måndag, juni 08, 2009

Valanalys: De Gröna går framåt i Europa!

Så var valrörelsen slut för den här gången. De svenska platserna i EU-parlamentet fördelades igår, och även om det inte till 100 % är färdigräknat så är mandatfördelningen till nästan säkerhet klar, och man kan se tydliga utfall för olika partier på olika ställen, och försöka sig på olika slutsatser.

Piratpartiet framställs som valets skräll, där man med dryga 7 % får ett fast mandat, och även ett så kallat lissabonmandat. Det är förstås strongt, och bara att gratulera. Det ska bli spännande att se om PP klarar av att överleva denna plötsliga framgång. Det är inte bara så att makt korrumperar, utan det är också så att när grupperingar inom ett parti får makt, så kan balansen inom partiet rubbas att partiet faller isär. Vi får se hur det går.

Folkpartiet går kraftigt framåt och får över 13 %. Därmed blir man klart tredje största parti, och har häng på Moderaterna med sina 18 %. Det är positivt, eftersom FP i högre grad än Moderaterna i valrörelsen pratat om EU-frågor, även om man också kommit in på riksdagsfrågor som vilken valuta vi ska ha. Att Moderaterna gör ett katastrofval och slutar på mer än 8 procentenheter lägre än riksdagsvalet 2006 är förstås positivt för alla oss som inte gillar regeringsledarna.

Vänsterpartiet backar kraftigt, mer än en halvering. Detta är något förvånande, inte minst lokalt där siffrorna är likvärdiga med riksresultatet, eftersom vänstern varit aktiva och synts i valstugor och med valbockar över hela stan. För mig är det ett kvitto på att politiken faktiskt är viktigare än marknadsföringen för väljarna. Det går inte att luras med PR-trick.

Junilistan åkte ur EU-parlamentet med buller och bång. Även detta är oerhört positivt. Junilistan har framstått som ett oseriöst flummigt parti utan konsekvent eller tydlig politik. Det behövs medlemmar för att bygga ett parti, och det måste få ta tid. Jag tror inte tt Junilistan kommer ha energin att göra detta, och kommer därför tyna bort.

Centerpartiet och Kristdemokraterna backar också, även om båda behåller sina mandat. De båda hyfsat unga liberalerna Marie Wickberg och Abir Al-Sahlani kommer således inte in i parlamentet. Lite synd, jag hade gärna lämnat plats åt en av dem på bekostnad av en moderat, eller Kristdemokrat. För KD kommer möjligen den gamle räven Alf Svensson in, och inte förstanamnet Ella Bohin. Jag varken tycker eller tänker nåt i den frågan.

Feministiskt initiativ går fram och tar dryga 2 %. Gudrun Schyman var igår kväll nöjd, och betonade det långsiktiga arbetet. Det är riktigt tänkt, men jag är skepisk till att F! verkligen arbetar på det sätter. För mig framstår det som att det upphaussade riksdags- och EU-parlamentsvalen betyder allt för partiet, medan man alltför lite prioriterar kommunerna och landstingen. Det känns tråkigt, de feministiska frågorna finns i vardagspolitiken!

Socialdemokraterna gör ett mediokert val, och stannar kring de ca 25 % man fick i förra EU-parlamentsvalet. Troligen får man dock ett av lissabonmandaten, och går fram till 6 platser. I Stockholm stad gör man intressant nog ett katastrofalt val, och blir faktiskt först det fjärde största partiet, efter M, FP och MP.

Sverigedemokraterna är valets allra största förlorare, vid sidan av Junilistan. Det här valet var upplagt för SD, små partier har sin chans att slå sig in, och i Europa har det ofta varit en språngbräda för nationalistiska och främlingsfientliga partier. Men SD var långt ifrån. Vägen till riksdagen ser glädjande lång ut. Man går heller inte fram i Malmö.

Miljöpartiet De Gröna, slutligen, är tillsammans med Folkpartiet och Piraterna valets verkliga vinnare. De Gröna går fram till 10,9 %, en siffra som är ett gott kvitto på att vårt stöd blir allt större. Lokalt i Malmö får vi hela 11,7 %, och fördubblar oss jämfört med förra valet 2004, och även jämfört med allmänna val 2006. I 18 distrikt är De Gröna det allra största partiet, med en topp på hela 34,5 %. Våra duktiga kandidater, vår grymma politik med tydliga budskap, vår deklaration om gemensam politik med hela den gröna gruppen (som för övrigt går framåt stort totalt sett), och vårt okenventionella men demokratiska sätt att fastställa listan, lär ha bidragit till vårt goda resultat.

En annan positiv sak är valdeltagandet som kraftigt går fram. I Malmö ökade valdeltagandet med nästan 8 procentenheter. Det är mycket glädjande, även om det måste fortsätta öka.

Jag är oerhört nöjd med den gröna kampanjen och med det totala resultatet, både nationellt och lokalt. Grattis Piratpartiet! Lycka till att bygga upp partiet F!! Och stort grattis till oss Gröna.

5 kommentarer:

Kalle sa...

Tycker du att JL är flummigt och utan utarbetad politik? Se då på piraterna! Mycket kan man anklaga Junipartiet för, men inte för att inte ha utarbetad politik.

Rasmus Ling sa...

PP är smala, men har ändå definierat vad de vill jobba med. Vad JL velat göra i EU-parlamentet har aldrig nått fram till mig, fastän jag frågat.

Nisse sa...

Tror du verkligen att valresultatet bör tolkas som att SD får svårare att komma in i riksdagen? De lär ha förlorat många potentiella väljare till både soffan och Piratpartiet eftersom deras huvudfråga inte avgörs i Europaparlamentet. Jag hade väntat mig att de skulle få ännu färre röster nu.

Rasmus Ling sa...

Japp, precis så tycker jag att den rimliga tolkningen är.

Anonym sa...

lart mycket