fredag, november 23, 2007

Subutex, metadon, och rena sprutor

Så var då den gamla debatten återigen uppe. Den VägValVänster-aktive Marcus Häggström skriver på sin blogg om hur illa ens människosyn är om man anser att subutex- och metadonbehandling kan vara bra för missbrukare som vill bli drogfria. Själv skulle jag snarare påstå att det är tvärtom.

Att ha principer som väger tyngre än människoliv är något jag har himla svårt för. Även om man tycker att ett helt drogfritt samhälle vore himmelriket, så måste man ändå kunna se hur man ska göra världen till en bättre plats idag. Att kunna hjälpa de som är fast i missbruk genom ersättningsmedel som inte berusar, är en utmärkt åtgärd. Samma sak med sprutbytesprogram.

Tyvärr delar inte ens De Gröna den uppfattningen rakt igenom. I Gävleborg vill man exempelvis fortfarande inte ge rena sprutor till heroinister. Synd.

6 kommentarer:

Johanna Öfverbeck sa...

Problemet är att jag inte förstår varför man inte ska ge dem rena sprutor - det finns liksom inga bra argument emot.

Anna sa...

Jag håller med Johanna. Det är väl ingen som ifrågasätter om vi ska ge rena sprutor till diabetespatienter?

De som argumenterar emot fria sprutor för missbrukar brukar ange som skäl att missbrukarna ändå delar med sig av sina sprutor. Men missbrukare är knappast korkade, hade de haft en ren spruta hade de nog använt den.

Anonym sa...

Jag håller med, det finns absolut inga logiska argument mot metadon/subutex och rena sprutur centra. Bara ideologi, typ, hur ska det vara, men kom igen världen är inte bara svart och vit. Vill man sluta så kan man göra det oavset finns det subutex eller inte, vad spelar det for roll om man har bestämt sig. Men dom som inte kan sluta kan däremot fungera som vem som helst tack vore subutex.

Jag heter inte Bertil sa...

Håller med, finns inga *hållbara* argument emot vare sig Subutex/Metadon eller sprututbyte. Jag är själv ex-heroinist och numera metadonpatient. Anonym här hävdar att "vill man sluta så kan man oavsett om det finns subutex eller inte...", det är kvalificerat skitsnack på hög nivå. Att sluta med ett opiatmissbruk är det ungefär 1 av 10 som lyckas med, antingen med s.k. drogfri behandling eller helt på egen hand. Med hjälp av antingen subutex eller metadon så stiger den siffran avsevärt. Sen skriver anonym vidare att vem som helst kan sluta mha subutex, återigen skitsnack; även med subutex och metadon krävs det hård motivation för att sluta.

louisee sa...

jag är också ex-heroinist och drogfri utan ersättning sedan 5 år tillbaks med hjälp av ett dagligt 12-stegs program tillsammans med tusentals andra ex-heroinister världen över.
Jag var, när jag använde heroin, helt för alla ersättningsdroger och ansåg också att det var närmast omöjligt för en heroinist att vara drogfri, jag hade själv försökt sluta många gånger utan att lyckas. Även med ersättningsdroger. Jag tyckte känslorna och obehaget, eller suget om man vill kalla det så, som kom när jag inte tog något var helt ohanterligt och smärtsamt, självklart ville jag hitta en bekväm lösning, något som tog bort det jobbiga. Något som fungerade som heroinet hade gjort. Jag hade inget bättre alternativ och tyckte synd om mig själv.
Det resonemang jag hade stöds såklart av läkemedelsbranchen och alla i den kedjan, som snart tjänar lika mycket pengar på handel med methadon och subutex som de som handlar med illegala droger gör.
Idag vet jag att det är inte drogen i sig som är problemet utan mitt sätt att tänka och hantera mina känslor och verkligheten, det går att jobba med och förändra, så att jag inte behöver droga mig!
Jag vet att det är fullt möjligt för vilken drogberoende som helst att förbli drogfri idag med hjälp av 12-stegs program, jag har sett så många bli det och förbli det under år efter år. Dessutom med en frihet från institutioner och läkarvård.
Illusionen om att det inte är möjligt bygger på en rädsla hos narkomanerna och på girighet från läkemedelsföretagen.
Det är klart att det behövs motivation men det får man när något gör tillräckligt ont..
Då är det viktigt att det finns hjälp och stöd och andra som gått igenom samma sak att vända sig till.
Börja lyssna på de som blivit drogfria, och hur de har gjort. det är ju där lösningen på problemet finns :)
Det går att bli helt fri.
http://www.nasverige.org/
kramar

Anonym sa...

Hej Louise jag har haft metadon sedan feb 2010,och varför jag skriver dig en kommentar är denna att jag har skadat mig mycket allvarligt och blev starkt beroende av Fentanylplåster,det var för MIG OMÖJLIGT att hantera snabba opiater enda utvägen för mig om jag enligt min Överläkare i Uppsala på smärtmottagningen att om jag ville leva med lite livskvalitet vad lösningen Metadon så jag låg inne i 7v,och fick byta till Metadon! Detta kan jag hantera tack för det Ingemar Holmlöv!
Vänliga hälsningar Ola