torsdag, juli 19, 2007

Alkoholpolitiken- en regional fråga

Gårdagens politiska nyhet kanske det flesta har hört förut? EU-kommissionen granskar Sveriges alkoholpolitik, var en tillräckligt talande rubrik. Det har de gjort förut, i lite olika syften. Är det inte för att kolla skatter så är det för att granska systembolagets monopol, eller internethandel.

Jo, det är tröttsamt. Frågan är ju när sakerna kommer lösas. Och framförallt, vilka konsekvenserna blir.

Igår handlade om att EU anser att det är orättvist att ha en högre punktskatt på vin (vilken för övrigt är lika på vin som vin, oavsett alkoholstyrka) än på öl (vilken också har olika skatt beroende på alkoholstyrka).

IOGT-NTO var snabbt ute och krävde att vinskatten inte skulle sänkas. Man ansåg också att om priserna måste differentieras, så är det ölskatten som borde höjas.

Om skatter, priser, tillgänglighet och annat kan man diskutera länge. Personligen tycker jag att priserna på systembolaget inte är farliga, och nog är jag övertygad om att konsumtionen ökar ju lägre priset och ju större tillgängligheten är. Samt att kostnaderna och skadorna för samhället ökar, med en nästan exakt linjärhet, med ökad konsumtion.

Men. Frågan om alkoholpolitik bör inte vara en statlig fråga. Den skulle lämpa sig betydligt bättre på regional nivå. Man skulle lokalt kunna minska incitamenten att åka över landsgränsen för att bunkra upp med alkohol, om man kunde ha olika skattesatser. I Pajala handlar ingen på systemet, där åker man till Torneå. I Helsingborg åker de som inte åker till Tyskland, till Helsingör.

Precis som så mycket annat i Sverige, så skulle det bli bättre om besluten fattades längre ned. Alkoholpolitiken är inget undantag.

Inga kommentarer: