torsdag, juni 14, 2007

Skattesänkarhögern är här

De talades ingenting om det under budgetdebatten i kommunfullmäktige, men nu har Malmö fått en skattesänkarhöger. I grenen skattesänkningar är ju moderaterna som vanligt partipolitikens svar på Carolina Klüft (snabbast och högst på samma gång) , och vill sänka skatten med 50 öre. Kristdemokraterna nöjer sig med 25, medan folkpartiet inte vill sänka 2008, utan "på sikt".

Att de borgerliga partierna vill sänka skatten i Malmö är snarast ett friskhetstecken hos oppositionen. Jag håller inte med dem, men man måste medge att Malmö Stad har en ekonomisk situation som faktiskt möjliggör en skattesänkning.

Men tyvärr är inte heller moderaterna konsekventa. Tvärtom. Man vill införa ett så kallat "flyktingstopp". När Malmös situation förbättras vill vi att stoppet ska tas bort, säger Anja Sonesson, oppositionsråd (m).

Man måste faktiskt bestämma sig: Är situationen så gynnsam att man kan sänka skatten, då har man faktiskt också "råd" att låta människor bo där de vill. Och vill man inte det, så får man säga det rent ut. "Vi vill hellre sänka skatten än ha hit utlänningar". För det är vad det handlar om. Men isåfall behöver man inte ödsla tid på att debattera mot sverigedemokraterna.

En i sammanhanget liten, men ack så rolig sak, är att moderaterna lägger 20 miljoner kronor på ett nytt badhus i sitt budgetförslag.

20 miljoner? Det kommer inte bli ett badhus. Det kommer bli ett större badkar, möjligen. Ett nytt badhus kostar en halv miljard. Men ska man sänka skatten, får man slimma kostymen, som oppositionsrådet uttryckte det.

2 kommentarer:

Anna sa...

I budgetdebatten i KF? Vet du något som inte jag vet? Debatten är på tisdag... :-)

Väldigt bra iakttagelse som jag ska använda i debatten, antingen är läget bra nog att sänka skatten, eller så är det inte det....:-)

Rasmus Ling sa...

Jag tog fel, det handlade inte om en offentlig budgetdebatt, utan om vad oppositionen reagerade mot i media när majoriteten presenterade budgeten:

http://www.kvp.se/nyheter/1.680016

Däremot sa dom inget om det när Malmö Stads årsredovisning debatterades, fastän dom sa mycket annat.