tisdag, april 10, 2007

Så lätt kan du...

Metro skriver idag om hur "lätt det är att bli sjukskriven". Journalisten Arne Wirén skriver om hur han efter att jobbat en natt går till sin läkare, som han får övertag över, och därigenom kan bestämma hur länge han vill vara sjukskriven.

Vi får väl utgå från att Metro kommer fortsätta på temat. Vem vill inte veta hur lätt man kan begå andra brott utan att åka fast, exempelvis

* göra inbrott i en bil

* stjäla en cykel

* slå ner och råna någon

* snatta i en affär

* hota någon


Detta skulle naturligtvis aldrig hända. Men Metros avsikt är naturligtvis inte att uppmana folk att sjukskriva sig. Man vill däremot att folk ska, vad man tycker, låta bli att sjuksriva sig om man inte är "sjuk på riktigt". Det visar inte minst meningen "Jag tycks ha spelat rollen som sjuk ganska bra. Undrar hur många fler som har gjort samma sak."

Problemet är ju att om Wirén haft de besvären han faktiskt hävdar att han har (sömnbrist, ont i mellangärdet och huvet, tics, stress, mobbing), kan han knappast sköta det arbete han hävdar att han har (journalist på en motortidning). Läkaren har också rätt, som påpekar att "Det hjälper inte situationen egentligen, men du får i alla fall ett andrum."

Det borde absolut finnas andra sätt att hjälpa människor som inte trivs på sitt jobb, än att sjukskriva dom. Men att skylla på läkarna eller arbetstagarna, känns väldigt orättvist av Metro.

1 kommentar:

Anneli sa...

är det lite som att inte göra inbrott i en bil om man inte behöver en ny stereo?