torsdag, juni 21, 2007

DN-debatt

I dagens DN-debatt skrivs det om att regeringen måste ta krafttag mot arrangerade äktenskap.

Och i sak kan ju ingen vara emot. Vem tycker att någon ska ha rätt att tvinga någon att gifta sig med en annan person?

Tyvärr är det en större fråga som man duckar för.

När jag gick högstadiet så var det en rysk familj som skulle utvisas, och den 18-åriga sonen skulle skickas till Tjetjenien och göra rysk värnplikt. Efter många demonstrationer och olika turer, familjen gick under jorden, så fick familjen uppehållstillstånd. Sonen hade en svensk flickvän, och eftersom de planerade en framtid tillsammans så fick han lov att stanna.

Kruxet var, att om det skulle ta slut mellan dem, så skulle han skickas till Ryssland. Ett land han för övrigt inte sett på över tio år.

Samma sak för min syster, som med sin pojkvän på ambassaden skulle bevisa deras kärlek. Helt absurt, naturligtvis.

Men hur många är det som inte vågar satsa, eftersom insatsen är så hög? Ska man som 20-åring behöva veta och välja vem ska leva med resten av sitt liv?

Så borde det inte fungera. När ska någon skriva om det på DN-debatt?

För övrigt tycker jag att Marita Ulvskog är Sveriges mest patetiska politiker.

1 kommentar:

Evilin sa...

Jo visst, men det är ändå bra i Sverige att det inte krävs giftermål utan "bara" samboende, och dessutom kan man med uppehållstillstånd p.g.a. kärlek söka permanent uppehållstillstånd redan efter två år (till skillnad från 5 tror jag, för asylsökande) - och om det skulle ta slut får personen söka eget uppehållstillstånd. Och i Danis fall skulle han säkert få det; efter ett år och med jobb.
Men, det blir allt svårare att ta sig ifrån den fattiga världen till den rika. Man undrar vart det kommer leda...
Ryska familjen borde förresten naturligtvis fått permanent uppehållstillstånd av andra orsaker än killens flickvän. Sverige var ju redan deras hem, sedan 10 år tillbaka, det är en helt annan situation.