onsdag, juli 18, 2007

Sommarkortet

Sommarkortet är en av de bästa sakerna Skåne har att erbjuda sina invånare på sommaren. Det är ett billigt kort för buss och tåg, som gäller i hela Skåne under 15 juni till 15 augusti. 415 kronor för 50 resor. Alltså under 9 kronor per resa. För att ta sig överallt. Fantastiskt.

Förra året var kortet ännu bättre. Då gällde kortet samma pris, men endast 25 resor. Skillnaden var dock att varje resa gällde under 22 timmar, d v s man kunde åka från Hässleholm till Malmö på torsdag vid lunchtid, och åka tillbaka på samma biljett förmiddagen efter. Under tiden i Malmö kunde man då också ha utnyttjat stadsbussarna oinskränkt.

Nu gäller 50 stycken resor på max tre timmar styck. Kortet är fortfarande bra, och prisvärt, men det är synd att man gör en sådan onödig försämring. Ännu mer synd är det att Miljöpartiet står bakom försämringen.

Jag har svårt att tro att någon enda resenär faktiskt har tjänat på det. Restiden har krympt från 550 till 150 timmar. Många har otvivelaktigt förlorat på det.

Det bästa vore naturligtvis att till nästa sommar erbjuda båda möjligheterna. Flexibilitet är ju alltid bra. Så kan miljöpartiets representanter och andra försvarare av försämringen välja det sämre kortet.

6 kommentarer:

Tomas Melin sa...

Varför kan kortet inte bara gälla obegränsat antal resor under perioden?

Rasmus Ling sa...

Det hade ju varit det allra bästa. Om det skulle innebära en prishöjning, vilket de andra partierna skulle tycka (kanske även mp när jag tänker efter), så är det nog inte värt det.

Ett alternativ som diskuterades var vad jag fått höra att höja priset till 480, och ha 60 tretimmarsresor. Det tyckte jag hade varit ännu sämre.

Henrik sa...

Sommarkortet har blivit sämre för varje år (antingen har priset blivit högre eller också har vilkoren blivit sämre). Från början tror jag att det i det närmaste var obegränsat antal resor. Det var åtminstone bra mycket bättre för bara några år sedan.

Nisse sa...

Anledningen till förändringen är att Skånetrafiken har haft mycket problem med resenärer som har missförstått hur korten ska viseras. Själv har jag hamnat på ett tåg som fastnade i Kävlinge i en halvtimme för att en nitisk tågvärd var tvungen att demonstrera sin makt.

Priset är bra och jag tror att det är rätt svårt att göra av med alla resorna på rent nöjestrippande. Alternativet skulle i så fall vara att införa ett parallellt kort som för ca 600 kr gav obegränsat resande under sommarmånaderna.

Rasmus Ling sa...

Vill man höjs priset så är det ju bara för att tjäna mer pengar, inte för att man måste.
Och att nitiska tågvärdar är idioter är ju inte kortets fel...

Nisse sa...

Som sagt, det var ändå kortviseringen som var problemet, även om vissa uppenbarligen haft svårare att handskas med det än andra. Jag antar att någon gjorde bedömningen att två resor med mer än tre timmars mellanrum ungefär motsvarade medelanvändningen av en resdag på den gamla sortens kort.