lördag, mars 08, 2008

Sahlin nedvärderar jämställdhet

Mona Sahlin tycker att Moderaternas förslag, att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna, är löjligt. Just det. Inte dåligt, eller fel. Utan löjligt. "Vilken skillnad gör det om en mamma och pappa som lever tillsammans får två avier, istället för en?", frågor hon journalisten retoriskt.

Ja, Mona. Det här att nedvärdera jämställdhetsfrågor som obetydliga och/eller symboliska är ju klassiskt. Kvinnor behövde ingen rösträtt, de skulle ju ändå rösta som sina män. Kvinnor behöver inget tillträde till arbetsmarknaden, de blir ju försörjda av sina män. Att kvinnor har lägre lön har inget med diskriminering att göra, eller några strukturella orsaker, det handlar om enskilda kvinnors egna val. Och det spelar väl ingen roll om hemarbetet delas exakt lika? Huvudsaken alla är hyfsat nöjda.

Att Mona Sahlin kommer med utlåtandet löjligt känns särskilt tråkigt. Hon, som en av de mest hängivna för att slopa partnerskapslagen, och istället införa en könsneutral äktenskapsbalk. Många menar att det är en löjligt symbolfråga. Och visst, givetvis är det också en symbolfråga. Men löjlig? Nej, det tycker inte jag, och det hoppas jag inte mona Sahlin tycker heller.

Skärpning, Sahlin. Sluta nedvärdera jämställdhet, även om den kommer från (m).

Glad 8 mars, förresten.

8 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Jag tycker mest M-förslaget låter väldigt opraktiskt. Jag håller med om att det är märkligt att bidraget går till mammans konto automatiskt, men nog borde man kunna enas om en mottagare bland vårdnadshavarna?

Rasmus Ling sa...

Jag tycker man ska kunna enas om en mottagare. Men om ingen överenskommelse gjorts och anmälts till f-kassan, så borde lika belopp utgå till vårnadshavare, tycker jag.

Elin Frid sa...

Låt mig påminna om att det finns många liberala feminister som inte anser att man behöver kvotera allt, men ändå anser jämställdhet viktigt.

Johan sa...

alltså - jag kanske minns helt fel. men försökte inte vi och sossarna driva igenom det här back in 2005 nånting men fälldes av borgare plus vänsterpartister?

Rasmus Ling sa...

Elin: Det handlar inte om kvotering, det handlar om att man ska få ett bidrag för omkostnader man har för sitt barn. Då bör utgångspunkten vara att alla som har barn får det.

Johan: Nej. 2005 ändrades reglerna så möjligheten finns att dela på bidraget, föräldrarna emellan. Tror de borgerliga var med på det, men knappast vänstern.

Elin Frid sa...

Rasmus: Det jag menar är att det finns människor som inte anser att man behöver dela 50/50 på allt, men ändå gillar jämställdhet. Mona Sahlin kanske är en av dem?

Rasmus Ling sa...

Elin: Grejen är ju att Mona Sahlin inte är en av dem. Hon vill tex dela föräldraförsäkringen 50/50. Då blir det en logisk kullerbytta.

Elin Frid sa...

Rasmus: Aha! :P Ja, konsekvens har tyvärr aldrig varit en av topp-politikers främsta egenskaper. Men å andra sidan verkar inte andra se egenvärdet i konsekvensen som jag ofta åberopar. Motargumenten brukar vara i stil med "Det går inte att jämföra det ena med det andra". Lever Mona enbart som hon lär? ;)