onsdag, april 19, 2006

Inte igen...

Ordkriget mellan USA och Iran trappas upp. "Om inte frågan kan lösas med diplomati så blir det konfrontation", står det enligt Aftonbladet på vita husets National Security Strategy.

Utrikespolitik är svårt. Det finns så många perspektiv, så många infallsvinklar, och så många intressen, att man varken vet ut eller in.

Men vad vet jag? Jag vet att jag tycker att våld är dåligt, dels av sig själv, och dels för att det så gott som aldrig löser några problem. Efter irakinvasionen har 300.000 irakier dött. Det är inte bättre än under Saddam-tiden.

Det kanske största problemet är att det finns för mycket vapen i världen. Kärnvapen är de farligaste. Ingen ska ha dom. Inte Iran. Inte Pakistan eller Indien. Inte Israel eller Frankrike. Och inte USA. Det är alldeles för farliga.

"Risken (för krig, min anm) ökar ju när Iran är omedgörligt. De struntar i FN:s beslut och gör istället tvärtom", säger Jan Hallengren, försvarsexpert på Försvarshögskolan. Problemet är att samma sak skulle kunna sägas om USA!

Inga kommentarer: