lördag, februari 02, 2008

Svar till Sestrajcic

Har svarat Daniel Sestrajcic, vilket publicerades i Sydsvenskan idag. Här är svaret;


Svar till Daniel Sestrajcic, vänsterpartiet, insändare i Sydsvenskan 30 januari.
Sestrajcic påstår att Miljöpartiet De Gröna är ett borgerligt parti, en slutsats han drar av samarbetet mellan m, fp, mp, kd och c i Region Skåne. Sestrajcic anser därför att det är "falskt" av De Gröna att vara med som arrangör när Johan Ehrenberg besöker Malmö 30 januari, eftersom parollen är "våga vägra vara borgare".
Sestrajcic kan dock vara lugn, De Gröna är inte ett borgerligt parti, vilket såväl de andra partierna i majoriteten i Region Skåne som våra samarbetspartier i Malmö är väl medvetna om. Tvärtom så vänder vi gröna oss mot den borgerliga politik som regeringen bedriver, som ökar de ekonomiska klyftorna, försämrar miljön, och försvagar jämställdheten.
Men det innebär inte heller att Miljöpartiet skulle vara ett socialistiskt parti. Tvärtom finns stora ideologiska skillnader mellan den gröna ideologin och socialismen.
Men givetvis finns även beröringspunkter. Förhoppningsvis är det om dessa, och om vilket alternativ till regeringens politik vi vill se, som den breda oppositionens samtal kan handla om både nu och fram till valet 2010.

Rasmus Ling
De Gröna i Malmö


Här finns länken till ursprungsartikeln.

5 kommentarer:

Elin Frid sa...

Jag kan ha missat något här, men vad menades egentligen med Våga Vägra Vara Borgare? Daniel Sestrajcic har en poäng, det hela gör många gravt förvirrade (inklusive mig själv).

Sestrajcic sa...

Tja!

Fick syn på ditt svar i gårdagens Sydsvenskan idag. Jag måste säga att det var mest god dag yxskaft. Lite allmänna floskler och ett totalt undvikande av den faktiska politiken - borgerliga - som ni faktiskt aktivt understödjer i region Skåne.

Tycker du inte att det är besvärande att ni genomför omfattande privatiseringar? Är det inte ett problem att taxorna höjs drastiskt? Är det inte lite pinsamt att att stödja en politik som mycket väl kan leda till att tusentals anställda antingen avknoppa, privatiseras eller förlorar sina arbeten. Detta samtidigt som ni i er propagnada för partiet med mera ofta hävdar att ni är emot privatiseringar och att sjukvården inte är till salu etcetera. Och detta handlar ju om en ideolgiskt motiverad systemskiftespolitik som ni bara köper rakt av.

Det breda samtalet du efterlyser inom oppositionen blir givetvis svårt att föra med sådana förutsättningar. Vad ska ni göra nästa period i region Skåne stödja avprivatisering - det är ju liksom för sent när systemskiftet är genomfört.

Men visst vill ni föra det som för lla uppenbart uppfattas som en borgerlig politik så gör det - men stå då för gud skulle också för den!

vänligen
Daniel Sestrajcic


ps Tyvärr kunde jag inte närvara på Ehrenberg-mötet på grund av arbete men jag hoppas det var ett bra möte med en schysst diskussion. Kanske tog han också upp några av frågorna jag tyckte han skulle ställa till er...ds

Rasmus Ling sa...

Elin: Med "Våga vägra vara borgare" menas att man inte ställer upp på den borgerliga regeringens politik. Vilket De Gröna inte gör. Alltså kunde vi arrangera ett seminarium med den parollen. Jag förstår inte vad som är förvirrande med det?

Daniel: Miljöpartiet har aldrig sagt att man har något ideologiskt emot varje form av privat drivande. Vår inställning är att det inte är vem som driver en verksamhet som är det primära, utan på vilket sätt det sker. Ofta är en blandning det bästa, ibland annat.

Sen är jag himla nyfiken att höra om du tycker det vore bättre om sverigedemokraterna skulle bli vågmästare i Region Skåne?

Elin Frid sa...

Rasmus: Jag tänker så här: Miljöpartiet anser det omöljligt att sammarbeta med borgarna pga deras politik. Borgarnas politik råkar vara (tydligt) höger. Således skulle man kunna sammanfatta det som att vi inte gillar högerpolitik, men tycker om vänsterpolitik (se sammarbete på riksnivå). Om vi hade ogillat vänsterpolitik lika mycket som vi ogillar högerpolitik skulle man kunna tänka sig att det slumpade utfallet i sammarbetet hade fallit mer 50/50.

Om man menar att det är den aktuella högerpolitiken vi inte gillar, måste jag förtydliga att ett sammarbete på riksnivå är ytterst sällsynt! Trots högerns stora steg mot den gröna mittlinjen ogillar vi dem fortfarande.

Slutsats: Miljöpartiet ogillar högerpolitik (oberoende utséende), men gillar vänsterpolitik. (i praktiken)

Rasmus Ling sa...

Elin: Jag anser att du drar en alldeles för snabb slutsats.

Att mp "gillar vänsterpolitik" stämmer inte. Däremot så har det, så här långt, varit samarbete vänsterut som gett mest grön politik.

Sedan har det förstås också att göra med politisk-taktiska frågor, som att centerpartiet inte ville samarbeta med oss efter valet 2002. Om inte hade det kunnat bli en grön-blå regering. Se Lennart Olsens bok "Rödgrön reda".

Och, hade det blivit en grön-blå regering, så hade inte utfallet varit 50/50, utan ett 100/0 (är man i samma regering måste man kompromissa om så gott som all politik.) Således kan man inte dra för stora växlar på "hur mycket" man samarbetar med ena eller andra sidan i antal tillfällen. Nu är borgarna i majoritet, och vi tjänar mycket lite på att samarbeta med dem, eftersom dom inte behöver oss.