måndag, februari 19, 2007

Öl, vin och sprit

Den nya diskussionen kring alkoholskatter är tragikomisk.

Förra gången, för 1,5 år sedan, hävdade utredaren från Helsingborg, Kent Härstedt (s), att spritskatten "måste sänkas med omkring 40 procent". Vilket man naturligtvis kan diskutera, men man måste varken sänka den, bevara den, eller höja den. Man får tycka olika.

Nåväl, argumentet var att sprit 1) förs in i landet lagligt via skyhöga kvoter från andra EU-länder 2) smugglas 3) hembränns, och att fler skulle köpa systemsprit om det var billigare. Öl- och vinskatten skulle däremot inte höjas. Vilket var lite konstigt, därför att man alltid annars föredrar att folk dricker det, istället för sprit.

Nu "måste" öl- och vinskatten sänkas, hävdar den moderate skatteutskottsordföranden Lennart Hedqvist. Det ska kompenseras genom en höjning av, just det, spritskatten.

Jag har tidigare bloggat om höger och vänster, samt hänvisat till ett citat som rörde detsamma- men nu börjar bilden klarna.

Att vara höger är att vara för sänkt öl- och vinskatt, att vara vänster är att vara för sänkt spritskatt. Dags att lansera begreppet ölhävarhöger?

Inga kommentarer: