fredag, maj 29, 2009

Vänstern och SD i samma båt

I veckans nummer av den socialistiska veckotidningen Efter arbetet så ställs ett antal frågor till olika kandidater till EU-parlamentet från de olika partierna. Kandidaterna får lite olika frågor, men en av frågorna som alla får är huruvida EU:s utvidgning bör fortsätta, och särskilt med tanke på Turkiet.

De flesta partier svarar att Turkiet måste leva upp till mänskliga rättigheter, men sedan kan bli en tillgång. Alla partier utom två. Sverigedemokraterna, förstås. Och Vänsterpartiet!

Vilmer Andersen, regionråd för V i Skåne, är den som besvarat frågan "Är du positiv till en utvidgning av EU? Ska Turkiet få komma med?"

Och svaret lyder:

– Nej, inte till Turkiet, de är inte mogna. Man måste uppfylla de mänskliga rättigheterna, dessutom är Turkiet ett gränsområde som kanske inte tillhör Europa. Man kan ha bilateralt samarbete, men de ska inte vara medlem, det passar inte alls.

Vänsterpartiet menar således att det "inte passar" att Turkiet blir medlemmar, eftersom landet "kanske inte tillhör Europa". Helt plötsligt handlar det om annat än mänskliga rättigheter!

Vänsterpartiet bör tydligt besvara frågan vad man anser om framtida turkiskt medlemskap. För mig är frågan både viktig och självklar: Turkiet ska få bli medlemmar om man uppfyller specifika krav på mänskliga rättigheter, och man ska få en tydlig tidsplan att arbeta efter.

Frågan är om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är överens?

4 kommentarer:

Nisse sa...

Det kanske är en ohelig allians mellan antirasistisk och nationalistisk kulturrelativism? Vänstern anser att det vore ett kolonialistiskt projekt att göra Turkiet europeiskt, medan SD vill att Europa ska förbli Europa (mer exakt: Europas nationer förbli sig själva).

Petter Larsson sa...

Med risk för att låta petig, så är Efter Arbetet pberoende socialdemokratisk på ledarplats, inte socialistisk.
bästa hälsningar
Petter Larsson, politisk redaktör Efter Arbetet

Petter Larsson sa...

Med risk för att låta petig, så är Efter Arbetet pberoende socialdemokratisk på ledarplats, inte socialistisk.
bästa hälsningar
Petter Larsson, politisk redaktör Efter Arbetet

Rasmus Ling sa...

@Petter

Jag är medveten om ledarsidans politiska åskådning. Men tidningen som helhet är enligt chefredaktöre Ehremberg socialistisk, åtminstone tidigare.