torsdag, juni 25, 2009

Frihet och förbud

Malmös fritidsnämnd fattade igår vid lunchtid beslutet att häva förbudet för kvinnor att bada utan bikinöverdel. En fråga som av oklara anledningar blivit hett omdebatterad, och utdraget från nämndens möte i april.

Frågan borde egentligen vara självklar. Regler ska gälla lika för alla, hygienen är viktig, och politiker ska inte lägga sig i hur folk klär sig. Och inte minst, regler ska följas av badgästerna.

Frågan om att kvinnor ska kunna bada topless är lika självklar som att män ska kunna det. Hygienmässigt finns ingen skillnad, sålunda ska reglerna vara lika utformade. Däremot ska ingen få lov att ha vanliga underkläder på sig, och dusch innan bad måste vara självklart.

Om någon trodde att detta väckt bestörtning bland Malmös muslimer, och inga andra, så är man ute och simmar på djupt vatten. Motståndare har funnits bland sossar och moderater, bland sverigedemokrater, och faktiskt även bland miljöpartister. "Intoleransen", eller förmågan att argumentera utan argument som jag hellre vill kalla det, har varit utbredd.

Sydsvenskans ledarsida menar att beslutet följer "svenska värderingar". Om det helt plötsligt betyder det så kan man väl vara glad. Men i och med att Frankrikes president Sarkozy verkar vara i färd med att förbjuda burka, heltäckande muslimsk dräkt, för att det "strider mot franska värderingar", så kan Reinfeldt ha stora problem när han nu går in som EU-ordförande.

Att från politiskt håll gå in och peta i hur folk ska klä sig borde inte vara värdigt en demokrati. Istället för att prata om att Turkiet inte borde få bli medlemmar i EU, så borde Sverige lyfta frågan om att EU ska införa sanktioner mot Frankrike, om man går vidare med frågan om burkaförbud.

Friheten är större i Malmö än i Paris.

2 kommentarer:

erik sa...

Hallådär Rasmus!

Jag har svarat på ditt inlägg i min blogg nu! Enjoy!

Mvh
Erik

Moi sa...

Bra blogg!

http://mystorie-moi.blogspot.com/