torsdag, april 24, 2008

Cigaretter, Göran Persson och pensionärerna

Wallner kom igår ut på bloggen som livsstilsauktoritär vad gäller människors rätt att röka överallt. Goda argument varvas med mindre goda (samhällskostnaden i form av sjukvårdskostnader, med den logiken så vore det rimligare att avskaffa alla punktskatter som drabbar individen, och istället låta människor betala för sjukvården själv). Samtidigt kommer en del förslag, samt "allt vad vi kan komma på".

Cigaretterna in på systembolaget är ett några år gammalt kongressbeslut, d v s miljöpartiets politik. 2004, gissar jag att det togs. Det var iallafall en av de jag inte själv var på. Det som var roligast med beslutet var att vi fick oväntat stöd. Från statsministern himself. Göran Persson.

"Jag tycker förslaget är bra. Anitra kan behöva utöka sin boutiqe", sa Persson med ett finurligt leende.

Sen gäller det kostnaderna. Freddi är övertygad om att kostnaden för överviktiga och rökare är lägre, eftersom dessa dör tidigare än andra och då inte får pensioner, och dessutom betalar in nämnda straffskatter.

Ett fantastiskt feltänk. Inte nog med att friska pensionärer bidrar med aldrig så mycket på ideell basis. Dessutom sprids erfarenheter och kunskap över generationsgränser som förutom att det är själva meningen med livet, även lönar sig ekonomiskt. Källor finns. Jag hinner inte leta nu bara.

2 kommentarer:

Nisse sa...

Om man låter patienterna själva bekosta sjukvården för självförvållade tillstånd, som t.ex. rökning, då blir det vettigt för rökare att teckna en försäkring mot den typen av utgifter. För dem skulle tobaksskatten således rakt av ersättas med en försäkringspremie. Vad är vitsen med det?

Rasmus Ling sa...

Vitsen är väl isåfall att det blir en marknadsstyrd premie, d v s priset kan gå upp och ner beroende på marknadens olika faktorer. Att den skulle ersättas rakt av är således inte säkert, utan avgörs av marknadskrafterna och försäkringsbolagen.
Men visst blir det krångligt.