tisdag, maj 15, 2007

Malmös rödgröna budget

När en parlamentarisk majoritet lägger fram en budget, så har även oppositionen ett stort ansvar. Är den tyst, kan det bero på att den är överens om huvuddragen i budgeten, eller att oppositionen är inkompetent. Är oppositionen kritisk, kan den egentligen vara överens om huvuddragen, men anse sig behöva göra sitt jobb, som just opposition. Självfallet kan den även kritisera, och ha en helt egen linje.

Majoriteten i Malmö har lagt fram sin första gemensamma budget, Sydsvenskan skrev om det igår.

Det finns många bra satsningar i budgeten. Jag gillar särskilt satsningarna på fler cykelstråk och missbruksvård. Att skolan får mer pengar är givetvis viktigt (det var också det jag oftast tryckte på att vi ville i skolfrågan i valrörelsen, så det känns bra).

Oppositionsledaren Anja Sonesson (m) väljer i City att kritisera två satsningar. Det första är att en kommunal bostadsförmedling inrättas, istället för att bygga fler lägenheter. Jag kan berätta för Anja, att det två kostar olika mycket. Bostadsbyggande är dyrare, om man säger så.

Det andra som kritiseras, är att arbetslösas barn ska få rätt att gå på dagis 30 timmar i veckan. Vilket även ur hennes perspektiv borde vara en god satsning. Gillar man arbetslinjen, så ska väl arbetslösa kunna söka jobb, och koncentrera sig på det.

Men ingen vill sänka skatten... Lite konstigt är det allt.

Och, Sydsvenskan kallade det treklöverns budget. Ingen vänsterkartellens!

Inga kommentarer: