lördag, april 04, 2009

idag börjar det

I eftermiddag börjar det äntligen igen: Fotbollsallsvenskan för herrar. 16 lag ska i 30 omgångar göra upp om SM-titeln.

Inte sedan 2004 har jag sett så fram emot seriestart. Då var jag nuinflyttad, hemvändande Bjärred var på affischer runtom i stan, och "Real Malmö" med Daniel Majstorovic, Niklas Skoog, Jon Inge Höijland, Afonso Alves och Yksel Osmanovski regerade och dominerade.

I fotboll går saker snabbt, och idag 5 år senare är inte mycket av det MFF kvar. Förutom möjligen Daniel Andersson. Men laget har tre brassar istället för en, en Arena istället en förfallen stadion och fler unga talanger än på länge.

Det finns dom som fortsätter hävda att idrott och politik inte hör ihop, men oftast är det nog bara för att slippa ta i svåra frågor, som huruvida man ska bojkotta lag från diktaturregimer, eller länder som gör annat dåligt. Men givetvis hör det ihop, såväl när frågorna är svåra som när de är roligare. Och en mer öppen idrottspolitik lett till förbättringar kan det knappast råda några tvivel om.

Öppna gränser har gynnat fotbollen såväl i Allsvenskan som i andra ligor. Det har blivit bättre konkurrens, vilket förbättrat såväl spelarna som kommit utifrån som de inhemska. Snackat om att billiga brasilianare urholkar de svenska unga talangerna är lika mycket skitsnack här som i Italien eller England, där motsvarande diskussioner finns.

Den andra nyckeln är de ökade resurserna. Idag är så gott som alla i herrallsvenskan proffs, till skillnad mot på mitten av 90-talet då det var ovanligt. Detta har också förstås förbättrat förutsättningarna och gjort fotbollen bättre. Nu byggs nya arenor runtom i Sverige vilket ytterliggare kommer förstärka konkurrenskraften, och göra fotbollen ännu roligare.

Hur säsongen slutar? MFF går framåt, och slutar på topp 3. MFF-talangen Agon Mehmeti slår igenom på allvar och gör 10 mål. Brommapojkarna och Gefle åker ur.

Och i damallvenskan, som redan tjuvstartat i elva minusgrader i Umeå, så tror jag faktiskt att Ldb kan utmana Umeå om guldet i år. Till viss del beror det förstås på att världens bästa Marta lämnat Umeå och Sverige, men det känns också som att Ldb gått framåt. Utvecklingen i damallsvenskan ligger förstås fortfarande långt långt efter herrallsvenskan, av olika skäl. Men även här går det framåt och blir bättre. De första proffskontrakten har skrivits, och intresset brukar stiga våldsamt i samband med mästerskap. Jag hoppas att Ldb kan lyfta sig och få över 1100 betalande per hemmamatch.

Inga kommentarer: