lördag, april 21, 2007

Därför De Gröna, partistyrelsen

Jag har tidigare skrivit om varför Miljöpartiet borde byta namn till De Gröna. Tre motioner till miljöpartiets kongress tar också upp frågan om namnbyte.

Partistyrelsen yrkar som väntat avslag till namnbytesmotionerna. Lika väntat är att man motiverar sitt beslut på ett dåligt sätt.

Dels tar man upp att frågan redan behandlats på en kongress, nämligen 2003. Vad man inte skriver är att detta beslut togs klockan 8 på lördagsmorgonen, efter kongressfesten för övrigt, och att plenum inte var fullsatt, om jag uttrycker mig diplomatiskt.

Vidare skriver partistyrelsen

Ett namnbyte bör vara en del av en större strategi för att ge partiet ett helt nytt utseende. Om partiet idag uppfattas som ett enfrågeparti tror inte PS att det ändras bara genom ett namnbyte, istället bör vi lägga mer möda på att få ut vår politik på andra områden än miljö.

Partistyrelsen har förvisso rätt i att namnbytet i sig självt inte innebär något. Men att man skriver "istället" ska vi föra ut en bredare pol itk förstår jag inte. Varför skulle det vara en motsättning, antingen eller? Vi kan givetvis både byta namn och få ut vår politik på fler områden. Och ett namnbyte skadar såklart inte de ambitionerna, om nu dessa finns förstås.

Men problemet kanske är att partistyrelsen inte vill att miljöpartiet ska uppfattas som något annat än ett enfrågeparti?

Inga kommentarer: