måndag, december 04, 2006

Välj sysselsättning, Kungen

En lobby-organisation jag gillar är Världsnaturfonden (WWF). De gör många bra saker, som det här uttalandet i fredags, angående det urvattnade REACH-förslaget (en gemensam kemikalielagstiftning inom EU).

WWF är partipolitiskt och religiöst obundet. Det är nästan alla ideella organisationer i Sverige, så långt väl alltså. Men, det är naturligtvis ändå en politisk organisation. Miljö är politik. Liksom alla andra frågor som berör flera personer.

Det som är problematiskt med WWF är att Sveriges monark, Carl XVI Gustav, är ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd. Förtroenderådet är sedan de som utser styrelsen.

Enligt Regeringsformen i Sverige ska inte kungen ha någon politisk makt. Han ska överhuvudtaget inte blanda sig i politik. Därför väljer han själv att inte rösta i allmänna val. Allt detta bör vara en självklarhet, om man nu vill ha kvar ett föråldrat styrelseskick som monarkin.

Som jag skrev, jag tycker WWF gör ett bra arbete. Och jag är glad för att kungen gillar miljöarbete snarare än skogsskövling. Men det gäller principen. Kungen ska inte syssla med politik. Inte ens miljöpolitik.

Kungen får välja, ämbetet eller politiskt arbete!

1 kommentar:

Maria Ferm sa...

oj, kan kungen välja att rösta eller inte rösta? trodde inte han fick rösta under några som helst omständigheter...