torsdag, mars 08, 2007

Zlatan & jag

"Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk."

Så är det föreslaget att stå i Sverigedemokraternas nya invandringspolitiska handlingsprogram. Det flummigaste du läst? Ja, antagligen. Vilka kan "de andra" svenskarna vara, som ska peka ut den förste?

Nej, det som gör någon till svensk är naturligtvis passet.

Malmöiten, skåningen, svensken (får man förmoda, men hur är det med identiteten?) och sverigedemokraten Mattias Karlsson uttalade sig igår. Zlatan är inte svensk, sa han.

- Jag uppfattar honom inte som det, på det sätt han tänker, agerar och talar. Han har en attityd som på många sätt inte känns som typiskt svenskt.

Hur Karlsson vet vad Zlatan tänker på, vore intressant att veta. Den gången Zlatan agerade "osvenskt", var när han mirarkulöst stänkte in 1-0-målet mot Ungern på övertid (osvenskt i den bemärkelsen att ingen annan gjort det förut, och aldrig kommer göra om det heller).

Men, han talar så typiskt svenskt man bara kan. I matchintervjuer pratar han om "att hela laget gjorde en bra/dålig insats", "vi kämpade bra", "vi fick inte till det", "vi måste komma igen i nästa match". PRECIS så intetsägande som alla idrottsmän.

Den invändningen man skulle kunna ha mot Zlatans svenskhet, är ju att han faktiskt bor i Italien och Milano. Men det vore väl inte lika roligt för Karlsson, eftersom han då också måste räkna med andra svenska idrottsmän- och kvinnor, som Anja Pärson (Monaco), Peter Forsberg (Nashville, USA), Annika Sörenstam (USA), Frerdrik Ljungberg (London) eller Mats Sundin (Toronto, Kanada).

Nej, Mattias Karlsson får ursäkta. Det handlar varken om Zlatans kroppsspråk, tankar eller vad han säger. Det handlar om att Karlsson inte gillar människor från Balkan. Zlatans föräldrar, bland andra.

Inga kommentarer: