torsdag, april 20, 2006

Satsa på den fungerande vården!

Vården för spelmissbrukare verkar fungera rätt så bra. Det är kanon. 75% av de som vårdas kan gå tillbaka till sitt arbete efter behandling, vilket är ett mycket bättre resultat än för narkotikabehandling. Problemet, och det är inte en petitess, är att det endast finns 30 (!) platser, och då har landet ca 125.000 som har problem med spelande. Staten satsar 29 miljoner på vård av spelmissbruk. Låter det mycket? Staten tjänade förra året 4.000 miljoner på folkets spelande. Och då spelar många på privata spelbolag på Internet också.

Ett stort problem är att Svenska Spel (staten) inte har nån självdistans. Dom hävdar (jag tror faktiskt att dom tror på det själva) att dom ägnar sig åt etiskt spel. Men deras marknadsföring är lika hård som någon annans. Det är schysst att få in lite extra inkomster, det finns många hål att fylla i budgeten. Men det får inte ske på vilka villkor som helst. Och betydligt mer måste satsas på att förebygga, och vårda, spelmissbruk. (Uppgifter från www.svt.se/text)

Var fjärde svensk tror mer på skapelseberättelsen än på Charles Darwins evolutiuonsteori. Man är fri att tycka och tro som man vill. Mitt tycke är att det är alltför många.

Inga kommentarer: