv. Moraliskt har vi därför en skyldighet att själva, om vi kan, bidra med några deciliter några gånger per år.
Är det någon som har något motargument?
lördag, juli 07, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar