söndag, december 23, 2007

Svensson sågar arbetslinjen för vissa

Den förre kristdemokratiske partieledaren Alf Svensson kritiserar idag regeringens arbetslinje i Sveriges Radio. Han säger sig ha svårt att förklara för 55-60-åringar att de måste flytta dit jobben finns, då det inte bara är att flytta alla gånger. Svensson menar att "Det är väldigt lätt att säga till en 20-25-åring, sök jobb, ta jobb. För i den åldern kan man flytta".

Att Svensson kritiserar den horribla arbetslinjen är sunt. Att tvinga någon att flytta 100 mil för ett halvårsvikariat är absurt, och det är bra att det även kommer blå kritik mot denna hysteri. Men att säga att undantaget från detta ska ligga på en 55-åring, men inte på en 25-åring, visar att även Svensson saknar koll.

Att ha egna barn vid 25 års ålder är knappast något ovanligt, utan tvärtom inte långt ifrån när medelkvinnan i Sverige får sitt första barn. Att 20-åringar bor i egen familj med barn förekommer också. Att dessa skulle ha "väldigt lätt att flytta" är förstås skitsnack. Dessutom är det väldigt många färre i åldern 55-60 år med motsvarande problematik.

Sedan handlar det förstås inte bara om barnen. Huruvida man har lätt för att flytta eller inte är olika för olika individer, oavsett ålder. Vilket givetvis medför att flyttlasspolitiken är inhuman och måste avskaffas för alla. Det finns flyttbara 60-åringar, likväl som 20-åringar. Men det måste ske frivilligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Delar helt din upfattning. Blev också upprörd över att Svensson gjorde ett undantag för 20-25åringar. Man kan förstås ha rotat sig oavsett hur gammal eller ung man är. Tramserier att en 25åring (troligtvis utan erfarenhet och som därmed har betydligt sämre utsikter att få ett bra jobb) ska flytta land och rike runt för att hitta ett vikariat.