tisdag, april 10, 2007

Rättegång och Alliansspricka

Idag börjar rättegången mot folkpartisterna för dataintrånget mot socialdemokraterna. Per Jodenius, den "24-åriga yngling" som loggade in på sapnet ungefär 130 gånger, lovar action.

Det ska bli intressant att se hur det går.

Jag kommer ihåg att jag förut läste om någon som tyckte historien blivit uppförstorad, som visade statistik på hur många som åtalats för dataintrång, hur få av dessa som blivit fällda, och hur låga straffen generellt sett är för brotten. Och att det därför blivit en nyhetsanka.

Det resonemanget håller inte. Det är inte i första hand det juridiska som är det allvarligaste i spionskandalen. Det är det moraliska. Folkpartiet har, precis som Lena Mellin skriver, skadat alla partier. Eller demokratin, som man populärt brukar säga.

Lars Leijonborgs gamla DN-artikel "S moral inte lägre än vår" är åtminstone aktuellare än nånsin, om det inte varit för att flera av exemplen gott kunde bytas ut till folkpartistiska eller andra borgerliga:

Alltid time out vid åtal (Lex Tobias Billström, som stod åtalad för licensskolk, utan att ta time-out)

Extrem försiktighet med sådant som kan vara muta (Lex Carl Bildt, som fått diverse aktier och optionsprogram i olika företagskoncerener Sverige för politik gentemot)

Begränsning av privata sidoengagemang (Lex Carl Bildt II)

Stoppa mångsyssleriet (Lex Eskil Erlandsson, som är ordförande för Svenska Avelsförbundet, samtidigt som han är jordbruksdepartementets chef, som Avelsförbundet lyder under)

Nej till falska avsändare (Lex Folkpartiet, som snott hemliga uppgifter genom att logga in med falskt namn)

Nej till att blanda ihop partifinansiering och regeringsutövande (Lex Tobias Billström II, som skickat partiutskick till malmömoderaternas medlemmar som malmöordförande från regeringskansliets bekostnad )

Och bäst är väl ändå citatet "dessa regler kommer folkpartiets förtroendevalda att följa om vi får förtroende att vara med och leda landet efter valet i höst."

Det är tydligt att vi har hittat en spricka i Alliansen.

Inga kommentarer: