lördag, augusti 25, 2007

Danska val

Danmark är ett lite lustigt land. Det spekulerades kraftigt huruvida statsminister Anders Fogh Rasmussen i tisdags skulle utlysa val i höst, vilket han inte gjorde. Däremot la han fram ett skatteminskningspaket, vilket kommer göra att ännu fler svenskar kommer söka sig till den danska arbetsmarknaden.

I Danmark låter man sällan den politiska mandatperioden gå sin fulla period, utan nyval brukar lysas ut med jämna mellanrum. Till skillnad från i Sverige, där det endast används någon enstaka gång.

Jag ser för- och nackdelar. Den främsta nackdelen är att det lätt blir rörigt och kaotiskt, och att politiken kan upplevas som än tjafsigare, om man exempelvis inte är överens om när val ska hållas. Men det finns också en fördel. Om man nu gör ett tankeexperiment:

Den borgerliga alliansen gick till val på lägre inkomstskatter genom ett jobbavdrag, slopad fastighetsskatt, fler betygssteg i skolan och några saker till. Säg att man skulle kunna infria alla sina vallöften inom två år, alltså halva mandatperioden. Vad ska man då göra resten av tiden fram till nästa val? Rulla tummarna?

Alternativet är ju att man börjar genomföra saker som står i respektive partis program. Det skulle kunna handla om att slopa Sveriges Television, införa euro, gå med i NATO, sälja ut fler statliga företag, och andra mer eller mindre klassiska högerfrågor.

Och visst, folket har valt dom. Men nånstans måste ändå en gräns gå för vilket mandat en val regering har, utan att be om nytt förtroende.

Jag tycker det finns tillfällen då det vore bra om regeringen utlyste nyval även i Sverige, för att be folket om mandat innan reformer ska fattas beslut om som inte diskuterats i föregående valrörelse. Givetvis måste det vara frågor av dignitet. Och det är inget som bör missbrukas, Danmark är inte så sjovt som man kan tro alla gånger.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Rasmus, hoppas allt är bra med dig. Jag har haft sommarlov från bloggandet men nu är den uppe igen. Jag var förresten i Danmark bara för några dagar den, skatteminskningspaketet har skapat en massiv diskussion om prioriteringar och ekonomisk balans, synd att svenska medier förminskar debatten till "Danmark sänker skatterna, typ".

Sköt om dig //b

Rasmus Ling sa...

Hej hej! Har du några bra länkar som beskriver det danska paketet?