onsdag, december 06, 2006

Syndikalister i Aktuellt

Aktuellt visade igår kväll ett inslag om SAC Syndikalisterna. Enligt de själva var det allt annat än objektivt. Utan att veta detaljer så måste jag ändå erkänna att jag misstänker att Aktuellt har vissa poänger.

Jag tycker att det finns flera positiva saker med SAC. Det viktigaste för mig är att de är fristående från partipolitiken. Själv skulle jag aldrig nånsin gå med i något LO-förbund p g a deras starka s-koppling. Att de är fristående gör att de kan ta konflikter med alla, och inte som LO bara med borgerliga arbetsgivare.

En annan bra sak är att de faktiskt har en vision om lokal demokrati. De lokala samordningsorganisationerna (LS) är fria att lokalt skriva vilka avtal de vill, utan påverkan uppifrån.

Tyvärr har också jag känt, även innan aktuelltinslaget, att SAC på senare år tar konflikter för konflikternas skull, snarare än för att få igenom bra förändringar. Att blockera ett café i Lund med ett par anställda känns inte seriöst.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Facket behöver förändras, bli bättre på att representera, företräda sina medlemmar - inte som nu - ofta agera förmyndare. Det kräver medlemmar som ifrågasätter och slåss för en förändring. Att ställa sig utanför påverkar ytterst lite.

eyerouge sa...

Vad är det oseriösa i blockaderna mot Lundagård? Varför räknas inte de anställda där om de understiger ett visst antal?

Åtminstone en anställd blev både hotad och grundlurad av arbetsgivaren som dessförinnan inte ens ville skriva ett normalt kontrakt.

Vem skulle hjälpt henne med de här frågorna om inte facket?

Anonym sa...

Jag förstår inte heller slutsatsen. Om det är bra med fria fackföreningar för att de kan slåss för sina medlemmar så är det väl det även när medlemmarna jobbar på arbetsplatser med få anställda? Restaurangbranschen är ju känd för sina usla arbetsvillkor och Hotell- och Restaurangförbundet verkar ju inte syssla med facklig kamp.

Rasmus Ling sa...

anonym 1: jag vill faktiskt ta mig friheten att ställa mig utanför till dess att åtminstone fackledningarna ser att dom har problem. får de färre medlemmar så måste dom börja fundera vad det beror på. det är nog mer effektivt än att gå in och slåss för förändring som det ser ut nu.

eyerouge & anonym 2: jag kan inte detaljerna i den konflikten. jag vet bara att min känsla var att konflikten var överdriven. om inte i just det här fallet, så i andra. malmö ls (som var aktören i lundafallet) har så många konflikter i förhållande till sin storlek att det handlar om en strategi. en strategi jag inte gillar. man måste välja sina strider.