måndag, april 16, 2007

Lite om vårbudgeten

Regeringen presenterar idag statsbudgeten för 2008. Jag har inte gått igenom de hundratals sidorna, men jag tänkte börja med att lyfta fram de positiva saker som jag hittills sett:

* Miljöbilspremie införs. Alliansens enda vallöfte som handlade om klimat är nu genomfört. Ett litet steg är ändå ett steg, men visst stämmer det när Maria Wtterstrand fastslår att det för miljön är fyra förlorade år.

* Trafikförsäkringen blir dyrare

* Trängselskatten återinförs. Tyvärr går regeringen emot väljarna, och kommer satsa inkomsterna på vägar, istället för på kollektivtrafik.


En rolig (jo, lite) detalj är att regeringen är orade över bristen på arbetskraft. Så det kan svänga på 7 månader. Och var tog de 1,5 miljoner människorna vägen? Allan Widman upprepade åtskilliga gånger att arbetslösheten hade passerat 22 procent!

Men vad saknas då?

* Studenternas ekonomi, som alla i alliansen utom moderaterna lyfte fram i valrörelsen. Inte ens en höjning av fribeloppet, som kostar gratis i princip, genomförs.

* Den så kallade klimatmiljarden, som Alliansen kom överens om, saknas.

* Man fortsätter sin icke-satsning på de fattigaste pensionärerna. Tänk om folk visste att De Gröna är de som satsar mest på den gruppen. Även de pensionärer som har normalpension, får de relativt sett sämre, i och med att jobbavdraget bara ges till arbetande människor.

Och det som är mest fel:

Fastighetsskatten. Jag gillar att den görs om, intäkten kan gott gå till kommunen, men varför varför "kommunal avgift" på max 4500 per år? Varför begränsa kommunernas uttag av denna avgift?

Skriv om grundlagen, utvidga kommuneras möjlighet att ta ut betydligt fler skatter. Väljarna har faktiskt möjlighet att rösta bort även lokalpolitiker.

Inga kommentarer: