söndag, maj 27, 2007

Rotelansvar och nämndsordförande

Jag tycker inte det är konstigt att socialdemokraterna i fritidsnämnden avgår. Möjligen är oppositionens kommentar oväntad, jag tror säkert socialdemokraterna som är ett så stort parti kan få fram kompetent folk, som John Roslund (m) sa.

Jag är inte heller överraskad att den avgångna ordföranden Lynn Ljungberg samtidigt sitter kvar som kommunalråd. Men kommentaren från kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu förbryllar mig:

Det är unikt att man sitter som ordförande i en nämnd som man även har rotelansvar för

Vilket inte är sant.

Sanningen är istället både Agneta Eriksson (utbildningsnämnden) och Anders Rubin (stadsbyggnadsnämnden) är ordförande i de nämnder de har rotelansvar för, förutom tidigare nämnda Ljungberg. Övriga kommunalråd med rotelansvar är endast Kent Andersson och Birgitta Nilsson.

Däremot borde det inte vara så. Och förhoppningsvis kan (s) i Malmö lära sig av detta.

2 kommentarer:

Anna sa...

Icke att förglömma att Birgitta Nilsson är ordförande i Folkhälso-, vård- och omsorgsberedningen (beredning under kommunstyrelsen). Men Ilmar kanske pratade om att det är unikt i andra städer? ;-D

Joakim Larsson sa...

Det är inte unikt i andra städer. I Göteborg är det helt naturligt och begränsar hur många facknämder vi kan ha ordförandeposten i. I Göteborg så är man ordf i sitt rotelansvar.

Jag tycker det låter vetigt, men jag är helt öppen för att du utvecklar varför det skulle vara dåligt så jag lär mig.