torsdag, oktober 18, 2007

Upp, upp, upp, upp, ner

Ericsson B-aktier tappade på några timmar 24 procent av sitt värde, när börsen öppnade i tisdags. För VD:n Carl-Henric Svanberg förlorade närmare 99 miljoner kronor på raset (var inte oroliga, he will survive). Många svenska småsparare, som givetvis inte är lika på hugget som proffessionella placerare, sålde närmast panikartat senare under dagen samt igår.

Vad raset berodde på? Helt enkelt att fler sålde Erikcssonaktier än vad som köpte. Då sänks priset. Ericsson som företag är detsamma. Aktiekursen däremot ändras.

Att oroligheterna började från början hade att göra med att delårsrapport 3 ska släppas. Företaget fortsätter gå jättebra. Eftersom dollarkursen, som är låg, slår mot bland andra Ericsson, så gick det inte lika jättebra som man hade hoppats. Vinsten blir 23 miljarder kronor de första 9 månaderna 2007, i jämförelse med 23,6 miljarder 2006. Detta gick man ut i tisdags och varnade för att vinsten kan bli något lägre än året innan.

Det som kan vara allvarligt är att en del människor, så kallade småsparare, har en stor andel av sina samlade besparingar i just Ericsson. Det är dumt. Eller åtminstone riskfyllt. Men det ska man veta om, ifall man köpt aktierna. Börsen är ingen rationell marknad, där en aktie kostar efter hur bra företaget går. Börsen handlar om vad placerare tror att andra placerare tror kommer hända med vissa aktier.

Ericsson gick ner, och drog med sig Stockholmsbörsen. Jag kunde egentligen inte bry mig mindre. Men lite komiskt blir det allt med hysterin kring det.

1 kommentar:

Lillasyster sa...

Seriöst, ingen mer ekonomi, jag har nog av det i skolan. Sex timmar i veckan och massa prov och B-kursen kommer bli min död. Ingen mer börs, snälla? =)