måndag, januari 14, 2008

EU-kommissionen

Johan skriver om vem som blir nästa EU-kommissionär från Sverige. Och jo, jag håller väl med honom, det lär väl bli Bildt, om han inte får ett ännu bättre jobb innan dess. Annars blir det någon annan gammelmoderat. För visst är väl Christopher Fjellner lite väl ung fortfarande?

Men det intressanta i sammanhanget är inte vilken person som kan komma att ersätta Margot Wallström. Det intressanta är vilken absurd församling EU-kommissionen är.

Varje medlemsland får utse en kommissionär var, och det är varje lands regering som utser denna, på 5 år. Dessa utses samtidigt, efter valet till EU-parlamentet. EU-kommissionärerna ska dock arbeta "opolitiskt", och inte se till sitt eget medlemslands egenintresse, utan verka för en bra politik för EU "i stort", se till helheten. Hur man nu gör det?

Till kommissionens uppgifter hör sedan att både initiera politik, samt en del lagstiftande makt (det är fruktansvärt svårt att ha koll på exakt VAD för lagstiftningsmakt kommissionen har, och tillsammans med vem). Vilket de flesta skulle tycka är högst politiska uppgifter. Men som sagt, de sitter på "opolitiska" mandat.

Ibland har det föreslagits att det ska bli ännu sämre, att varje medlemsland inte ska få skicka en kommissionär alls.

En god början vore att åtminstone erkänna att uppdraget är politiskt. Att sedan antingen tydliggöra vad de egentligen ska syssla med, eller lägga ner organet helt, är nästa steg.

1 kommentar:

Anonym sa...

tjena malmökillen, viär två 10 åringar som undrar vad initiera betyder, varför andvänder du så svåra ord? tänk på att 10 åringar faktiskt också kan vara intresserade av politik men att vi inte kan så mkt svåra ord!!! :( dåligt!!!