måndag, maj 15, 2006

De nya moderaterna?

De flesta vet att Sverige helt plötsligt fått en himlans massa nya partier att ta ställning till i höstens val. Junilistan, F!, Sjukvårdspartiet, ja till och med de "nya moderaterna". Men jag vill även påstå att Sverige aldrig haft ett sånt här Centerparti att välja på (frågan är när namnbytet kommer?). Från att ha varit ett uttalat mittenalternativ, huserar man numera på högerflanken i svensk politik. Kanske rentav ytterst. Därför blev jag nyfiken på vad centerpartiets ungdomsförbund (CUF) beslutade att tycka på sin förbundsstämma i helgen. Kom dock ihåg att CUF liksom de andra ungdomsförbunden utom Grön Ungdom driver egen politik, och inte går att rösta på. Men ändå.

* CUF vill att Sverige ska införa Euron som valuta. "Skönt att CUF äntligen gjort sig av med det sista EU-motståndet", sa ordförande Federley. Det känns märkligt, framför allt för att vi just haft en folkomröstning, med tydligt negativt resultat. Och att CUF stred för ett nej.

* CUF vill avskaffa LAS, lagen om anställningsskydd. Det känns jätteskönt att de förstått att det så kallade Ungdomsavtalet (fritt att kicka anställda under 26) var felkonstruerat. Men att ta bort LAS helt? Inte utan medborgarlön, säger jag.

* De vill avskaffa det kommunala utjämningssytemet, och istället, om jag förstod det rätt, ge kommunerna ökad frihet att ta ut lokala skatter, bland annat bolagsskatter. Bra! Kommunerna ska ha betydligt mer makt än idag, särskilt på skatteuttagsområdet.

* Ingen individuell föräldraförsäkring, utan "föräldrarna ska få fördela dagar som de vill". Varför det? Varför kan inte föräldrarna, isåfall, få fördela till vem som helst? Jag vill se en mer konsekvent hållning.

CUF vandrar än mer högerut under Federley. Det är synd att "de nya moderaterna" är upptaget.

2 kommentarer:

Evilin sa...

åh, fan!
Jag har missat några svängar, minnsann...
För EMU?
Och avskaffning av LAS?
Och... Oj.

Rasmus Ling sa...

Och dom vill legalisera månggifte! Det var en cool grej... dom har blivit genomnyliberala!