lördag, oktober 28, 2006

9 poängs avdrag

Den italienska fotbollsklubben Juventus, som degraderades till andradivisionen Serie B för att ha påverkat vilka domare som dömde deras matcher, får ett betydligt lägre poängavdrag än vad som tidigare utdömts. Istället för föreslagna 17 minuspoäng, får man -9. Det handlar sannolikt om skillnaden mellan att ta sig tillbaka till Seria A denna säsongen, eller att stanna kvar i B.

Den andra storklubben som var inblandad, Milan, har i praktiken klarat sig helskinnad från skandalen. De spelar i Champions Leaugue, den största Europacupen, och fick 8 poäng avdrag. Det innebär att de har stor chans att ta hem ligatiteln i år.

Den italienska fotbollen luktar inte lite illa. President Silvio Berlusconi, som varit åtalad för en rad mut- och korruptionsskandaler, äger Milan. Han äger också de stora TV- och tidningsbolagen i landet. Frågan om hur fotbollsklubbarna agerat, och vilka straff de får, är således inte bara en fotbollsfråga. Det handlar om frågor som förtroende, öppenhet och demokrati. Eller snarare bristen på dem, i ett av EU:s största länder.

Inga kommentarer: