fredag, juni 29, 2007

Krisdemokraternas riksting

Har lyssnat ett slag på debatten från Kristdemokraternas riksting. En hel del bra saker sägs, faktiskt. Och det är himla skönt att kunna lyssna på borgerliga politiker som inte andas "enig allians" i varannan mening, utan säger vad man själva vill åstadkomma.

Det bästa citatet hittills är för övrigt av Maria Larsson, vice ordförande:


"Att binda medborgarskapet till någon slags motprestation är en väldigt farlig väg att gå. Det ska vi hålla ifrån oss"

En annan grej som slår mig är att många av KD:s väljare säkert har vissa problem med den hårdföra arbetslinje som drivs. Många har exempelvis pratat för att det jobbskatteavdrag som infördes vid årsskiftet, även ska gälla föräldrar som vårdar sitt barn i hemmet, Kd:s gamla hjärtefråga.

Kristdemokraterna har givetvis ingen könskvotering av sin talarlista, till skillnad mot vad som gäller på miljöpartiets kongress. Nu vet jag inte hur många av vardera kön som är ombud hos Kd, men den stunden jag tittat har fler kvinnor än män gått upp i talarstolen. Det är synd att den möjligheten inte ens finns hos oss. Könet borde inte spela någon roll.

Men den mest spännande kd-debatten lär förstås handla om partiets linje i abortfrågan.

torsdag, juni 28, 2007

Sveriges EU-politik

För nån vecka sedan, runt midsommar, så höll ju regeringscheferna i EU på att förhandla om det nya fördraget för unionen. Det som tidigare hette "konstitution", men som nu reformerats litegrann och troligen ska klubbas igenom av alla 27 medlemsländerna.

Jag funderade lite på att blogga om det då. Men ärligt talat, jag har inte läst fördraget, eller det gamla för den delen, och känner ingen större lust att göra det heller, för tillfället. Visst, jag vet att en del saker är riktigt dåliga, särskilt kapitlet eller paragrafen om medlemsländernas förbindelse att rusta upp sina försvar. Men på det stora hela? Nej, inte många detaljkunskaper.

Frågan är dock vilka som egentligen har koll? Minns Janne Josefssons avslöjande i riksdagshuset för ett par år sedan, när ledamöter frågades ut om några utvalda frågor angående konstitutionen. Det var rysligt få som hade någon koll överhuvudtaget.

Detta, att det är ett komplext fördrag, anger de som är för fördraget som ett starkt argument mot att folkomrösta om fördraget. (Samtidigt finns det knappast några bättre folkbildningskampanjer än att ha en folkomröstning)

Samtidigt blir det lätt absurt, när argumentet "riksdagsmajoriteten är så stor för fördraget, det är bara miljöpartiet och vänsterpartiet som är emot" (vilket Göran Lennmarcker (m) gjorde efter Max Anderssons inlägg i riksdagsdebatten om fördraget). Det visar ju nämligen på det motsatta, riksdagens syn på EU är inte representativ för svenska folket. Det har vi också sett i två folkomröstningar om EU tidigare.

Vad som fick svenska folket att välja nuvarande riksdagssammansättning, beror på vem man frågar. Göran Persson hävdar att det var fastighetsskatten, de flesta säger jobben, och en del har andra förklaringar. Väldigt få säger dock att något parti vann eller förlorade något på grund av sin EU-politik, vilket DN:s undersökning förra sommaren också tyder på.

Och ärligt talat, hur mycket EU diskuterades i valrörelsen? Frågade någon "EU-konstitutionen?" så fick man svaret "vi vet inte vad som kommer hända, eftersom Frankrike och Holland röstade nej".

Man kan rentav säga att riksdagen inte är vald på EU-frågor. Man kan också säga att riksdagsledamöternas åsikter i EU-frågor väldigt ofta inte stämmer överens med ungefär hälften av svenska folkets. Vilket inte hade varit ett jätteproblem, om EU inte hade haft den makten över Sverige och dess kommuner som det faktiskt har.

Ja, jag vill rösta om fördraget till EU innan det antas. Men i längden är det inte hållbart att folkomrösta i varje EU-fråga. Det mest demokratiska vore att direktvälja ett EU-råd som för riksdagens räkning får ha hand om de EU-frågor riksdagen annars beslutar om.

Den uppenbara fördelen stavas Demokrati. De som skulle föra Sveriges nationella EU-politik skulle ha medborgarna bakom sig.

Om det skulle gagna mina EU-visioner vet jag inte. Men man skulle åtminstone kunna ställa någon till svars, och rösta på någon som delar ens visioner.

Jag har inte kommit på idén själv. Men visst är den intressant?

Klimatneutral Kongress?

Jag har nu skickat in ett medlemsförslag till miljöpartiets partistyrelse, om att kongressen 2008 ska bli ett klimatneutralt arrangemang.

Centerpartiets senaste riksstämma var ett sådant arrangemang, och visst vore det pinsamt om centern skulle vara modernare än Sveriges gröna parti.

Självklart är det till viss del en ekonomisk fråga, och centerpartiet är ju onekligen rikare än miljöpartiet. Men självklart måste även De Gröna ansluta sig till projektet klimatneutral.

Kriterierna är:

Arrangören måste rapportera beräkningsresultat samt åtgärdsprogram till Respect Europe.

1. Arrangemangets egna direkta koldioxidutsläpp.

2. Arrangemangets koldioxidutsläpp från inköpt el och fjärrvärme.

3. För koldioxidutsläpp från indirekta källor, som exempelvis gods- och persontransport i samband med arrangemanget redovisas rimliga uppskattningar.

4. Genomföra och rapportera åtgärder som leder till minskade koldioxidutsläpp.

5. Kompensera de utsläpp, enligt punkt 1-3, som ändå sker trots genomförda åtgärder.

tisdag, juni 26, 2007

Lägga ner CSN?

Centerpartiets partistyrelse fattade häromdagen ett spännande beslut: Man vill lägga ner myndigheten Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Den myndighet som har fordringar på 1,5 miljoner svenskar.

Onekligen skulle det innebära en konkurrenssituation, som inte finns idag. Tyvärr tror jag också att det skulle kunna innebära vissa nackdelar att lägga ner myndigheten.

Ett "problem" är ju att det såklart är omöjligt att veta vilken bank som kommer erbjuda det bästa lånet. Finns en så är den bäst. Men, den är ju också sämst.

En annan invändning är att om staten ändå ska kontrollera så att alla studenter har samma rätt till studielån, så blir det svårare (och kanske också dyrare) om lånen ligger ute på flera banker, i jämförelse med om det ligger på en enda myndighet. Detta är nog den invändning jag bäst kan köpa, av de jag hört hittills.

De andra allianspartierna har sagt nej till centerns förslag, men varit positiva till att slopa de monopol CSN har på studielån. Det tror jag är en jättebra linje, för jag tror verkligen att CSN behöver påtryckningar nånstans ifrån.

Jag tror att även Miljöpartiet De Gröna tagit ett principbeslut om att man vill luckra upp CSN:s monopol. Jag hoppas det iallafall.

Porr för våldtäktsmän

Ändå är domen rimlig. Var och en måste få välja sin egen litteratur.

Så skriver Sydsvenskan i en kort notis på sin ledarsida, angående domen i regeringsrätten, som fastslår att interner- även dömda för våldtäkt och andra sexualbrott- har rätt att inneha porrtidningar i sina celler.

Kriminalvården hade motiverat förbudet med att det kunde störas behandlingen på dessa fångar. Vilket man inte måste vara alltför logisk för att kunna räkna ut. Regeringsrätten menar dock att informationsfriheten går före.

Det är så sjukt. De största intrånget statsmakten kan göra i en människas liv, är antagligen att hålla individer inlåsta. Vilket jag och de allra flesta andra stödjer, eftersom konsekvenserna för andra människor annars blir så mycket större i vissa lägen. Men att inte låtsas om det, och tro att dömda sexualförbrytare kan ha exakt samma rättigheter som alla andra, gör mig illiamående. Självklart måste intresset av att dessa människor blir friska väga tyngre än deras rätt till "information". Och särskilt då när det inte ens handlar om information.

Dåligt, Sydsvenskan. Dåligt, regeringsrätten.

måndag, juni 25, 2007

Aftonbladet chockhöjer

För ett år sedan kostade ett lösnummer av papperstidningen Aftonbladet 8 kronor. Idag kostar tidningen 10 kronor. Under ett halvår har kostnaden legat på 9.

Själva menar de att man fortfarande ligger lägre än flera konkurrenter, och ibland blir ju det svaret rent patetiskt. Visst, DN kostar 15 kronor styck, i lösnummer. Liksom Sydsvenskan. Men, och det är jätteviktigt, dessa tidingar går att prenumerera på. Och då är kostnaden väsentligt lägre per styck.

Kanske är förklaringen att man har gjort en olönsam satsnintg på gratistidningen punkt.se (inklusive att man anställt folk för att stå och dela ut tidningen!) och på tv-kanalen TV7.

Men ändå. En kostnadsökning med 25 procent på ett år förklaras bäst med Aftonbladets egna ord:

CHOCKHÖJNING

lördag, juni 23, 2007

Ful?

Hunden Elwood har blivit utsedd till världens fulaste hund.


Som plsåeter på såren (?) har han vunnit $ 1000...

fredag, juni 22, 2007

Ingen affär

Jag brukar inte hålla med Carl Bildt så ofta, och jag brukar också tycka att både han och andra borgerliga politiker kommer väl enkelt undan ibland när "affärer" av olika slag inträffar.

Men i fallet med utrikesminsterns blogg, och de kommentarer som det skrivs om, blir löjligt. Bildt riskerat att åtalas för att puckon skrivit olagliga hetstexter.

Jag tycker det är bra att framträdande politiker har öppna forum där de själva uttrycker sig. Att vem som helst kan skriva är också jättebra. Sabba inte det. Ta bort kommentarerna, och låt saken vara.

Det här är nämligen ingen affär.

torsdag, juni 21, 2007

DN-debatt

I dagens DN-debatt skrivs det om att regeringen måste ta krafttag mot arrangerade äktenskap.

Och i sak kan ju ingen vara emot. Vem tycker att någon ska ha rätt att tvinga någon att gifta sig med en annan person?

Tyvärr är det en större fråga som man duckar för.

När jag gick högstadiet så var det en rysk familj som skulle utvisas, och den 18-åriga sonen skulle skickas till Tjetjenien och göra rysk värnplikt. Efter många demonstrationer och olika turer, familjen gick under jorden, så fick familjen uppehållstillstånd. Sonen hade en svensk flickvän, och eftersom de planerade en framtid tillsammans så fick han lov att stanna.

Kruxet var, att om det skulle ta slut mellan dem, så skulle han skickas till Ryssland. Ett land han för övrigt inte sett på över tio år.

Samma sak för min syster, som med sin pojkvän på ambassaden skulle bevisa deras kärlek. Helt absurt, naturligtvis.

Men hur många är det som inte vågar satsa, eftersom insatsen är så hög? Ska man som 20-åring behöva veta och välja vem ska leva med resten av sitt liv?

Så borde det inte fungera. När ska någon skriva om det på DN-debatt?

För övrigt tycker jag att Marita Ulvskog är Sveriges mest patetiska politiker.

SAS (Symbollösningar mot Allvarliga Symptom)

Jag skrev för ett par veckor sedan om att regeringen tänkte ändra antagningsreglerna för högre studier. Jag tänkte utveckla lite varför jag är emot reglerna.

Reglerna kom till i ett hedervärt syfte, nämligen att den sociala snedrekryteringen skulle minska. D v s att inte bara medelklassbarn skulle studera på högskolan, utan att även arbetarkids skulle få större chanser. Att alla människor ska ha samma chans i livet är något så gott som alla politiker strävar efter. Lösningarna på det varierar däremot i det oändliga. I det här fallet har det slagit snett.

Fallet är egentligen ett tydligt exempel på hur socialdemokratisk politik försöker bota symptom genom symboliska handlingar. Ett enkelt beslut, i det här fallet genom att underlätta för människor som uppnått en viss ålder och arbetat sammanhängande ett visst antal år, ska råda bot på ett gigantiskt problem: Att fattiga människors barn har mycket sämre möjligheter att göra karriär än barn till rika föräldrar.

Det som skulle behövas är exempelvis en bra grundskola. Det jobbiga är att en bra grundskola kostar pengar. En annan jobbig sak är att skolan hela tiden, relativt sett, blir dyrare. Det är inget enkelt beslut att satsa mer pengar på skolan. Särskilt inte så mycket så att alla barn får samma reella chans. När skolan dessutom får en mindre andel av BNP än för 25 år sedan, så blir det naturligtvis inte bättre.

Att skolan ska få mer resurser är det egentligen inget parti som driver. Det pratas istället om betyg och behöriga lärare. Det är tråkigt. Jag vill helst slippa betyg över huvud taget, inte minst eftersom det slår emot arbetarklassens barn. Men även om man gillar betyg, vilket jag respekterar, så tycker jag det är korkat att tro att ett bättre betygssystem råder bot på de problem grundskolan har. Och behöriga lärare är såklart viktigt, men hur utbildad än lärare än är, så kan man inte bedriva en vettig undervisning med 30 elever.

Men istället för att iallafall försöka jobba i den här riktiningen, så är den socialdemokratiska "lösningen" att införa specialaregler för en slumpvis utvald grupp, i det här fallet 25-åringar och uppåt som arbetat. Sådan politik- Symbollösningar mot Allvarliga Symptom- borde inte de Gröna ansluta sig till, utan tvärtom vara i stenhård opposition mot.

Vi vill inte ha nån återställare av det här borttagandet, om det är en ny riksdagsmajoritet efter nästa val.

tisdag, juni 19, 2007

Real i Tel Aviv

Sydsvenskan hade idag en bra artikel om två palestiniers olika syn på konflikten mellan Israel och Palestina (Bassem var för övrigt den ena). Eller snarare deras åsikter om Hamas och Fatah. Mycket intressant.

Och ikväll läste jag på text-tv, att fotbollsklubben Real Madrid (vilka jag vanligtvis absolut inte gillar, jag satt klistrad framför text-tv i söndags och hoppades att de skulle förlora La Liga) ska göra en insats för freden i Mellanöstern. Man ska spela en match i Tel Aviv, mot ett mixat lag med israeler och palestinier.

-Vi ville spela matchen här där problemen finns, säger Reals ordförande Ramon Calderon om valet av spelplats.

Hela den stjärnfyllda truppen ska med. Jag är faktiskt mäkta imponerad.

söndag, juni 17, 2007

KAST

Johanna skriver om vilken succé projektet KAST (Köp Av Sexuella Tjänster) har blivit.

Jag kommer ihåg när De Gröna i Malmö diskuterade det kommunala handlingsprogrammet. En av de heta frågorna var just om projektet KAST. Vissa var nämligen helt emot idén med att hjälpa sexköpande män. Sexköp är förbjudet, och då är det polisens uppgift att förebygga det, resonerades det.

I grunden är det samma frågeställning som i frågan om sprutbyte för heroinmissbrukare. Vissa- även en del gröna- är emot det av rent principiella skäl. Det är olagligt, och därmed polisens uppgift. Punkt. Fullständigt onyanserat.

För mig är det självklart att man med en grön syn inte kan låta sina principer gå före individers enskilda behov. Att man istället i möjligaste mån kan hjälpa. Förebygga istället för att straffa.

Jag är iallafall jätteglad över att 150 män fått hjälp att sluta köpa sexuella tjänster. Jag hoppas också att projektet kan sprida sig till fler delar av landet.

lördag, juni 16, 2007

Klarade det

Jag överlevde, och kom i mål. Tiden- enligt egen klocka, helt okej: 47,27.

Det regnade jättemycket. Men det var kul.

Uppdatering: Plats 332

Swedbank Malmö

Idag springer jag Swedbank Malmö 10 km, Malmös nya stadslopp. Som namnet anger rör det sig om en mil.

Det gör inget om det slutar regna. Men gassande sol hade varit värre.

fredag, juni 15, 2007

Vi som aldrig sa hora

Jag har läst Ronnie Sandahls bok Vi som aldrig sa hora. En bok om Falköping, eller vilken annan svensk småstad som helst. Om unga män, med mindre drömmar än de själva tror, med den enda egentliga ambitionen att bli lycklig. Om den fruktansvärda konkurrensen mellan nära vänner. Om sargade självförtroenden.

Helt klart läsvärd iallafall, inte minst om man lever i tron att det bara är unga tjejer som far illa av det hårdnande samhällsklimatet.

Dåliga val

Jan Björklund är nu enhälligt föreslagen som folkpartiledare. Inte så oväntat precis.

Måste för övrigt tipsa om Sveriges antagligen sämsta spel (genom tiderna?). Ladbrokes ger 7 gånger pengarna på att allianseregeringen spricker innan 30 juni...

Däremot kan man ju fundera på hur länge Björklund kommer vara partiordförande? Jag gissar på tre år. Men man vet aldrig.

Oseriösa banker

Det är inte okej. Om jag vill ta ett lån, så ska jag fanimig söka upp banken själv. Inte få förtryckta blanketter med portobetalt kuvert utan att jag frågat om det.

torsdag, juni 14, 2007

Bra Fredrick!

Jag brukar sällan hålla med Fredrick Federley, men jag är faktiskt imponerad över hans mod. Han går emot sitt parti och sin riksdagsmajoritet, och avstår från att rösta ja i voteringen om FRA, meddelar han på sin blogg.

Och det kan inte vara lätt. Bland annat beskylls Federley av riksdagsledamot Staffan Danielsson (c), för att svika alliansen. Och Federley själv är beredd på frysboxen.

För mig är inte den intressanta frågan huruvida kompromissen om FRA, Sveriges signalspaningsorganisation, ser ut eller hur den är. För mig är debatten kring vilka befogenheter en enskild riksdagsledamot kan ha mot sitt parti, kontra vilka skyldigheter ledamoten har gentemot sina väljare, det intressanta.

Partipiska finns i alla partier, även om den är större i vissa partier än i andra. Och ibland är det oundvikligt. Men ibland är det inte oundvilligt. Jag är glad att Federley visade civilkurage i den här frågan, och faktiskt går emot riksdagsgruppen. Cred ska han ha.

Skattesänkarhögern är här

De talades ingenting om det under budgetdebatten i kommunfullmäktige, men nu har Malmö fått en skattesänkarhöger. I grenen skattesänkningar är ju moderaterna som vanligt partipolitikens svar på Carolina Klüft (snabbast och högst på samma gång) , och vill sänka skatten med 50 öre. Kristdemokraterna nöjer sig med 25, medan folkpartiet inte vill sänka 2008, utan "på sikt".

Att de borgerliga partierna vill sänka skatten i Malmö är snarast ett friskhetstecken hos oppositionen. Jag håller inte med dem, men man måste medge att Malmö Stad har en ekonomisk situation som faktiskt möjliggör en skattesänkning.

Men tyvärr är inte heller moderaterna konsekventa. Tvärtom. Man vill införa ett så kallat "flyktingstopp". När Malmös situation förbättras vill vi att stoppet ska tas bort, säger Anja Sonesson, oppositionsråd (m).

Man måste faktiskt bestämma sig: Är situationen så gynnsam att man kan sänka skatten, då har man faktiskt också "råd" att låta människor bo där de vill. Och vill man inte det, så får man säga det rent ut. "Vi vill hellre sänka skatten än ha hit utlänningar". För det är vad det handlar om. Men isåfall behöver man inte ödsla tid på att debattera mot sverigedemokraterna.

En i sammanhanget liten, men ack så rolig sak, är att moderaterna lägger 20 miljoner kronor på ett nytt badhus i sitt budgetförslag.

20 miljoner? Det kommer inte bli ett badhus. Det kommer bli ett större badkar, möjligen. Ett nytt badhus kostar en halv miljard. Men ska man sänka skatten, får man slimma kostymen, som oppositionsrådet uttryckte det.

onsdag, juni 13, 2007

Torsk

Ibland förstår jag mig inte på miljöpartiets pressavdelning. EU:s torskplan värdig Jönssonligan, skriver man i ett pressmeddelande. Och då menar man att torskplanen är dålig.

Om det är några som har kunnat göra avancerade planer, som fullföljts, så är det ju Jönssonligan.

Inflation

Riksbanken, en av myndigheterna under den svenska riksdagen, har som syfte att upprätthålla prisstabilitet. Logiskt nog tolkar banken detta som att man ska se till att inflationen i Sverige hålls låg och stabil. Konsumentprisindex ska inte öka med mer än 2 procent om året. Vilket också brukar hållas.

Men vad är då inflation?

Inflation definieras vanligtvis som en ökning av den allmänna prisnivån, vilket också innebär att penningvärdet urholkas, enligt Wikipedia.

Att priset stiger på tillräckligt många varor, är alltså inflation. Och visst är det bra att inflationen inte stiger alltför snabbt. Om exempelvis mjölkpriset skulle fördubblas, så skulle ju det drabba de med svagast ekonomi hårdast.

Men på ett område, verkar plötsligt inte prisstabilitet vara något att sträva efter. Snarare tvärtom. Jag talar om aktiekurser.

När Ericsson någon gång rusat på börsen, värdet har gått upp 10 procent på en dag, så skriker börsanalytikerna om hur "bra" Ericsson gick idag. Trots att företaget som sådant varken gått bättre eller sämre än dagen innan. I själva verket handlar det bara om att fler velat köpa aktien, och priset stigit.

Man kan helt enkelt säga att det gått inflation i aktien. Vilket borde vara något negativt.

tisdag, juni 12, 2007

Principfast?

En särskild myndighet kommer att bildas för att sköta den nya vässade skolinspektionen som regeringen har aviserat. Det säger skolminister Jan Björklund (fp) till SVT:s Rapport.

Det finns en viktig princip i att de som inspekterar och
utvärderar ska vara fristående



Jan Björklund är som vanligt opportunistisk. Och dåligt minne har han också. Vi som ville ha kvar djurskyddsmyndigheten, tyckte att det var en viktig princip att jordbruksmyndigheten var fristående från insepktionerna- av samma skäl. Björklund däremot, tyckte att tillsynen om djurskyddet skulle ligga på jordbruksmyndigheten.

måndag, juni 11, 2007

Nästa v-ledare?

Jadå, det är kul att ligga på 8,2 procent. Det hade nästan varit i överkant av vad vi skulle mäkta med, än så länge. Men det skulle fungera.

Men som vanligt får man ta demoskops mätningar- och andra institut också för den delen- för vad det är. Inte särskilt seriöst. För de allra flesta är politik som de udda sporterna i sommar-OS, det är kul vart fjärde år (eller när tänkte du senast "dubbeltrapp"?).

En sak som jag dock tycker är intressant är vänsterpartiets usla notering, 3,6 procent. Men det handlar ju inte bara om en tillfällig opinionsundersökning. Vänstern fick 5,85 procent i valet i höstas, mot 8,39 procent 2002. Och ingen blev förvånad över det tappet.

Partiledaren och kanskekommunisten Lars Ohly har varit en stor belastning för (v), även om han sades göra en bra valrörelse. Jag känner mig dock säker på att Ohly inte kommer vara partiledare i valet 2010 (iallafall inte för vänsterpartiet...). Han har aldrig varit spännande, och kommer inte bli det heller. Han är heller inte någon särskilt god debattör eller kommunikatör. Jag tror att enda anledningen till att han är partiordförande idag, är att det inte finns någon som är bättre hos v.

Men om även vänsterpartiet tröttnar, vilka kan alternativen vara?

* Rossana Dinamarca
Hon är förhållandevis orutinerad och ung, bara 34 år och riksdagsledamot sedan 2002. För (v) borde det vara positivt. Jag såg henne i en debatt i Almedalen i somras, och det gjorde hon helt okej.

* Mats Einarsson
47 år, riksdagsledamot sedan 1998, varit budgetförhandlare under flera år. Antagligen bara aningen mer karismatisk än Ohly, och det räcker naturligtvis inte.

* Ulla Hoffman
Kunde ha blivit det när Ohly tillträdde, men ville inte då och vill säkert inte nu heller.

* Kalle Larsson
Vänsterns flyktingpolitiska talesman. 38 år gammal, riksdagsledamot sedan 1998. Det låter onekligen som ett hett tips. Det som möjligen- eller möjligen inte- ligger honom i fatet är att han kallar sig k-ordet. Och han är kille, vilket kanske är ett problem också.

* Eva-Britt Svensson
Ett hett tips. Jobbat mot trafficking i EU-parlamentet, och är vice ordförande i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män och även vice ordförande i partigruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster. Är kvinna.
Vänsterpartiet är också ett av partier som lätt skulle kunna ha en partiledare utanför riksdagen. Åtminstone när man nu har Lars Ohly i skyltfönstret.

* Jens Holm
Vänsterns andra EU-parlamentariker. Förhållandevis ung, 36 år, och kom in i EU-parlamentet så sent som i höstas, då Jonas Sjöstedt flyttade till Manhattan. Hade varit mer favorittippad hos mig om jag hade trott bättre om vänsterpartiets självbevarelsedrift.


Kanske finns det fler möjliga kandidater, som America Vera Zavala. Jag vet inte. Det jag tror är att det kommer vara en kvinna. Och att det faktiskt kommer ske ganska snart.

Nya antagningsregler till högskolan

Riksdagens utbildningsutskott är som väntat beredda att reformera intagningen till högskolan (riksdagsprotokoll). En hårfin förändring är att man måste ha godkänt i svenska, engelska och matematik. En större förändring är att de så kallade 25:4-regeln avskaffas. Den har inneburit att den som är 25 år och har minst 4 års arbetslivserfarenhet fått högskolebehörighet, samt ha fått 0,5 extrapoäng på högskoleprovsresultatet.

Och "Samtidigt försvinner även en särskild urvalsgrupp för sökande med resultat från högskoleprovet i kombination med arbetslivserfarenhet."

Jag har inte gillat 25:4-reglerna. Jag har överhuvudtaget mycket svårt för godtyckliga åldersgränser. Och eftersom alla åldersgränser ju per definition är godtyckliga, så tycker jag att antalet ska begränsas till ett minimum. Dessa har också varit djupt orättvisa. Ger man någon förtur, så måste man veta att någon också inte kommer in. Det enda ord jag känner för det, är diskriminering.

Men lika väntat som att alliansregeringen ändrar reglerna för intag, lika väntat är det att högskolorna inte får ökad frihet att bestämma sina egna antagningsregler. Varje lärosäte kunde själva ta beslut om hur många platser som ska vikas åt högskoleprovsresultat. Om vilka kunskaper som är viktiga.

Men det lär vi inte få se något av under den här mandatperioden.

Folkhemssossementalitet

De 50 åren fram till 1970 var fantastiska. Sen var det disaster i 25 år. Och sen har det blivit väsentligt bättre igen.

I Aftonbladets lördagsintervju, som tyvärr inte finns på nätet, så är det en stor intervju med Jacob Wallenberg. Hade han möjligen läst min blogg kvällen innan? Nej, men slutsatsen verkar fortfarande stämma.

Jacob Wallenberg berättade också vad han ansåg vara det största problemet i Sverige. Jag blev förvånad, på ett positivt sätt:

Jag träffade på en taxichaffis. Kyltekniker från Iran. Välutbildad. Han
får inte komma på anställningsintervju. Jag blir gråtfärdig när jag hör
sånt.
Duktiga människor som inte ens får chansen att komma
fram.
---
Vi säger att vi är öppna. Både när det gäller ras och kön. Och
så har
vi en tendens att agera på ett helt annat sätt.


Det är bara att hålla med Investors styrelseordförande.

fredag, juni 08, 2007

Helt (LO)st

Läser om Beda TrädgårdsbutikBirgers blogg, och tanken slår mig hur mycket LO i allmänhet och Kommunal i synnerhet har att lära av det privata näringslivet.

Man ska rationalisera, och satsa på kärnverksamheten. För LO, som är ett fackförbund, borde det vara att ta tillvara sina medlemmars intressen. De ska kunna tjäna pengar, visst, för att på sikt klara sin verksamhet. Men ägarna utgörs av- medlemmarna. Satsa på dem.

Hur göra det?

Till att börja med, borde man bryta med socialdemokraterna. Varför ska ett förbund, vars medlemmar till ungefär 40 procent röstar på något annat än s, ägna sig åt att bidra med pengar, utbilda folk, rekrytera medlemmar, med mera? Allt åt socialdemokraterna. Gratis!

Satsa istället på vad medlemmarna efterfrågar. Och jo, börja med att ta reda på vad det kan vara.

Folkhemsosse 1950

Har du någon gång hört ett påstående av typen:

jag skulle gärna rösta på socialdemokraterna/jag hade varit
socialdemokrat, om dom hade varit samma nu som på
50-talet.

Det har jag hört. Åtskilliga gånger. Av så pass politiskt olika människor, som sverigedemokrater, vänsterpartister, unga folkpartister, MUF:are, kristdemokrater, den förre moderatledaren Bo Lundgren, miljöpartister och en och annan centerpartist.

Frågan är, hur kan människor med så olika åsikter, längta tillbaka till samma sak? Och varför till socialdemokraterna 1950, av alla saker att längta till?

Ett svar är givetvis att man har olika bild av vad s-1950 är för något. Vissa kommer ihåg den utbyggda offentliga välfärden. Andra minns skattehöjningar på en krona om året (skattetrycket ökade från ca 20 till 50 procent mellan 1930 och 1960), hur borgerliga politiker kan drömma sig tillbaka till det kan vara svårt att förstå.

Då inställer sig frågan, varför gör de det? Vissa vet inte om hur skattesatserna höjdes. Men andra gör det, naturligtvis. Den fd moderatledaren Bo Lundgren är ett exempel. Då måste man söka vidare förklaringar.

Ett skulle vara att man väljer att se till de värden som "fanns" under den här tiden- jämlikhet, trygghet och tradition. Detta är ju alla fall såsom historiebeskrivningen säger oss, jag tror inte att det var så annorlunda jämfört med idag, snarare tvärtom. Och om det, som jag tror, inte var bättre ställt med jämlikheten på 50-talet, faller också detta argument. Då gäller det bara att slå hål på myten.

En tredje sak som man inte kan bortse ifrån, var att massor av saker blev mycket bättre under efterkrigstidens Sverige, även om man bortser ifrån välfärdsmodellen. Människor blev friare och fick större makt över sina egna liv. Om friheten skapade den ekonomiska rikedomen, eller om det var tvärtom, vet jag inte. De flesta fick iallafall både pengar över, och rätten att välja sin livspartner, för att ta två exempel.

Sannolikt så menar de som säger sig sakna socialdemokraterna 1950 varken höjda skatter eller en utbyggd offentlig sektor. Det man saknar är framtidstro och positiva framtidsvisioner, men också större makt över sin egen situation. Det som, helt felaktigt enligt mig, sammanfattas i begreppet "folkhemstanken" Om det fanns mer än idag på 50-talet vet jag inte heller. Men jag är skeptisk. Saker och ting kan aldrig ses objektivt ur en synvinkel, men när historien skrivs så är det genom två ögon. Och eftersom det mesta under lång tid blev bättre, så är det lätt att tänka sig att människor också var positiva inför framtiden.

Jag saknar inte socialdemokraterna 1950. Jag saknar en visionär framtidsdebatt. En debatt, där uttrycken det går inte och det har vi inte råd med är bannlysta. Utan där man säger vad man vill, utan omskrivningar i att man "måste", på grund av EU eller nationalekonomin.

Att Framtidsdebatten verkligen funnits tvivlar jag på. Dags att starta den?

tisdag, juni 05, 2007

Grattis!


Lillasyster Evilin tar studenten idag. Grattis!

Själv klarade jag min 5-poängstenta i muntlig danska. Jeg gleder mig godt!

söndag, juni 03, 2007

Spela klart matchen

Danmark är bestörta, Spanien också. Och även om det är resultatet som räknas, så är det såklart väldigt tråkigt när sånt händer.

Åskådaren som sprang in på planen, vars namn ännu inte är offentliggjort, har släppts av polisen. Förhoppningsvis har polisen koll så att han inte utsätts för repressalier. Han hävdar att han druckit 15-18 öl innan matchen. Att så berusade supportrar släpps in, är givetvis helt fel. En sådan begränsning vore mer effektivt, än de stängsel som det pratas om ska sättas runt omkring Parken.

Det var rätt att bryta matchen. Men den borde spelas klart. Bollen ligger på straffpunkten, och någon ska slå den. Svårare borde det inte vara. Så har man gjort många gånger tidigare, när matcher av olika anledningar fått brytas, oftast på grund av väder eller strömavbrott.

I veckan kommer fokus vara på G8-mötet i Tyskland. Hundratals miljoner har satsats på säkerheten för att förhindra våld från demonstranter. Den fria rörligheten är tillfälligt begränsad, och aktivister från hela Europa väntas protestera. Och en del väntas bråka.

Huliganerna får aldrig vinna. Inte på fotbollsplanen, och inte i demonstrationstågen. Att stävja våld i alla dess former, är mänsklighetens verkliga ödesfråga. Spela klart matchen.

fredag, juni 01, 2007

Rökfria dagen

Det svenska rökförbudet på krogen, firar idag sin tvåårsdag. Dagen till ära tar även Finland samma steg, även om deras restuaranger kommer få lov att söka dispens för vissa undantag.

Som rökare var jag sommaren 2005 inte överentusiastisk. Argument stöttes och blöttes, de flesta var nog i ärlighetens namn inte de starkaste (det är ju en speciell krogkultur) medan det faktiskt finns poänger i vissa förda resonemang.

Faktum är att det på senare år är fler tjejer än killar som röker. Hade det varit tvärtom, tror jag inte att ett rökförbud kommit till. Det kanske inte är ett argument, men väl en aspekt att beakta.

Själv närmar jag mig 100 rökfria dagar (92 idag). Det känns ungefär som när jag rökte. Inget särskilt, alltså.