lördag, augusti 18, 2007

Hur promota damfotboll

Kikade lite på matchen mellan Umeå och LDB Malmö idag, TV4 visade den. Tyvärr vann Umeå och har nu trygga 7 poäng ner till Malmö.

Damfotboll alltså. Denna företeelse som likt curlinglandslaget under vinter-OS, emellanåt blir oerhört populär, fast då i samband med EM eller VM. Detta naturligtvis beroende på att det svenska damlandslaget tillhör världens 3-4 bästa lag.

Och visst är dessa arrangemang kanonbra, för oss som gillar fotboll. Det är spänning och bra spel. Vilket inte alltid kan sägas om spelat i damallsvenskan. Umeå vinner nästan alltid och resultat som 7-0 är inte ovanliga.

Sådant jämnar antagligen ut sig om man ger det lite tid. Damallsvenskan har trots allt inte funnits längre än från början av 90-talet. Likaså lär ju spelet utvecklas med tiden. Men ett par saker tror jag man skulle kunna göra för att påskynda trenden. Nämligen, anpassa spelet efter aktöterna, istället för tvärtom.

Man skulle kunna ha något mindre och något lättare fotbollar. Kvinnor är generellt mindre än män, och har mindre muskelmassa. Att använda en boll gjord för större människor funkar, men spelet blir lidande, alldeles i onödan.

På samma sätt borde man fundera över om planen borde vara lite mindre. Slutligen kan man också fundera över att använda något mindre målburar.

Friidrotten har för länge sedan kommit på det här. Exempelvis är häckarna lägre i damernas lopp än herrarnas, i kula för damer så är tyngden lättare, och i mångkamp så är det färre grenar. Detta har inte gjort damidrotten mindre populär, utan tvärtom betydligt intressantare.

Skönt nog så är det inom kort både friidrotts-VM och VM i damfotboll. Ännu lyckligare kommer det sammanfalla med 11 dagars total ledighet för min del.

3 kommentarer:

Nisse sa...

Jag håller absolut med om att sporter skulle tjäna på att anpassas efter sina potentiella utövare, och det gäller i långt större utsträckning än fallet med fotboll och kön. Ett stort problem inom idrotten är att organisatörerna är inkompetenta och regelverken för statiska. Jag borde skriva ett blogginlägg om detta någon gång.

Dock skulle jag vilja tillägga att "dam-VM i fotboll" låter mer korrekt, såväl semantiskt som politiskt, jämfört med "VM i damfotboll".

Rasmus Ling sa...

Om mina ändringar skulle gå igenom, så skulle man iallafall få prata om "damfotboll", eftersom reglerna skulle vara annorlunda?

Nisse sa...

Nja. För att jämföra med ditt andra exempel så kan jag inte minnas att jag någonsin har hört talas om "damfriidrott". Jag skulle nog förorda att man begränsar användandet av ordet "damfotboll" till de fall där det är nödvändigt att göra distinktionen från herrarnas spel.

Har faktiskt redan flumbloggat om ämnet en gång.