söndag, december 30, 2007

Konservativ kungattack

"Monarkin är ett omodernt statskick som måste bytas ut". Visst, jag håller med. Men man blir ju förvånad, eftersom den som skrev artikeln med nämnda citat på Ordet i Sydsvenskan inte var någon mindre än Daniel Nord, Sverigedemokraterna. Partiet som har "Trygghet och Tradition" som de man försöker sprida som sitt mantra.

Kungahuset är ju ett av de äldsta insititutioner Sverige har, och något som både konservativa och allmänborgerliga, unga som gamla, faktiskt gillar. Att en sverigedemokrat är emot denna är förstås komiskt.

Anledningen till det hätska utfallet mot kungen var hans jultal, som nästan alltid tycks vara kontroversiella. Ja, av anledningen att kungen inte ska ha någon politisk makt förstås, och med ett förbud mot politisk makt följer också en viss yttrandefrihet. I årets tal tyckte kungen att invandrarungdomarna i till exempel Tensta och Rosengård var Sveriges framtid, efter exempel han sitt på några av sina besök.

Jag tyckte det var mer provocerande när kungen pratade om stekta sparvar som flög in i munnen på folk. Men man tycker ju olika. Några jultal till så kanske kungen har vänt opinionen om sin egen ställning, det gäller ju bara att reta tillräckligt många. Om det nu funkar med sverigedemokrater så är det ju bara att köra på.

2 kommentarer:

Anton sa...

Nja... den svenska monarkin är väl inte lika starkt förankrad i Sverige som i våra grannländer. Är inte vår kung typ importerad från Frankrike? Sen uttalar han sig i samma frågor gång på gång. Hela tiden flyktingpolitik... blir jobbigt i längden, han är ju regisserad av de politiska partierna. Klart kungen måste bort, odemokratiskt att låta någon ärva kungatronen. Borde inte spela någon roll vilket parti man hör till

Rasmus Ling sa...

Av våra grannländer är det bara Norge och Danmark som har monarki som statskick. Kan inte tro att det är nån större skillnad ifolkligt stöd mellan dem, möjligen att hypen är större i Danmark kring kungahuset. Att vår bernodotteätt är från Frankrike är sant, men det är för ett antal generationer sen, och att det skulle ha inneburit mindre stöd tror jag inte en sekund.

Men givetvis, jag tycker också kungen ska bort. Jag blev bara förvånad över att sd var det.