tisdag, juni 26, 2007

Lägga ner CSN?

Centerpartiets partistyrelse fattade häromdagen ett spännande beslut: Man vill lägga ner myndigheten Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Den myndighet som har fordringar på 1,5 miljoner svenskar.

Onekligen skulle det innebära en konkurrenssituation, som inte finns idag. Tyvärr tror jag också att det skulle kunna innebära vissa nackdelar att lägga ner myndigheten.

Ett "problem" är ju att det såklart är omöjligt att veta vilken bank som kommer erbjuda det bästa lånet. Finns en så är den bäst. Men, den är ju också sämst.

En annan invändning är att om staten ändå ska kontrollera så att alla studenter har samma rätt till studielån, så blir det svårare (och kanske också dyrare) om lånen ligger ute på flera banker, i jämförelse med om det ligger på en enda myndighet. Detta är nog den invändning jag bäst kan köpa, av de jag hört hittills.

De andra allianspartierna har sagt nej till centerns förslag, men varit positiva till att slopa de monopol CSN har på studielån. Det tror jag är en jättebra linje, för jag tror verkligen att CSN behöver påtryckningar nånstans ifrån.

Jag tror att även Miljöpartiet De Gröna tagit ett principbeslut om att man vill luckra upp CSN:s monopol. Jag hoppas det iallafall.

2 kommentarer:

Anders Wallner sa...

"Vi vill att statens monopol på studielån avskaffas. Detta skulle öppna upp för alternativa lösningar som exempelvis räntefria lån."

(Gröna Studenters idéprogram)

Mikael sa...

Jag antar att det inte håller som argument att det är sexigt med statliga lån? precis som att betala skatt? Ah, however.

Låter jobbigt att vevladda mobben. Det finns soldrivna också (på etc.se). Låter mindre jobbigt, tycker jag ;-)