onsdag, januari 23, 2008

Lite inför Grön Ungdoms riksårsmöte

Som Johan skriver så har Grön Ungdoms motioner inför riksårsmötet nu lagts ut på det interna communityt. Och där finns både stort och smått, guldkorn och lite gråsten.

Vad sägs om Grön Ungdom Gävles förslag att inrätta ett ransoneringssystem med kuponger för att få köpa kött? Man tänker sig, uppfattar jag det som, ett system liknande EU:s med utsläppshandel. En stor köttkonsument ska köpa köttkuponger av andra som inte äter lika mycket kött, och därmed ska den totala konsumtionen minska.

Puckat, säger jag. Ransoneringsmatoder ska inte användas annat än vid verkligt akuta fall, som krigstider. Att inrätta ytterliggare en dyr bårykrati i det här landet skulle varken göra mig, den skattebetalande veganen, eller någon gris gladare.

Grön Ungdom Gävle vill även i en annan motion "Förbjuda det kommerssiella inrikesflyget".
Jag har väldigt svårt att förstå varför "kommerssiella" behövde stå med. Det är ju så mycket mer effektivt att bara ta bort de statliga och kommunala subventionerna. Och då slipper man ett förbud. Flera smällar i en.

Det finns en motion som rör gammal skåpmat, i dubbel bemärkelse. Den gamla omdebatterade frågan huruvida maten som serveras på årsmötet/kongressen ska vara vegetarisk och ekologisk. Det känns onödigt att ta upp värdefull årsmötestid att diskutera det ännu en gång, tycker jag.

Jag själv är en av undertecknarna på tre motioner:

* Att Miljöpartiet ska byta namn till De Gröna
* Att Miljöpartiet ska avskaffa utträdeskravet ur EU
* Att Miljöpartiet ska ta fram ett förslag på hur ett grönt reformförsrag till EU ska se ut

Det finns fler intressanta motioner, jag ska försöka hinna med att kommetera dem alla innan årsmötet. Utom dom ointressanta föstås.

2 kommentarer:

Maria Ferm sa...

Jag tror också det finns effektivare sätt än ransonering om man vill minska köttkonsumtionen. Till exempel köttskatt (som kongressen tog ställning för förra året om jag inte minns fel).

Jag tycker också precis som du att flyget ska konkurreras ut, istället för att subventioneras som nu.

Ser verkligen fram emot en intensiv innan råm-bloggperiod nu :)

Elin Frid sa...

Hm, kommersiellt flyg bör förbjudas? Jag ser ingen anledning till att ett ideellt flyg skulle vara bättre, eller?

Däremot står jag klart bakom motionen om Miljöpartiets namnbyte!