lördag, november 21, 2009

Folkpartiet vs Miljöpartiet

I valet kommer Sverige ha två tydliga kandidater till att bli statsminister, om inget väldigt oförutsägbart inträffar. Sittande statsminister Reinfeldt och det största oppositionspartiets partiledare Sahlin.

Dessa kommer att jämföras och debattera mot varandra. De kommer att försöka vara respektive blocks samlande kraft. De har till uppgift att attrahera de viktiga marginalväljarna, som tvekar mellan höger och vänster. För att lyckas med det så gäller det att dels prata om de frågor som anses viktiga, men också att inte sticka ut för mycket, då marginalväljaren riskerar att skrämmas bort. Följdaktligen kommer Reinfeldt och Sahlin att försöka skrämmas med ett socialistiskt Vänsterparti med en fd kommunistisk partiledare, respektive borgerliga partier som nu hotar arbetstagarna genom förändringar av arbetsrätten.

Valrörelsens spännande duell kommer följaktligen att ske på ett annat håll. Två partier som har medvind, är raka och tydliga, och som kommer att vara två tydliga alternativ i en rad frågor. Det handlar om Folkpartiet och Miljöpartiet. Främst Jan Björklund och Maria Wetterstrand.

Folkpartiet kommer gå till val på att bygga ut kärnkraften, att införa euron som valuta, att satsa hårdare på den militära närvaron i Afghanistan, att förändra turordningsreglerna samt frågor om skola, trygghet och integration. Partiet har lyckats i opinionen för att man inte ber om ursäkt för vad man tycker, utan tvärtom marknadsför sina åsikter på ett offensivt sätt.

På motsvarande sätt agerar Miljöpartiet. Även om MP och FP faktiskt har flera beröringspunkter, så kommer man i de uppräknade frågorna ovan att vara den tydligaste motståndaren till Folkpartiet. Till det finns andra viktiga frågor, som Förbifart Stockholm. Och även om Maria Wetterstrand rent personligt förefaller så olika Jan Björklund man kan bli, så har de gemensamt att det är två raka politiker som står upp för vad de tycker, och som har tydliga visioner om framtiden. Så som en ledare och politiker ska vara.

Statsministerduellen kommer därför att vara mindre intressant än mellan FP-MP. Det kommer gynna dessa partier, och jag gissar att de kommer vara tydliga nummer två i respektive block. Det är också positivt utifrån en disksussion som finns att blockpolitiken gör att alla partier slåss om mitten. Det ligger förstås något i det, men med partier som visar tydlighet och vilja så behöver det inte bli så.

Kärnkraft, infrastruktur, NATO- och EMU-medlemskap, militär närvaro i Afghanisatan. Wetterstrand slår Björklund 7 dagar i veckan.

7 kommentarer:

Mats33 sa...

Wetterstrand är bättre än Björklund, men det är ju ungefär som att säga att rent vatten är bättre än smutsigt. Inte särskilt kontroversiellt m.a.o. Lägg gärna till mig i din bloggroll över gröna bloggare förresten. Jag skriver om politik, ekonomi, dansband mm.

http://blogg.vk.se/framtidspengar

Anonym sa...

Hello. And Bye.

Razmatazuz sa...

Well put, namne och partikamrat :) Jag tror precis som du att valet kommer avgöras om vilka tvåor som får mest förtroende ifrån väljarna. Just nu råder det ju ingen tvekan om vilka som ser ut att bli vinnare i den duellen. Jag tror också att framförallt de många nya väljarna och yngre människor eftersöker tydlighet i politiken. De vill veta klart och tydligt vad det innebär att lägga sin röst på ett parti, de vill veta vad de får. Här förlorar partier som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna framförallt då de inte verkar stå för någonting särskilt tydligt utan är beredda att vända dit vinden blåser. Jag tror att de ideologiska partierna och de som står fast vid sin övertygelse blir vinnarna i valet. Låt oss hoppas att Maria Wetterstrand framförallt, men också Peter Eriksson (som inte är så bra på det tyvärr tycker jag) lyckas få fram MP:s politik ännu bättre i kommande debatter och att de också vågar stå upp i arbetsgrupperna emot sossarna nu när vi börjar bli ett riktigt starkt parti som närmar oss 15% av svenska folkets röster! Vi måste få igenom ännu mer grön politik för att jag ska bli nöjd med den koalition som vi nu har bestämt oss för att sitta i. Eller vad tycker du? Nu när vi faktiskt bär samma namn och dessutom är partikamrater så bjuder jag också in dig till att läsa min blogg :) Ha en bra dag. MVH//Rasmus

Anonym sa...

Vill du bli sponsoransvarig hos en topbloggerska?
Kika in hos mig: http://direktpress.drumedar.net/vasterastidning/Bloggar/Smak-av-lyx/2010/Mars/2010-03-271/

Pussar

Handlarn sa...

Sänkt moms på cykelreparationer, ja där befinner sig Mp. Partiet vill driva all industri ur landet och förvandla Sverige till ett Skansen.

Klimatbluffen kommer att stå folket dyrt. Syftet är att miljöpartiet ska skaffa sig makt över folket och mycket pengar i de egna fickorna.

cavatus.wordpress.com sa...

Läs denna polismans insändare:

tinyurl.com/2v7outv

För folk med integritet och självständigt tänkande rekommenderas den svenska journalisten Julia Caesars texter. Oavsett om man håller med eller ej går det inte att förneka att en grävande journalistik av detta slaget saknas i Sverige. Här finns länkarna:

www.korta.nu/jc

Egypt sa...

thanks