söndag, juni 03, 2007

Spela klart matchen

Danmark är bestörta, Spanien också. Och även om det är resultatet som räknas, så är det såklart väldigt tråkigt när sånt händer.

Åskådaren som sprang in på planen, vars namn ännu inte är offentliggjort, har släppts av polisen. Förhoppningsvis har polisen koll så att han inte utsätts för repressalier. Han hävdar att han druckit 15-18 öl innan matchen. Att så berusade supportrar släpps in, är givetvis helt fel. En sådan begränsning vore mer effektivt, än de stängsel som det pratas om ska sättas runt omkring Parken.

Det var rätt att bryta matchen. Men den borde spelas klart. Bollen ligger på straffpunkten, och någon ska slå den. Svårare borde det inte vara. Så har man gjort många gånger tidigare, när matcher av olika anledningar fått brytas, oftast på grund av väder eller strömavbrott.

I veckan kommer fokus vara på G8-mötet i Tyskland. Hundratals miljoner har satsats på säkerheten för att förhindra våld från demonstranter. Den fria rörligheten är tillfälligt begränsad, och aktivister från hela Europa väntas protestera. Och en del väntas bråka.

Huliganerna får aldrig vinna. Inte på fotbollsplanen, och inte i demonstrationstågen. Att stävja våld i alla dess former, är mänsklighetens verkliga ödesfråga. Spela klart matchen.

Inga kommentarer: