onsdag, februari 14, 2007

Forskarrön om rökning

Det finns inga belägg för att det finns några hälsovinster att göra genom att dra ner på sitt rökande, om man inte slutar helt.

Detta fanns att läsa i dagens Sydsvenskan.

Forskarna var extra säkra på sina rön, eftersom inte tobaksindustrin gått i taket och pekat på än det ena än det andra, som dom brukar göra när rapporter som inte gagnar deras verksamhet kommer ut (och ja, det är ofta).

Så är det säkert. Men, det forskarna och tidningen säkerligen inte tänker på, men som är det första en inbiten rökare och ett tobaksbolag tänker på, är ju att även det omvända gäller.

Om man bara röker litegrann, kan man lika gärna röka mer, utan att göra några hälsoförluster.

3 kommentarer:

Lage Rahm sa...

Fast nu blandar du ihop korten litegrann. Att det inte finns några säkra belägg för någonting innebär ju inte att man kan säga att det inte är så. Det innebär att man inte vet.

Dessutom kan man definitivt inte bara vända på resonemang:

Jämför:
A = att dra ner på rökning utan att sluta helt
B = i dagsläget bevisade hälsoeffekter
C = att öka på sin rökning från en måttlig nivå
Att A inte medför B betyder inte att inte C medför motsatsen till B eftersom det inte vad du visat finns ett bevisat linjärt motsattssamband mellan A och B.

Rasmus Ling sa...

Nånting måste de ju ha jämfört A med när de gjorde studien. Och att jämföra med "normal konsumtion" är ju såklart svårt.

De pekade på två möjliga felkällor, varav jag glömt den ena, men många kan ha en tendens att överdriva sin neddragning, vilket ju skulle rubba resultatet.

Anonym sa...

Rapport från ett rökstopp

Nu har jag varit rökfri i två månader. HURRA vad jag är bra. Nu kan jag också konstatera att en stor del av antirökpropagandan var lögn. Här är ett axplock av allt gott som skulle vederfaras mig bara jag slutade röka.

Efter 20 minuter går blodtryck och puls ner till normal nivå och blodkärlen vidgas. Temperaturen ökar i händer och fötter.
Icke. Jag fryser fortfarande om fötterna efter 2 månader. Händerna fryser jag inte om, men det gjorde jag inte före rökstoppet heller.

Efter åtta timmar minskar koldioxiden i blodet och syrehalten blir normal.
Kanske det, men inget som jag har märkt.

Efter två dygn börjar nervtrådarna sin återväxt och smak- och luktsinnet blir som vanligt igen
Efter två månader är luktsinnet SÄMRE än när jag rökte. Jag känner inte att mjölken är sur när jag luktar på den, men den smakade skit.

Efter två veckor till tre månader förbättras blodcirkulationen och lungkapaciteten så mycket att det känns lättare att promenera. Konditionen ökar med 15 procent. Huden får tillbaka en friskare färg.
Efter två månader har konditionen MINSKAT. Jag får anstränga mig betydligt för att hinna till bussen på 20 min, När jag rökte gick jag utan ansträngning på 17 min.
Enligt anhöriga har min hudfärg inte ändrats.

Efter en till elva månader börjar nästäppa, hosta och andningssvårigheter som beror på rökningen försvinna. Flimmerhåren nybildas i lungorna, vilket rensar dem och därmed minskar risken för infektion. Kroppens energi ökar och man blir mindre trött. Många sover bättre än tidigare.
Rökhostan försvann omgående när jag slutade röka, men i stället måste jag hela tiden harkla mig för att få upp slem som bildas, detta har nu hållit på i två månader.

Nästäppa har jag aldrig lidit av utom vid förkylningar, men nu är det ofta trögt att andas i näsan när jag ligger ner, vilket för med sig att jag ofta vaknar och är alldeles torr i munnen.

Kroppens energi ????? Vad är det? Mäts den i Kwh eller J. Är den lagrad kemiskt eller är det lägesenergin som har ökat ? Kanske måste man ta till Einsteins relativitetsteori för att förstå det hela. Eftersom jag har gått upp 12 kg sedan jag slutade röka och E=mc2 får vi följande uträkning.
E(J)=12 kg * 299 792 458 m/s ^2 = 1078506214484181168 J = 299585060000 Kwh ~ 300 Twh.

Efter en sådan uträkning blir man minsann inte mindre trött.

De här 12 kilona har också fört med sig att jag inte längre kan böja mig ner till golvet. Om jag tappar något är det bara att låta det ligga och köpa nytt. Om det ska fortsätta på det här viset med en viktökning på 6 kg per månad måste jag snart börja röka igen annars kommer benpiporna att gå genom fotsulorna.

Jag har alltså kommit fram till att antirökmaffian kör med falsk marknadsföring.
Det är vetenskapligt bevisat att man blir friskare om man slutar röka, säger besserwissrarna.

Bah säger jag. Bevisen består av diverse statistik. Med statistik kan man bevisa vad som helst. Så här t.ex.

År Rökare Sjukfrånv
1998 19,1 % 3,7 %
2000 18,9 % 4,9 %
2002 17,7 % 5,5 %

Denna statistik visar ju klart och tydligt att sjukfrånvaron ÖKAR om man slutar röka.