torsdag, oktober 26, 2006

DN:s debattörer har rätt

Igår skrev Anders Björck, landshövding i Uppsala län och tidigare försvarsminister (m), att det borde folkomröstas i frågan kring den framtida regionsindelningen av Sverige. Självklart har han rätt. Sådana stora frågor bör folket ta beslut om, särskilt dsom ingenting kring sådana frågor varot aktuella i valröreslen. Att som en bekant till mig sa, "sådana frågor intresserar inte folk", är inte relevant. Det ska vara upp till de som vill att ta ställning. Val med högt valdeltagande är inte per definition mer demokratiska än val med lågt deltagande.

Idag skriver chefen för Folkhälsoinstitutet, Sarah Wamala, om en undersökning myndigheten gjort. Den visar hur otrygga Sveriges kvinnor är i jämförelse med den manliga delen av befolkningen.

"Det är 65 procent större risk för att kvinnor har svårt att få pengarna att räcka till i det dagliga livet och 33 procent mer sannolikt att de haft erfarenhet av ekonomisk kris. Kvinnor känner också större otrygghet. De är sju gånger mer benägna att avstå från att gå ut ensamma och är mycket mer oroliga att förlora arbetet inom det närmaste året. Sverige betraktas som det tryggaste landet på jorden men detta verkar mer gälla för män än kvinnor."

Hon avslutar artikeln med:
"Arbetet kring jämställdheten måste ta hänsyn till trygghet och goda ekonomiska förutsättningar på lika villkor för kvinnor och män. Det finns anledning att konstatera att könsskillnader i ekonomiska förutsättningar och trygghet bidrar till det stora ohälsotalet hos kvinnor som syns i den svenska statistiken."

Det är skrämmande. Men bara att hålla med Wamala.

Inga kommentarer: