onsdag, november 28, 2007

640 pix

Månadskortet mellan Malmö och Lund kommer från och med 2 januari att höjas från 580 till 640 kronor i månaden. Måttligt drabbade är pendlarna mellan städerna, även om 60 kronor från den före valet utlovade extratusenlappen i plånboken försvinner. Värre drabbade är de studenter som pendlar mellan orterna, vilket är en hel del. Jag har själv läst över ett år i Lund, exempelvis. 580 är dyrt som det är, 640 givetvis ännu värre.

Studiebidraget är ungefär 7000 kronor i månaden. Efter mat och hyra återstår för de flesta singelhushåll i studentrum 2500. Sen ska man betala telefon, internet, schampo och TV-licens. Och om man pendlar, busskort för 640 kronor. Marginalerna är rätt små, för att uttrycka sig försiktigt.

Höjningen är marginell för en löntagare. Men för en student är höjningen stor. En studentrabatt hade skånetrafiken kunnat bjuda på. För det ska väl löna sig att studera?

2 kommentarer:

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Varför just studenter, varför inte ensamstående föräldrar,pensionärer utan ATP eller långtidssjukskrivna, för att nämna tre grupper som har det sämre än de flesta studenter?

Eller lägre priser för alla?

Rasmus Ling sa...

För att det är svårt att utforma ett system för ensamstående föräldrar. Vad gäller de andra grupperna så tror jag inte det är så många som är i behov av månadskort mellan Lund och Malmö. Det är mest de som arbetspendlar eller pluggar.

Men jo, jag vill ha lägre priser även generellt. När man inte gjorde det hade man kunnat göra det lite bättre utan att tappa så mycket pengar.