tisdag, januari 01, 2008

Dags att slopa EU-utträdet

Som jag tidigare skrivit så anser jag att EU-politiken är central för De Gröna kommande år, eftersom det snart är val till EU-parlamentet.


I en intervju i DN så säger den föreslagna manliga språkrörskandidaten Jakop Dalunde visserligen att EU-utträde inte är något han anser att Grön Ungdom bör driva under kommande mandatperiod, men anser likväl att Sverige på sikt bör lämna unionen. Emellertid så konstaterar Dalunde att "Nu är vi med i EU och då gäller det att göra något konstruktivt av medlemskapet".

Konstruktivitet är ju alltid bra. Ännu bättre hade varit om De Gröna kunnat släppa utträdet helt och hållet, för att istället samla energi för att skapa det Europa vi vill ha. Varför tycka att vi ska gå ur EU om vi inte ska kämpa för det? Att miljöpartiet på sikt vill ersätta EU med något som ger större självständighet är ju sant, men lika sant är ju att vi omedelbart vill göra EU grönt. Och varför skulle vi i så fall gå ur, om det blir av?

Det ska bli spännande att läsa om kandidaternas europavisioner. Den som vill släppa utträdeskravet kommer att ligga bra till för att få min röst.

4 kommentarer:

Tomas sa...

"Den som vill släppa utträdeskravet kommer att ligga bra till för att få min röst."

Varför det? Anser du att språkrören ska driva sina egna politiska linjer?

Rasmus Ling sa...

Jag anser att språkrör ska ha möjlighet att arbeta för att ändra miljöpartiets politik, precis som alla andra medlemmar. Givetvis är dock deras påverkansmöjlighet större. Något om egna linjer utåt har jag inte skrivit.

Anonym sa...

Ang uttradesfragan, sa fragade journalisten rakt utt "Anser du att Sverige bor lamna EU?". Da svarade jag enligt partilinjen.

Och som jag ser det sa hade jag inte kunnat gora annorlunda, jag tycker inte det finns utrymme for en egen linje utat i media. Varken som foreslaget eller valt sprakror.

En egen linje i en sadan karnfraga bor enligt mig drivas forst pa ram, foljt av kongress.

Det jag dock kan saga, och kommer skriva pa blaggen sa fort jag kommer hem, ar att jag skulle vilja verka for att "kravet" pa uttrade tonas ned. Jag tycker vi borde ha en mer konstruktiv image.

Christian Valtersson sa...

Instämmer till fullo.